El termini s’acaba
El Girona encara no té resposta de la moratòria presentada a la UEFA per mantenir l’aforament actual de Montilivi a Europa
El Brest, cas idèntic al dels gironins, primer club damnificat
Ara sí. Ja és oficial. El Girona la temporada que ve jugarà en competicions europees, mínim l’Europa League, i ja sap que haurà de complir la normativa UEFA per habilitar Montilivi per competir-hi. Doncs com marca la normativa de l’organisme encarregat de governar el futbol a Europa, els estadis que en formen part no poden tenir graderies provisionals com les que hi ha ara a sobre dels gols i preferent. Aquest fet impossibilitaria al club gironí disposar de l’aforament actual, 14.642 espectadors, i passaria a disposar només de la primera anella, és a dir, fins a 9.500 seients.
La principal problemàtica, més enllà de la clara necessitat de Montilivi d’una reforma de l’estructura, és la no satisfacció de la totalitat dels abonats que hi ha actualment al club, 9.700. Un agreujant seria el tant per cent que la UEFA es queda per a les entrades visitants (5%) i d’altres compromisos de l’organisme europeu que podrin afectar encara més la capacitat per satisfer els abonats.
El Girona, des de l’inici de curs, tenia al cap un projecte que, com vam publicar en aquest diari, consistia a remodelar l’estadi en diverses zones, començant per preferent i continuant fins al gol nord amb una nova anella afegida, tot en obra i pressupostat en 20 milions d’euros. “El projecte havia d’arrencar aquest estiu en una primera fase, i acabar-lo el pròxim estiu en la segona”, deia Pere Guardiola, president del consell administratiu del Girona, en una entrevista a 3cat. També s’hi afegia Delfí Geli, president del club, que admetia que la situació esportiva del primer equip ha fet accelerar molt aquest procés. Doncs hi ha hagut uns quants entrebancs que no estaven en el full de ruta dels gironins. El principal, la possibilitat històrica de competir a Europa el curs que ve, cosa que fa que el calendari estiuenc s’estrenyi molt més de cara al curs que ve i el marge per iniciar les obres sigui mínim. En cas de jugar la Champions, el Girona sap que el 17 de setembre la competició es posa en marxa. Tenint en compte que Montilivi viurà l’últim partit d’aquest any històric el cap de setmana del 26 de maig contra el Granada, només hi ha gairebé 4 mesos –3 mesos i 20 dies– per dur a terme unes obres d’infraestructura de gran envergadura i dificultat. Una segona problemàtica és la dificultat geològica per edificar en una zona concreta en el turó del Mas Argall, rere el videomarcador de l’estadi, al gol sud. Allà s’hi va haver de fer un drenatge artificial després d’un estudi geotècnic elaborat el 2009, després de la primera temporada a segona. Aquesta inestabilitat va encadenar un ensorrament de la graderia de preferent, fa vint-i-vuit anys (1996), i posteriorment, despreniments de terra. L’any 2010, el club va edificar, de nou, la graderia est –preferent– a la zona més propera a la UdG. Un problema estructural.
Esperant la notificació
La situació actual que viu el Girona és esperar la notificació de la UEFA en resposta a la moratòria que va demanar el club per poder mantenir l’aforament actual en competicions europees. Ara bé, la negativa al Brest, pel fet de tenir tres graderies tubulars, fa que les possibilitats siguin mínimes per als gironins, que ja fa temps que treballen amb alternatives per poder-les presentar en els pròxims dies. El club blanc-i-vermell ha de confirmar abans d’acabar la temporada la seva actuació sobre les reformes o solucions per encarar la nova temporada amb partits UEFA. Representants de l’organisme ja fa unes setmanes que van anar a Montilivi per fer inspeccions al detall de l’estat del camp. Ara, el màxim organisme europeu del futbol té fins a mitjans de maig, a tot estirar, per comunicar al Girona la seva decisió final. S’espera que sigui en els pròxims dies.
El paper que ha tingut l’Ajuntament de Girona ha estat d’acompanyament al club en tots els terminis que ha anat presentant, compartint així els estudis geotècnics i amb el treball compartit a través dels tècnics del consistori. L’objectiu de les dues parts és que Girona el curs que ve pugui acollir una categoria europea a Montilivi i, des d’un bon principi, no s’ha plantejat traslladar-se a cap altre estadi. Només seria en el pitjor dels casos, i abans el club apostaria per jugar amb un aforament reduït. Són dies clau a les oficines del Girona en què s’espera desencallar la situació complexa de Montilivi i començar a treballar en un pla per satisfer els requisits de la UEFA i la demanda dels abonats.