El planter, un eix de creixement
El Girona i la propietat veuen el futbol formatiu com una gran oportunitat per fer créixer l’entitat
Cada vegada és més habitual veure jugadors del planter gironí debutar a 1a divisió
El Girona no és tan sols un equip de primera divisió, igual que no tots els equips d’elit es nodreixen de fitxatges milionaris. El club blanc-i-vermell fa molts anys que n’és conscient i, de fet, la base és una de les àrees del club que s’ha potenciat més amb l’entrada del City Football Group.
L’evolució com a club en els últims anys s’ha vist reflectida amb l’arribada de jugadors de la base al primer equip; des que Pere Pons i David Juncà van obrir la veda, el Girona ha pogut disposar de futbolistes de gran talent com ara Pedro Porro, Valery, Ramon Terrats, Joel Roca o Arnau Martínez, entre d’altres. “És un treball a llarg termini. En les primeres entrevistes deia que, per anar bé, necessitaríem entre vuit i deu anys per veure’n els fruits. Sabem que no hi ha gaire paciència en aquest món del futbol, Porro i Valery ens van donar un cert marge i ara crec i espero que això és una roda que a poc a poc anirà nodrint el primer equip”, explica Albert Síria, director de l’acadèmia del Girona.
Després d’unes temporades amb més complicacions en l’organització dels equips de formació a causa del descens del primer equip, aquest curs s’ha pogut estabilitzar amb el retorn a l’elit. “És cert que hi va haver una reestructuració en moltes parts, però ara hem pogut solucionar-ne unes quantes. El club realment aposta per la base i, tot i estar molt lluny dels pressupostos que mouen altres equips, l’ajuda de l’ascens ens permetrà que tots els professionals del club tingui més suport”, diu Síria.
Els gironins estan representats en les màximes categories del futbol formatiu masculí i cada vegada tenen més potencial en el futbol de base femení, que ja disposa de cinc equips. Entre els planters més potents de Catalunya, el Girona esta valorat entre les millors cinc acadèmies, juntament amb les dues més grans, Barça i Espanyol, i la Damm i Cornellà.
Exigència per millorar
El curs 2022/23 ha conclòs i és el moment de fer balanç per veure si tots els objectius s’han complert. Per començar, el filial gironí de tercera divisió no ha pogut aspirar a l’ascens de categoria. “Per nosaltres el filial no deixa de ser un pas més de l’estructura cap al primer equip. Hem sigut el segon filial més jove de tot l’Estat i només el Madrid B ha utilitzat més juvenils que nosaltres. Això comporta unes carències d’experiència importants. És evident, però, que necessitem tenir un filial més amunt per poder incorporar talent i tenir una categoria més atractiva. També jugaríem en millors camps i amb un sistema competitiu més potent, tot i que la tercera t’exigeix molt”, explica el director de l’acadèmia gironina.
El Juvenil A de Sergi Mora ha sigut un dels equips que ha obtingut uns millors resultats, malgrat el mal inici de curs. “Valoro positivament com ha sabut gestionar una temporada tan complicada. La resiliència del dia a dia d’en Sergi i el seu cos tècnic davant la falta de jugadors ha demostrat que és un gran entrenador i que entén molt bé la nostra estructura. Per això i per les seves qualitats tàctiques, en Sergi serà el tècnic del filial el curs que ve”, diu Síria, que aprofita per fer autocrítica en un any que cataloga com a molt complicat. “Hem passat dos anys en què considero que ens hem desviat una mica de les nostres arrels. El nostre repte és tornar a l’essència dels primers anys.”
Un dels capítols més complicats del curs ha sigut el descens administratiu del Juvenil B després que el jutge de competició i disciplina donés la raó al Figueres per una alineació. “Ens ho han d’acabar de confirmar, però hem de fer autocrítica interna pel que fa a la gestió del dia a dia. Hem d’aconseguir que una situació externa no ens afecti tant”. El conjunt de Toni Rivera, si res canvia, baixarà a preferent.
La resta de conjunts, en la categoria de futbol 7, han complert amb un nou any d’exigències. Tots els equips, de benjamí a aleví, juguen contra rivals d’un o dos anys més. “Busquem un context competitiu més potent; la prioritat no és guanyar lligues, sinó la formació individual dels futbolistes, diu Síria.
Educar a dins i a fora
Dins dels paràmetres del que és ser un “bon futbolista”, el Girona considera que, a més de les capacitats físiques i mentals a dins del camp, també s’ha de saber educar amb valors el jugador o jugadora. “Si som capaços d’ajudar a adquirir un bon nivell acadèmic, amb valors que els facin créixer com a persones i, sobretot, en un marc d’habits professionals, estarem més a prop de construir futbolistes”, raona Síria. Una de les potes més importants de l’acadèmia gironina és la residència de Les Hortes als Maristes de Girona. Actualment hi conviuen 30 nois i noies entre l’etapa d’infantil de primer any i fins a juvenil. Tots els jugadors estudien al mateix centre i estan acompanyats per tutors del club que els ajuden en el seu dia a dia.
Un projecte per créixer
Si tot va bé, el Girona disposarà d’una ciutat esportiva en condicions per reunir tots els equips del club en una mateixa zona. “Això és vital per al futbol formatiu. Ens permetrà treballar en millors condicions per atraure i estructurar els entrenaments. I, sobretot, podrà interrelacionar tots els professionals –tècnics, jugadors, entre d’altres– per crear més vincles”, anota Síria.
En aquest curs, la major part dels equips han estat dispersos per Torres de Palau, Vilablareix, Riudarenes o Riudellots. “A més a més, i això és molt important, ens ajudarà a tenir un sentiment de pertinença molt més fort. Quan tens una ciutat esportiva pròpia, casa teva, hi ha una identitat més potent”, conclou Albert Síria, que, juntament amb el seu equip de treball, valora positivament un curs complicat i hi afegeix que encara hi ha molt de marge de millora. Hi ha un planter ben viu que no para de créixer
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024