Es fa difícil pensar en gaires jugadors que hagin tingut més transcendència històrica en un període tan summament curt de l’etapa moderna del Girona en el futbol professional. Alfredo Ortuño va arribar del Llorca al mercat d’hivern sent un autèntic desconegut, però amb pocs mesos, en què va contribuir enormement amb nou gols per assolir la permanència, culminada avui fa deu anys amb una victòria contra el Deportivo (3-1), en va tenir prou per ser recordat per sempre com un dels grans herois d’una salvació agònica que va iniciar la millor època de la història del club. Del miracle de Machín a la Champions de Míchel. Una dècada de bojos.
En cas de no haver evitat el descens, l’entitat hauria quedat en una situació ben delicada. Van notar molta pressió?
Quan veritablement vaig tenir la sensació que ens estàvem jugant la vida va ser en la penúltima jornada a Ponferrada. Calia rematar la feina contra el Deportivo, que acabava de pujar a primera divisió, però tot i l’ansietat de guanyar per salvar-nos, els moments de màxima tensió els havíem viscut la setmana anterior a El Toralín.
En la jornada 31, el Girona era cuer i estava a vuit punts de la salvació. Es pot arribar a deixar de creure una mica en un moment així?
Es pateix molt, tant a dins com a fora del camp, quan les coses no surten i et veus al pou. Ho vèiem molt negre, però sabíem que el futbol pot canviar de pressa. La fe del club en Machín va ser fonamental. El Girona que tenim ara es va començar a construir en aquella època.
Hi ha gent que ho recorda com “la salvació de Machín”, però també hi ha qui ho fa com “el curs d’Ortuño”. És conscient de l’empremta que va deixar en tan poc temps?
No del tot. Potser ho percebria més si visqués a Girona. És cert que la primera pilota que vaig tocar va anar cap a dins i es van ajuntar moltes coses perquè tot sortís rodó. El club va obtenir la permanència i jo em vaig fer un nom a la segona divisió.
L’afició l’ha ovacionat quan ha tornat com a visitant a Montilivi, tot i marcar-hi.
El meu pas va ser curt, però intens. Mai he celebrat un gol contra el Girona. Va ser el club que em va donar l’oportunitat en el futbol professional. No seria el futbolista que he estat si no haguessin confiat en aquell nano de 22 anys que estava jugant a segona divisió B. I això que l’objectiu, que era el de mantenir la categoria, era molt difícil i exigent.
Hi ha algun record que tingui especialment gravat amb foc?
El debut de Machín a Montilivi contra el Múrcia, que era un aspirant a l’ascens (0-1). Va ser un partit que hauríem d’haver guanyat per golejada. El canvi de sistema ens va desconcertar durant la setmana, teníem dubtes de com sortiria. L’impacte d’en Pablo va ser immediat. Aquell dia, al descans, ens vam dir: “Jugant així, ens salvarem.” Va ser un punt d’inflexió. Ens vam adonar que hi podia haver llum al final del túnel. La destitució de Javi López és un altre moment que em va impactar. Era l’entrenador que m’havia fitxat. Jo era jove, i veure que acomiadaven la persona que havia confiat en mi em va deixar en una situació compromesa. Era un home proper, però no va ser capaç de corregir els defectes ni de potenciar les virtuts de l’equip.
Machín, en canvi, va trobar la tecla.
Es va saber adaptar al vestidor. La prova és que gairebé no teníem extrems i va decidir que havíem de jugar amb carrilers. Amb mi era molt exigent. No me’n deixava passar ni una i em collava en els entrenaments, però em va ajudar a créixer.
El seu sistema de joc li va anar com l’anell al dit.
Sí, perquè afavoria les condicions dels rematadors i de jugadors potents amb capacitat de guanyar duels. Els partits es decideixen a les àrees, i ell tenia clar que el seu equip havia de ser el millor en aquesta zona del camp.
Hi ha hagut alguna possibilitat real de tornar a Girona?
