Girona

Un forat difícil de tapar

El Girona suarà per tenir una plantilla àmplia perquè la Champions obliga a tenir quatre jugadors formats al club si vol tenir una llista A de 25 jugadors

Arnau, Valery i Ibra Kebé, els que compleixen els requisits

La venda d’Aleix Garcia al Bayer Leverkusen i el fitxatge de Ladislav Krejci han obert l’aixeta en un mercat que es preveu molt mogut a Montilivi. L’interès entre clubs d’allò més potents que han despertat la majoria dels jugadors del Girona després de l’excel·lent temporada que ha comportat la classificació per la Champions fa que la incertesa sigui més gran que mai. La complexitat d’aquest mercat és immensa, i és que el terreny és desconegut fins i tot per al director esportiu Quique Cárcel. Que en els primers moviments ja s’hagi superat la venda i el fitxatge més cars de la història del club ho diu tot, però les xifres que es mouen en altres negociacions obertes encara són més exagerades.

El nou escenari té un altre component, ja que per primera vegada el Girona ha de preparar el curs que ve pensant que haurà d’afrontar tres competicions, amb l’exigència que suposa haver de jugar dos partits per setmana en moltes més ocasions del que fins ara era habitual a Montilivi. Només hi ha una manera de gestionar-ho, que és amb una plantilla àmplia i de garanties, on Míchel Sánchez pugui comptar amb recanvis de nivell en absolutament totes les posicions, perquè les rotacions, ja sigui per desgast o per lesions, seran obligades i l’equip no pot abaixar el seu nivell competitiu, per molt que en la lliga ni de bon tros es tingui l’obligació de repetir els resultats del curs que s’acaba de tancar.

Condicionats

La necessitat de tenir una plantilla àmplia és clara i dins del Girona tothom ho té clar, però no serà tan fàcil d’aconseguir. I és que jugar la Champions League posa uns condicionants afegits per tal de complir la normativa de la UEFA –no difereix entre les tres competicions– a l’hora de la inscripció de la plantilla.

Els requisits en la inscripció de la plantilla són clars. El Girona pot inscriure una llista A amb 25 futbolistes, entre els quals hi ha d’haver com a mínim dos porters. Dins d’aquests 25 jugadors, però, hi ha un condicionant molt important. I és que vuit d’aquests jugadors inscrits s’han d’haver format localment. És a dir, entre els 15 i els 21 anys han d’haver jugat tres temporades senceres, ja sigui de manera continuada o no, en clubs afiliats a la mateixa federació. En el cas del Girona, a la federació espanyola.

La quota de jugadors locals no suposa un problema per al Girona. Ara bé, d’entre aquests vuit, com a mínim quatre han d’haver-se format en el mateix club. És a dir, que entre els 15 i els 21 anys han d’haver jugat tres temporades al Girona. I és en aquest cas on els gironins es trobaran amb problemes, ja que de la plantilla actual només Arnau Martínez i Valery compleixen aquesta condició.

Malabars

L’absència de més jugadors que compleixin els requisits de jugadors formats al club genera un problema important a l’hora de confeccionar la plantilla, perquè en cas de comptar amb quatre jugadors formats al club s’han de deixar espais buits. És a dir, que el Girona no tindrà cap problema a inscriure 21 jugadors a la llista A de la Champions –sempre que hi hagi quatre jugadors formats a l’Estat–, però a partir d’aquí només hi podrà sumar Arnau, a punt de renovar, i Valery, per arribar a una llista de 23 jugadors.

Per ampliar la llista les opcions són mínimes. Una és la d’Ibra Kebé, que ha acabat el curs cedit al Mirandés a 2a A i disposant de pocs minuts. El malià és considerat un jugador format al club, de manera que podria ocupar un espai d’aquests per ampliar la plantilla a 24 jugadors. Una altra via és la de Pau Víctor, però el Girona el dona per perdut després de la bona temporada al Barça Atlètic, que té una opció de compra. Ureña, Gabri, Ilyas i altres jugadors del filial serien una última via, tot i que també podrien formar part de la llista B.

Afectació en la lliga

Lògicament, aquesta normativa d’inscripció només afecta la Champions, de manera que el Girona no té cap condicionant per inscriure 25 jugadors a la lliga com ha fet altres vegades. El problema, però, és que hauria d’acabar deixant fora algú en la plantilla per Europa, cosa que sembla bastant inversemblant que algú ho accepti de primeres i, per tant, que pugui acabar passant. Els jugadors formats al club guanyen més valor que mai.

Porters
Gazzaniga Estranger
Fuidias Local
Defenses
Arnau Club
David López Local
Blind Estranger
Krejci Estranger
Miguel Local
Migcampistes
Yangel Herrera Estranger
Jhon Solís Estranger
Iván Martín Local
Davanters
Toni Villa Local
Tsygankov Estranger
Valery Club
Portu Local
Stuani Estranger
Dovbyk Estranger
Cedits
Callens Estranger
Ibra Kebé Club
Manu Vallejo Local

La llista B, espai per als jugadors del filial

Igual com passa en la lliga, si el Girona tanca una plantilla amb 23 jugadors tindrà altres alternatives. I és que la Champions també dona l’opció d’inscriure una llista B de jugadors que podran disputar tots els partits. En aquesta llista B, però, només hi pot haver inscrits jugadors que hagin nascut a partir de l’1 de gener del 2003. És a dir, que compleixin els 21 anys en l’any en què arrenca la competició. A més, aquests futbolistes han d’haver estat al Girona dos anys consecutius, o bé tres consecutius si hi ha un any de cessió entremig a un equip de la mateixa federació.

Tenir l’opció d’inscriure jugadors en aquesta llista B farà que el Girona no hagi de forçar la maquinària a l’hora de donar fitxes del primer equip, i és que jugadors com Jastin, Artero, Joel Roca, Selvi i Antal, que han tingut protagonisme en moments donats durant les últimes temporades, compleixen els requisits per formar part de la llista B, així com altres talents que puguin sorgir durant la pretemporada, de manera que seran elegibles en els partits de la Champions sempre que continuïn al club amb fitxa del filial.

Jhon Solís podria acabar sent format al club

Si el club es vol convertir en habitual o assidu a les competicions europees s’ha d’interioritzar aquesta normativa. I és que per evitar haver de fer equilibris com els que li esperen al Girona aquest estiu per inscriure la plantilla per la Champions, el pas natural és el d’anar sumant al primer equip jugadors formats al club. Hi ha altres vies a llarg termini, com és el de fitxar joves talents pel primer equip que a la llarga acabin formant part de la quota de jugadors formats al club. De fet, dins la plantilla del Girona hi ha un cas que entra en aquesta equació. És el de Jhon Solís, i és que el migcampista colombià va arribar al Girona amb 18 anys, de manera que en la temporada 2026/27, la que el migcampista arrencaria amb 21 anys, podria ser considerat com a jugador format al club. Perquè això passi, però, el Girona se l’ha de quedar en la plantilla durant les dues properes temporades, descartant la possibilitat de buscar una cessió perquè tingui els minuts que potser li costarà tenir al Girona per continuar amb la seva progressió. El talent el té, però se l’ha de polir i s’haurà de fer a Montilivi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)