Una gestió complicada
El Girona torna a afrontar un estiu difícil a l’hora de decidir el futur dels joves talents del club pel salt abismal que hi ha entre el primer equip, que jugarà Champions, i el filial, que tornarà a competir a 3a divisió FEF
El Girona ha crescut exponencialment els últims anys i aquesta temporada viurà reptes apassionants. La tercera posició en la lliga del curs passat, qui sap si es podrà repetir algun dia, i si es pot repetir, quan serà, però de moment el que no li traurà ningú és l’honor de competir en la Champions League, debutant a Europa per la porta gran. Ara bé, no tot són flors i violes, perquè el creixement del club ha estat tan ràpid que està sent impossible que totes les àrees del club avancin al mateix ritme amb què ho fa el primer equip. Les mancances a les instal·lacions, amb la construcció de la primera fase de la ciutat esportiva a corre-cuita per poder acollir el primer equip aquest mateix mes i el problema que suposarà jugar la Champions amb un aforament reduït a Montilivi, en són la millor mostra. Però esportivament també hi ha handicaps que el Girona haurà de superar. Un és una pedra a la sabata des de fa molt temps i gairebé s’ha convertit en un mal endèmic del club: el Girona B.
La distància sideral que hi ha entre la situació actual del primer equip, competint contra els millors equips del món, i la del filial, a 3a divisió FEF, és a dir, a la cinquena categoria del futbol estatal, és un problema. La diferència entre els dos esglaons és desmesurada i això complica cada vegada més la gestió dels joves talents formats al futbol de base del club. Fer-se un lloc al primer equip és cada vegada més difícil, de manera que l’alternativa més viable dins del Girona és que hi hagi jugadors que compaginin els partits amb el filial mentre es troben durant la setmana en dinàmica del primer equip a les ordres de Míchel, però això els representa competir a un nivell molt inferior i és un desavantatge.
En aquest sentit, el Girona ja s’ha vist obligat en les últimes temporades a cedir molts dels seus joves talents a equips de 2a divisió A, 1a divisió FEF i 2a divisió FEF. Àlex Sala, Gabri Martínez, Ilyas Chaira, Pau Víctor, Óscar Ureña i Arnau Ortiz van ser els que es van haver de buscar la vida fora de Montilivi el curs passat i el seu futur no està gens definit, amb l’excepció dels dos primers, que ja s’han desvinculat del club.
Per altra banda, la distància entre el primer equip i el filial també afecta jugadors que aquesta temporada han tingut fitxa del Girona B. Jugadors com Jastin Garcia –que és el que té més possibilitats d’acabar tenint fitxa del primer equip aquesta temporada–, Joel Roca, Ricard Artero, Antal i Iker Almena podrien voler fer un salt més amunt si veuen que és molt complicat que puguin arribar a gaudir de minuts amb el primer equip, cosa que van poder fer el curs passat.
No es comprarà plaça
El Girona és plenament conscient que tenir el filial a 3a divisió FEF representa un handicap en molts sentits. Per això, en més d’una ocasió el club ha explorat les opcions d’aconseguir una plaça a 2a divisió FEF als despatxos, aprofitant la desaparició o venda d’algun club per motius econòmics. Una via que ja es va utilitzar l’estiu del 2017, quan es va comprar una plaça a 2a divisió B per al Peralada-Girona B. La distància entre el primer equip i el filial, de la primera a la tercera categoria, va obrir moltes portes, tot i que en ser una filiació la situació tampoc era la ideal i es va fer marxa enrere amb el doble descens.
Aquesta via s’ha anat explorant per al Girona B i de fet aquest estiu ha estat sobre la taula, ja que el club va valorar la possibilitat d’arribar a un acord amb el Badalona Futur. Es va temptejar la situació, però es va considerar inviable. De fet, aquesta plaça a 2a divisió FEF ara sembla que se la podria acabar quedant l’Hospitalet amb una aposta econòmica important.
Descartada aquesta opció, el Girona no es planteja fer cap més moviment aquest estiu i l’aposta serà aconseguir l’ascens a 2a divisió FEF sobre la gespa. Un objectiu que ha de passar a ser una prioritat absoluta per al club a partir d’aquest curs. I és que tenir el filial a 3a divisió FEF s’escapa de tota normalitat per a un equip de Champions. De fet, dels vint equips de primera divisió només n’hi haurà quatre que tindran el filial en aquesta categoria: el Girona, Las Palmas, el Leganés i el Rayo. Sis el tindran a 2a divisió FEF i deu equips, la meitat de la lliga, tindran el filial competint a 1a divisió FEF. És, en aquesta tercera categoria, on hi haurà els filials de tots els equips que disputin competició europea menys el Girona.
El Girona traspassa Àlex Sala i anuncia la renovació de Dawda i la finalització de set contractes
Ahir el Girona va començar a anunciar els primers moviments de la plantilla que dirigirà l’acabat d’incorporar Quique Álvarez. El primer, esperat, ja que Àlex Sala no jugarà al Girona. La novetat és que el migcampista deixa el club de manera definitiva i fitxa pel Còrdova, amb qui va jugar cedit la temporada passada i amb qui va aconseguir l’ascens a 2a A. Sala, que va debutar amb el primer equip a segona el curs 2021/22, no comptava per Míchel i finalment s’ha arribat a un acord per al seu traspàs, tot i que el club només es reserva un percentatge d’una futura venda.
D’altra banda, el Girona va informar sobre la situació de diversos jugadors del filial que acabaven contracte. Un d’ells continuarà al Girona B, el davanter de 21 anys Dawda Camara, que també va debutar amb el primer equip el curs de l’ascens a primera divisió i que ha renovat fins al 2026. Per contra, Wadi Suzuki, Ot Serrano, Juan Vicente Canales, Alex Almansa, Marc Alegre, Leo Dos Reis i Ayoub el Hammami són baixa del filial després d’acabar el contracte.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024