Sí, unes quantes vegades, però no va poder ser per situacions contractuals. Machín em va trucar per repetir cessió quan vaig marxar, però el Granada em va tancar les portes (2014/15). Jo sabia que tindria pocs minuts a primera divisió. Sis mesos després em van buscar una sortida, però econòmicament el Girona no podia permetre’s la meva incorporació. Més tard, el Girona i Las Palmas no es van posar d’acord en l’import del préstec i vaig acabar al Cadis (2016/17). I en l’última oportunitat, l’Albacete no em va alliberar (2020/21). M’hauria agradat tornar a Montilivi i vaig intentar-ho, però no em van deixar.
Manté relació amb algú del club?
Sí, amb Gali (Javier Galiano, delegat de l’equip). Les vegades que m’he enfrontat al Girona ens hem abraçat i hem xerrat una estona. Això és el millor del futbol. Sempre és una alegria veure’l.
Amb quins companys de la seva etapa tenia més amistat?
Era jove i no tenia parella. Passava molta estona amb Iván López, Richy, Adrià Carmona o Ramalho. Vam formar una bona colla. Sortíem d’entrenar-nos i anàvem a menjar. Fèiem vida junts.
On va viure aquells mesos?
Al centre de la ciutat. Em va sorprendre moltíssim la gastronomia. La qualitat de vida a Girona és espectacular.
Què hauria pensat aleshores si algú li hagués dit que deu anys més tard el Girona es classificaria per a la Champions?
La idea era inconcebible. El que ha fet el Girona no s’havia vist mai en el futbol espanyol, i ja ho veurem si tornarem a presenciar res semblant.
Com ha vist el creixement del club en la darrera dècada?
Ha estat exponencial. És difícil que un equip passi de lluitar per la salvació a ser un dels favorits per pujar cada curs fins a assolir l’ascens. I encara més amb pressupostos tan baixos, perquè no va arribar pas cap xeic. La clau va ser donar continuïtat a la idea de Machín i deixar treballar la direcció esportiva.
Li veu sostre, a l’entitat?
L’única limitació que hi veig és l’econòmica. Futbolísticament, el cos tècnic ha demostrat poder competir a la gespa amb el Madrid i el Barça. Als despatxos, no. Ara bé, si compares el rendiment de l’equip, amb relació als recursos que té el club, amb la temporada de l’Atlético, el Girona ha estat a anys llum.
Què en pensa del que ha fet Míchel a Girona?
No tinc paraules per descriure la seva feina. El seu equip ha estat el més divertit de veure. He gaudit molt amb els seus partits. Més enllà dels resultats, em fascina la mentalitat que ha inculcat de, tot i anar guanyant 2-0, no deixar respirar els rivals i voler marcar-ne tres més, si és possible. Això s’havia perdut en el futbol, amb conjunts que es tanquen quan obren la llauna i busquen sentenciar al contraatac. En canvi, em crida l’atenció com el Girona ni s’immuta en encaixar un gol. Reprenen el joc com si res i continuen atacant, fins i tot quan acaben de marcar! Això no ho he vist ni tan sols en els grans equips de la lliga.
Què n’opina, del llegat que deixarà Stuani al Girona?
Va marcar 40 gols en dues temporades a primera divisió i encara va quedar-se després del descens a segona malgrat tenir ofertes llamineres. S’ha sentit molt identificat amb el club. Ha volgut tornar el Girona a la màxima categoria a qualsevol preu. És francament admirable. No tenia necessitat de fer-ho. Diu moltíssim d’ell.
I què me’n diu, de Dovbyk?
La seva temporada és difícilment millorable. S’havia d’adaptar a la lliga, a l’idioma, als companys i a la idea del tècnic, i ho ha fet de manera bestial. És el davanter que més m’ha agradat perquè, a banda dels gols, la seva influència en el joc ha estat vital. Quan va tenir una petita encallada, el Girona ho va notar. Quan va tornar a marcar, l’equip, que semblava que es podia despenjar una mica, va redreçar el rumb. No és casualitat.
En el Cartagena ha coincidit amb Alcalá, Jairo o Kiko Olivas, amb passat blanc-i-vermell. Han anat comentant el curs del Girona?
I tant, que n’hem parlat, al llarg de la temporada. Bastant, de fet. Tots tres ens n’alegrem molt que les coses els vagin bé perquè és un lloc que ens sentim com nostre. Podré dir als meus fills que vaig jugar en el Girona.