Girona

Carles Planchart

MEMBRE DEL COS TÈCNIC DE PEP GUARDIOLA AL MANCHESTER CITY I EX SEGON ENTRENADOR DEL GIRONA

“En Pep educa els jugadors, fan un màster”

“El Girona encara està en fase de creixement. S’hi veu un projecte de futur”, diu l’arbucienc

“Cada cop tenim més ajudes i eines. Però s’ha de saber filtrar i treure’n la substància bona”

Savinho té un u contra u amb nivell Premier. No hi ha jugadors d’aquests, que tant poden anar per dins com per fora
He gaudit molt veient el Girona, molt més que el Barça. La Champions era el premi mínim pel nivell mostrat
Que és tot pel City? Que no em venguin això. És la culminació d’un treball de fa anys, començant per Quique Cárcel

Car­les Planc­hart (Arbúcies, 1965) no s’ha sepa­rat de Pep Guar­di­ola –només quan el tècnic va fer un parèntesi a Nova York– des que van tre­ba­llar ple­gats al Barça B. Pri­mer a Munic i ara a Manc­hes­ter, és tes­ti­moni de l’evo­lució de l’anàlisi, depar­ta­ment en què s’ha espe­ci­a­lit­zat. Segueix amb interès el Girona i s’escapa sem­pre que pot a casa, a Arbúcies.

