Girona

Portu, un actiu molt valuós

Portu ha assumit el rol des del principi a Girona i amb Míchel ha anat clarament de menys a més; en 1.124 minuts ha ajudat l’equip a sumar sis punts més

Entre lliga (32) i copa (5), el davanter murcià ha marcat vuit gols i ha repartit vuit assistències

En un any tan brillant com aquest, és normal que ens recordem de jugadors que han fet eclosió futbolísticament com Savinho, Dovbyk, Couto, Iván Martín, Aleix... Ara bé, per dur a terme grans gestes esportives, cal un repartiment de les tasques, que no tot recaigui sobre un gruix de jugadors anomenats titulars. En aquest context, hi apareix el jugador que més ha aportat sortint des de la banqueta, Cristian Portugués, Portu, una llegenda del club blanc-i-vermell que dissabte va viure una de les jornades més especials com a futbolista del Girona. Gràcies a les seves dues dianes i una assistència a Miguel, el conjunt gironí va poder remuntar un resultat advers contra el Barça i va acabar celebrant una classificació històrica per a la Champions League. Portu, l’home de les mil batalles.

Importància des de zero

Portu va fitxar pel Girona el darrer dia del mercat de fitxatges d’estiu d’aquesta temporada, l’1 de setembre del 2023. La importància de Portu es va reflectir en el seu redebut a casa contra Las Palmas, dos dies més tard de la seva presentació, en què va acabar anotant el gol de la victòria en el minut 87 amb el cap quan l’aficionat gironí ja firmava l’empat a zero. La dada era que el futbolista nascut a la localitat murciana de Beniel, no havia marcat cap gol a primera divisió des del 12 de maig del 2022, encara com a jugador de la Real Sociedad. En els seus 34 partits cedit el curs anterior al Getafe, Portu no va celebrar cap gol. En el seu retorn a Girona, només va necessitar 14 minuts per celebrar una diana. Un futbolista que volia tornar a marcar diferències al club de la seva vida i volia tornar a tenir una importància en la plantilla des del minut zero al camp.

És el retorn d’un dels davanters més recordats i clau del primer ascens dels catalans a l’elit. El murcià va formar part del Girona entre el 2016 i el 2019, i el destí el va tornar a situar a Montilivi per necessitat de Míchel, que volia un tercer davanter, i per intuïció de Quique Cárcel, que veia en Portu una possibilitat de tenir un futbolista capaç de jugar de davanter, de mitjapunta o als extrems. Una polivalència important. Ara bé, també va ser important la seva voluntat de tornar al club “de la seva vida”, segons va expressar el jugador quan va ser presentat a la sala de premsa del Girona. El nou contracte amb els gironins és fins al juny del 2027 i van haver de pagar un traspàs de prop d’1,5 milions d’euros al Getafe.

En les tres temporades anteriors al club, Portu va marcar 29 gols i va revalorar la seva carrera després de despuntar amb l’Albacete a segona divisió. Ràpidament es va fer un lloc en el cor dels aficionats gironins i es va convertir en la venda més cara de la història del Girona, que el va traspassar a la Real Sociedad per 10 milions; després, però, aquesta quantitat va ser superada per la que es va ingressar l’estiu del 2023 per la sortida de Santi Bueno al Wolverhampton de la Premier League: 12 milions. El jugador, però, va marxar en un context complicat per al club, un descens després de dos anys a l’elit. Era un cop molt dur per a l’entitat i Portu marxava amb una “espina clavada”.

Una segona joventut

“Tenia una espina clavada amb aquest club. El meu últim any aquí vaig viure l’altra cara amarga del futbol, el descens. Em vaig sentir un dels responsables perquè jugava tots els minuts. No vaig donar el millor de mi aquell any. Estimava aquest club i vam baixar. Avui m’he pogut treure aquesta espina”, va dir Portu en declaracions posteriors a la victòria històrica contra el Barça a Montilivi. Enguany, el murcià se n’ha fet un fart, de ser productiu, i es pot dir que la ferida que tenia oberta amb el Girona, en forma d’espina, ja l’ha ben guarit. Des de la seva posada en escena, estrenant-se contra el conjunt canari en la primera jornada del seu retorn, Portu ha anat agafant més protagonisme. Sobretot en el primer trimestre del 2024, en què va acumular moltes titularitats. Abans, però, va marcar el segon gol del curs a casa contra l’Alavés. El de Beniel va definir a la perfecció una pilota creuada al vèrtex esquerre de l’àrea per batre Pacheco en el minut 41. Era un gol psicològic abans d’arribar al descans. Mesos més tard, a Balaídos contra el Celta, Portu va tornar a ser decisiu marcant la diana del triomf en un partit espès en atac dels gironins. Una bona transició i acció individual de Miguel va acabar a les botes del murcià, que, de segona línia, va superar la defensa amb un bon control i va definir fort i ras al primer pal de Guaita. Un gol que permetia al Girona ampliar l’avantatge respecte al Barça i pressionar el Madrid, encara a dos punts per sobre, líder.

De les jornades 28 a la 34, Portu ha anat aportant un gol o assistència de manera intercalada. Primer a Montilivi contra l’Osasuna, aprofitant una passada filtrada de Tsygankov per trencar la defensa. Contra el Betis (jornada 30), Portu va assistir Dovbyk per trencar l’empat a un gol i va posar la cirereta contra el Cadis (jornada 32) anotant el 4 a 1. Contra el Barça, ja és història.

DIANES CLAU

J. 4. GIRONA 1-0 LAS PALMAS
1 gol 14 minuts
J. 12. OSASUNA 2-4 GIRONA
1 assistència 5 minuts
J. 17. GIRONA 3-0 ALAVÉS
1 gol 64 minuts
J. 19. GIRONA 4-3 ATL. MADRID
1 assistència 2 minuts
J. 21. GIRONA 5-1 SEVILLA
1 assistència 90 minuts
J. 22. CELTA 0-1 GIRONA
1 gol 69 minuts
J. 28. GIRONA 2-0 OSASUNA
1 gol 80 minuts
J.30. GIRONA 3-2 BETIS
1 assistència 82 minuts
J. 32. GIRONA 2-0 CADIS
1 gol 14 minuts
J. 34. GIRONA 4-2 BARÇA
2 gols/1 assistència 25 minuts

EN LA COPA, MÉS

Gràcies als gols de Portu, el Girona ha sumat 6 punts més en una de les lligues més dures
El murcià també ha marcat un gol i ha repartit 3 assistències en 5 partits en la copa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció