Vistiplau de la UEFA
El Girona tindrà via lliure per coincidir amb el Manchester City en la Champions, un cop anunciats al màxim organisme europeu els canvis que farà
La fórmula per rebaixar el pes del City Group en la propietat serà el fideïcomís
Montilivi no serà cap impediment per a la disputa històrica de la Champions League, i la relació amb el Manchester City, tampoc. El Girona rebrà el vistiplau de la UEFA, que havia fixat com a termini ahir perquè els clubs amb risc de ser penalitzats per la multipropietat l’informessin sobre quins mecanismes prendran per evitar ser vetats. Els clubs implicats no han executat encara els canvis necessaris, però sí que han transmès el full de ruta per adaptar-s’hi al màxim organisme, que ha validat la proposta. Per tant, el Girona i el Manchester City podran coincidir en la Champions, que precisament la temporada que ve estrena format, amb una sola lliga –no pas de tots contra tots, sinó que cada equip tindrà quatre rivals a casa i quatre a fora– en la primera fase.
Un dels grans condicionants era rebaixar el pes en la propietat del Girona, perquè el City Football Group té el 47% de les accions del club blanc-i-vermell i no pot superar el 30%. Hi havia diferents vies i, tot i que el Girona no l’ha detallat, tot està encaminat cap al fideïcomís, fórmula en què no és una venda, sinó una cessió. En aquest cas, la transmissió d’accions a una altra persona o entitat empresarial –autoritzada per la UEFA– amb l’encàrrec de conservar-les.
Com el Manchester City amb el Girona, també s’hi trobava el Manchester United amb el Niça. Segueixen el camí del Milan (amb el Tolosa) la temporada passada, tot i que la UEFA vigila cada vegada més la multipropietat i podria exigir més condicions en el futur.
El Girona també perdrà els representants del City Group que tenia en el consell d’administració. És el cas de John MacBeath, Simon Cliff i Ingo Bank, que formen part del City Football Group. Els canvis es faran efectius en la junta general extraordinària d’accionistes, ja programada per a l’1 juliol. De fet, els canvis exigits per la UEFA es van fent de mica en mica, i l’únic que fixava el termini del 3 de juny era detallar el full de ruta per adaptar-s’hi, amb marge per fer-lo efectiu.
Dia a dia i informació
El nou marc exigit per la UEFA també té molt en compte que els clubs siguin independents en la seva gestió diària. En aquest sentit, el Girona i el Manchester City hauran d’evitar la interrelació que mantenien en múltiples departaments, amb trobades tant presencials com telemàtiques dels seus executius per compartir informació, coneixements i experiències. Això afecta, per exemple, l’àrea de scouting, per al control i seguiment de jugadors d’arreu del món, però també en altres departaments, com la direcció general, la de màrqueting, la de patrocinis o la de comunicació.
Tenir jugadors com Savinho, objectiu i incògnita
X.M.El nou marc exigit per la UEFA afectarà en la propietat, en el consell d’administració i en el dia a dia dels executius, però un dels efectes que més preocupen és en les operacions de jugadors entre els clubs del mateix grup. El Girona, que des de fa una dècada ha rebut com a cedits jugadors del Manchester City, assumeix que no tindrà ara les mateixes facilitats, però està explorant les possibilitats perquè Míchel continuï comptant amb talent de futbolistes que pertanyen al City Group. No és ni segur ni de bon tros fàcil. El Girona ho manté com a objectiu, però és un dels punts clau que queden per resoldre i, naturalment, no és pas menor. El mateix Míchel ha manifestat sempre la intenció de mantenir a la plantilla Savinho, una de les revelacions de la temporada a primera divisió. El brasiler ha jugat a Montilivi com a cedit per l’Estac Troyes, tot i que aquest mateix estiu se’l podria quedar directament el Manchester City. Directament del conjunt cityzen, aquesta temporada el Girona ha rebut com a cedit Yan Couto.