El recordo amb Domènec Tor­rent, amb una càmera, coin­ci­dint en par­tits a Vila­te­nim. Allà va començar tot?
Sí. Després de l’etapa al Girona, en què no vam pujar tot i que­dar cam­pi­ons de ter­cera, ens vam començar a dedi­car a això, a vol­tar pels camps. Pri­mer, perquè si havies d’entre­nar havies d’estar una mica actu­a­lit­zat. I també per conèixer nous equips, juga­dors, i estar a punt. Anàvem molt a Figue­res i també al Mini­es­tadi.
I els va tru­car Pep Boada?
En aquell moment també col·laboràvem amb el Màlaga. I en Pep Boada ens va dir: “Si tot això ho feu per vosal­tres, per què no ho feu pel Barça?”, el segui­ment de juga­dors i tot el que fèiem. I nosal­tres, és clar, encan­tats. Amb la gran sort, la lote­ria, que entrem a ter­cera per fer aquesta feina i el mateix any entra Pep Guar­di­ola.
No és Guar­di­ola qui els fa entrar al Barça.
No, nosal­tres havíem de fer sobre­tot segui­ment de juga­dors de la franja del juve­nil i del segon equip del Barça. I amb aquesta idea vam començar. Però va arri­bar Guar­di­ola, amb Tito Vila­nova, a qui també coneixíem, sobre­tot en Dome, i ens va anar molt bé. Es va reforçar tot.
I d’aquí fins a estar 17 anys amb Pep Guar­di­ola.
Dis­set anys! És l’únic títol que puc con­ser­var, que soc l’únic que encara aguanto, l’únic que vaig començar amb ell i que con­ti­nuo amb ell, l’únic, no n’hi ha cap més.
Quin és el secret?
Uf. A vega­des pot ser dur, però quan es veuen les coses de la mateixa manera és més fàcil. Jo penso que és com una relació de matri­moni. Si tens mane­res de pen­sar, cos­tums i volun­tats dife­rents, comen­cen els con­flic­tes. Si t’agrada el que fas, ets auto­e­xi­gent i molt de la mateixa corda, això ho sim­pli­fica molt tot. És clar que hi ha alts i bai­xos o moments pun­tu­als de tensió, com en qual­se­vol relació. Però real­ment és així. Crec que això ha fet que veiem molt el fut­bol de la mateixa manera. Som molt com­pe­ti­tius, de plan­te­jar coses per gua­nyar. Jo el puc haver aju­dat en coses pun­tu­als, però he après moltíssim d’ell. En fut­bol ofen­siu, posi­ci­o­nal. I en l’aspecte de gestió, de meto­do­lo­gia. Pen­car molt, ser molt seriós, molt pas­si­o­nal. Coin­ci­dint en això ha estat més fàcil allar­gar la relació.
Con­vindríem que és el millor entre­na­dor del món. Imposa tre­ba­llar amb ell?
Real­ment, sí. A mi em va impo­sar al prin­cipi, sobre­tot. El tenia miti­fi­cat com a juga­dor del Barça. I en canvi ell sem­pre t’ha donat peu a un tracte molt més directe, per­so­nal. Veig que sí que imposa perquè fins i tot als juga­dors nous, fins que no el conei­xen, se’ls nota.
Havia arri­bat a pen­sar que no esta­ria a l’altura?
Al prin­cipi pot­ser sí, però també s’hi va bar­re­jar que pot­ser jo era un incons­ci­ent, un irres­pon­sa­ble, i com que tenia tan­tes ganes, hi he posat sem­pre molta per­so­na­li­tat. No m’ha espan­tat mai res. I si no soc el millor, ho acon­se­guiré. Sense aquesta valen­tia, anant amb el fre de mà posat, hau­ria estat per­ju­di­cial.
L’anàlisi ha evo­lu­ci­o­nat molt?
Moltíssim. Quan vam començar al Barça, no hi havia res. Qua­tre infor­mes escrits, algun vídeo i poca cosa més. Molt super­fi­cial i molt poca cosa. No tenies cap con­trol de res. No hi havia ni un depar­ta­ment. Vam haver de com­prar fins i tot la típica càmera. El segon any, quan vam posar càmeres per gra­var els entre­na­ments, si durava una hora mitja, neces­si­ta­ves una hora i mitja més per des­car­re­gar-ho a l’ordi­na­dor. L’evo­lució tec­nològica ha estat bru­tal. I nosal­tres, també. Tenim mol­tes més aju­des, mol­tes més eines. Però també és impor­tant que hi hagi algú a dar­rere que tin­gui aquest conei­xe­ment per saber ges­ti­o­nar tot això, per saber-ho fer fun­ci­o­nar. Al Barça ja vam evo­lu­ci­o­nar, però vam anar a Ale­ma­nya i ja ana­ven un pas enda­vant. Ja hi havia un equip de segui­ment de juga­dors i anàlisi amb gent for­mada per fer aquesta feina. I te’n vas a la Pre­mier, i es mul­ti­plica. Sem­pre han tin­gut molta tra­dició amb aques­tes eines, tant si les han uti­lit­zat després com no, perquè crec que l’evo­lució els ha arri­bat sobre­tot a par­tir d’entre­na­dors de fora.
Mol­tes eines, però la clau deu ser la per­sona.
La gent que forma part dels depar­ta­ments està for­mada específica­ment en això, cosa que no passa aquí. Això ajuda a evo­lu­ci­o­nar. Però s’ha de saber uti­lit­zar i treure pro­fit de tota la infor­mació que gene­res. S’ha de saber fil­trar i treure’n la substància bona.
L’objec­tiu és que el rival no els pugui sor­pren­dre, que no se’ls escapi res?
Això ja no passa. El que sovint ens can­via és la idea ini­cial de joc, perquè, per la nos­tra manera de jugar i l’èxit asso­lit, ens guanyàvem tant de res­pecte que sovint els rivals juga­ven, o juguen, dife­rent. Podies ana­lit­zar-ho durant deu par­tits, que després arri­bava el nos­tre i juga­ven a una altra cosa, a no per­dre. Tot això feia que el plan­te­ja­ment que tu havies pre­pa­rat no fun­cionés. Ell va arri­bar a la con­clusió que no ens hi podíem obses­si­o­nar.
