Girona

Feina feta en el primer terç

El Girona ha tancat de manera virtual el primer gran objectiu de la permanència en tan sols tretze jornades

Els de Míchel són líders, són l’equip que més guanya (11), el millor a fora (19 punts) i el que més gols fa (31)

El Girona ha fet un primer terç de campionat pràcticament immaculat. De fet, és d’excel·lent o de matrícula d’honor, ja que només ha perdut cinc dels 39 punts possibles. El joc que han desenvolupat els de Míchel Sánchez des de la primera jornada ha meravellat tothom, i cada jornada que passa sorprèn menys que els gironins encapçalin la classificació davant del Madrid i del Barça. I segurament que el més inversemblant sigui just és el millor que ha pogut aconseguir el conjunt blanc-i-vermell gràcies al bon joc i el rendiment assolit per cada un dels protagonistes al terreny.

L’equip dirigit per Míchel va començar perdent dos punts en la visita, en la primera jornada, al Reale Arena contra la Real Sociedad, o més ben dit, va esgarrapar un punt d’or en el debut de Dobvyk en la lliga espanyola pocs dies després d’aterrar a terres gironines. Després d’aquell punt a domicili catalogat com a bo per les dimensions del rival –els bascos juguen enguany la Champions League i tenen un projecte molt consolidat a primera–, la màquina d’esmicolar rivals del Girona va arrencar fins que el Madrid la va aturar set jornades després i ja amb sis victòries consecutives a l’esquena, la sèrie més llarga de triomfs en la màxima categoria de la història del club –fins llavors n’eren tres– i la segona més llarga des que el 2008 va aterrar a LaLiga –amb Francisco, el curs 2020/21 es van enllaçar set victòries a segona A.

Precisament després del sisè triomf, al camp del Vila-real, amb remuntada inclosa, el Girona va assolir per primera vegada el lideratge de primera, una sensació que va ser efímera, ja que va enganxar l’equip en una jornada intersetmanal i al cap de 48 hores es va esfumar amb la derrota, l’única per ara aquest curs, a Montilivi contra un Madrid més efectiu i sencer físicament (0-3).

A més de la setena jornada, els blanc-i-vermells han comandat la classificació en les dues últimes jornades de lliga (la 12 i la 13) i han coliderat la taula amb el Barça en la sisena jornada, i amb el Madrid en la desena i l’onzena: “La nota del primer terç és d’un excel·lent, ja que podem millorar en moments puntuals. No hi ha cap partit amb la sensació de no haver-ho donat tot i això és el millor. L’afició s’ha de sentir orgullosa del que fa l’equip i crec que ningú hi pot posar un però”, deia Míchel en el postpartit contra el Rayo Vallecano, i hi afegia: “La millora és la continuïtat. No podem baixar en el dia a dia; si no ho fem, continuarem sent competitius.”

Contra el Rayo Vallecano, el Girona va encadenar de nou cinc victòries consecutives en la lliga, la sisena a domicili. Una bestiesa que ha permès als gironins convertir-se en el millor visitant de la categoria i únic invicte juntament amb el Barça. Els 19 punts sumats lluny de l’estadi de Montilivi són ja tres més que els sumats en tot el curs passat, una dada més per quantificar la magnitud del primer terç que ha fet la plantilla.

Registres valuosos

El Girona és també l’equip més golejador de tota la primera divisió, amb 31 gols (2,38 per partit), i dels que més en fan en les cinc grans lligues europees. Dades brillants que denoten l’estil i la filosofia que Míchel intenta aplicar al joc de l’equip, perfeccionat ja en el seu tercer any a la banqueta. Els mecanismes en atac, el desordre ordenat, les figures de Miguel i Iván Martín per generar superioritats en la zona inicial de l’atac, i, sobretot, la millor versió de gairebé la totalitat dels protagonistes, han permès als gironins arribar a aquesta excel·lència i a la primera posició de la taula. Defensivament, els blanc-i-vermells també han millorat respecte al curs passat –era l’apartat en què era més factible–, si bé són l’equip que més encaixa entre els quatre primers, amb setze dianes; per exemple, set més que el Madrid (9). Això sí, els de Míchel ja han lligat quatre porteries a zero –contra el Getafe (3-0), Las Palmas (1-0), el Cadis (0-1) i el Celta (1-0)–, les mateixes que Gazzaniga va fer en tota la campanya passada –en la segona volta–, un curs 2022/23 en el qual el Girona va acabar el primer terç amb tretze punts, 21 menys que en l’actual. Increïble.

LÍDER

El Girona ha acabat lider en tres jornades del primer terç i en tres més, colíder

SÈRIES HISTÒRIQUES

Els de Míchel han enllaçat sis triomfs i actualment cinc, els millors des que són a primera

MILLORA

Els gironins han sumat quatre porteries a zero, les mateixes que tot el curs passat

DE MÈRIT

Gazzaniga i Aleix Garcia són els dos únics jugadors que han disputat tots els minuts

EL RITME

El Girona tenia l’any passat tretze punts al final del primer terç; aquest any, 34

Dovbyk, màxim artiller amb 7 gols

J.S.

El Girona ha tornat a demostrar que el seu joc és coral i que la participació de tots els jugadors en defensa i, sobretot, en atac és primordial. La dada que millor ho reflecteix és la dels onze futbolistes diferents que ja han cantat gol en les primeres tretze jornades –Dovbyk (7), Yangel Herrera (4), Savinho (4), Stuani (3), Iván Martín (3), Aleix Garcia (3), David López (2), Tsygankov (2), Yan Couto (1), Eric Garcia (1) i Portu (1)–. Qui més ha destacat entre els companys és l’ariet ucraïnès Dovbyk, que ha demostrat que el seu nivell d’adaptació gràcies a la seva qualitat ha estat fàcil. L’ariet ha fet set dianes, però també ha donat quatre assistències i s’ha implicat com ningú en el joc de l’equip aportant inputs no quantificables.

Gazzaniga i Aleix ho juguen tot

J.S.

Quan les coses van bé, els entrenadors solen moure poc les peces de l’equip i Míchel no ha estat cap excepció. Si bé Gazzaniga a la porteria, i Aleix García, són els únics jugadors que han jugat tots els minuts de les tretze primeres jornades (1.170), hi ha quatre futbolistes més que ja han superat els 1.000 minuts. Daley Blind (1.081), Miguel (1.052), Savinho (1.045) i Yangel Herrera (1.001) formen part dels intocables, així com altres futbolistes que s’han perdut algun partit però que tots els aficionats situarien en l’onze inicial ideal per al tècnic de Vallecas, com ara David López (915), amb projecció de superar els mil abans de la lesió; Iván Martín (891), Eric Garcia (707), i els ucraïnesos Dovbyk (731) i Viktor Tsygankov (703).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)