I què van fer?
En Pep va dir que s’ha de donar més importància a l’edu­cació del juga­dor. Se l’ha d’edu­car en unes situ­a­ci­ons deter­mi­na­des, perquè ell mateix apren­gui a deci­dir, o fins i tot amb cor­rec­ci­ons durant el par­tit, que sigui efec­tiu. Arriba un moment que penso que els juga­dors que tre­ba­llen amb en Pep hau­rien de pagar. És com anar a fer un màster. Perquè al final els educa. Veus molts juga­dors que juga­ven d’una manera abans amb altres equips, venen al City i aca­ben jugant d’una manera deter­mi­nada. Els can­via la manera de jugar. Es tracta de treure les qua­li­tats per­so­nals i posar-les din­tre d’un col·lec­tiu i d’una manera deter­mi­nada. I els acaba con­ven­cent i els acaba edu­cant. Això és un màster. Es podria com­pa­rar amb els grans cui­ners, com els ger­mans Roca, i tots els que hi han anat a apren­dre.
Per tant, el com­pa­ra­ria a grans mes­tres?
Jo crec que són genis. De bona matèria pri­mera, en pot tenir molta gent. Però no tots els cui­ners poden ser els Roca. Això és el mateix. S’ha de saber cohe­si­o­nar i s’ha de saber ges­ti­o­nar, perquè hi ha 25 per­so­nes que tot són egos i mane­res d’actuar dife­rents. I les direc­ti­ves, i la premsa, i els afi­ci­o­nats. I tenir cre­di­bi­li­tat, que et seguei­xin. S’ha de saber aglu­ti­nar tot això, i en Pep és un geni en això.
El com és inqüesti­o­na­ble, però el què... La pilota ha d’entrar. I a vega­des no entens com els pot eli­mi­nar el Madrid.
És una de les con­clu­si­ons a què he arri­bat després de tants anys. Cada cop els equips tre­ba­llen més i hi ha més igual­tat. A la Pre­mier ho veus. Sem­pre et pot donar un plus més el plan­te­ja­ment, la inter­pre­tació dels par­tits, les solu­ci­ons imme­di­a­tes... Però hi deu haver alguna cosa sobre­na­tu­ral que et marca si gua­nyaràs o no. La tem­po­rada del tri­plet, estava segur que gua­nyaríem la Cham­pi­ons. El dia de la final deia que gua­nyaríem segur. I vam fer el pit­jor par­tit. El més nor­mal és que la pilota de Lukaku hagués entrat, i no la de Rodri. Això qui ho con­trola? Qui ho entrena? Ja puc fotre els millors infor­mes del món. Això no està pre­vist. Cada vegada més crec que hi ha un destí.
Veu Guar­di­ola en una selecció?
Seria el canvi natu­ral, en el sen­tit que la feina de club genera molt des­gast d’ener­gia. I més en Pep, que ges­ti­ona 50.000 vega­des més pressió que jo. Una selecció et podria per­me­tre aga­far-t’ho d’una altra manera, però la veri­tat és que no l’hi acabo de veure. No crec que sigui entre­na­dor de selecció. És un entre­na­dor de dia a dia, de vinga, i torna-hi. Molt pesat, en el bon sen­tit. I és molt bo en lli­gues, de regu­la­ri­tat, del dia a dia. Fixa’t les lli­gues que ha gua­nyat. Plan­teja tots els par­tits per gua­nyar, no pas per depen­dre del resul­tat, que és més propi d’eli­mi­natòries. Que si va a una selecció ho farà bé? Segur. Però tinc els meus dub­tes que ho faci.
Li agra­da­ria enfron­tar-se al Girona en la Cham­pi­ons?
Segur que no. No és per por. És com el Barça: no m’ha agra­dat mai, per mol­tes con­no­ta­ci­ons. Tinc molt clar que el Girona i el Barça són els meus clubs. I no t’agrada. Té un des­gast addi­ci­o­nal. No m’agrada.
L’ha sorprès el Girona, que hagi arri­bat a la Cham­pi­ons i com ho ha fet?
No m’ha sorprès que arribés a la Cham­pi­ons perquè crec que és total­ment meres­cut. Dis­fru­ta­ves veient el Girona. Jo he dis­fru­tat molt més veient el Girona que veient el Barça. La sor­presa hau­ria estat que que­des­sin cam­pi­ons. Però amb el nivell que han mos­trat, amb tot el que ha fet Míchel, acce­dir a la Cham­pi­ons era el premi mínim.
Deia que Guar­di­ola educa els juga­dors. Míchel, d’alguna manera, també?
Crec que ha estat simi­lar, sí. D’entrada, l’èxit no ha estat només aquest any. Això és la cul­mi­nació d’un tre­ball de fa molts anys. Començant per Qui­que Cárcel. Que això és perquè el City hi posa diners? El City ajuda i et pot cedir algun juga­dor, que nor­mal­ment és perquè no el vol, no ens enga­nyem. Que és tot pel City? A mi que no em ven­guin això. El pres­su­post està con­tro­lat. És ende­vi­nar els que fit­xes. I quan creus que els has ende­vi­nat, que l’entre­na­dor els faci fun­ci­o­nar. No és un engra­natge fàcil i curt, és un tre­ball de molts anys. Jo he vist per­dre con­tra el Lugo, l’Osa­suna, l’Elx, el Rayo… El tre­ball s’ha anat fent i ha donat els seus fruits.
El peatge d’estar a la Cham­pi­ons és el canvi en la relació amb el City. El Girona hi perd més que el City, és clar.
Aquí hi ha qüesti­ons legals i ofi­ci­als que se m’esca­pen una mica. Tot això començaria a can­viar si el Girona estigués uns anys a la Cham­pi­ons i es pogués con­si­de­rar un rival com el Madrid, el Barça o l’Atlético. El Girona i el Barça mateix: tots eren amics i es podien aplau­dir els gols de tots dos. Això ja ha anat can­vi­ant. És nor­mal, el Girona ha anat crei­xent.
Es que­da­ran Savinho?
Savinho té molta qua­li­tat. Té un u con­tra u amb nivell per jugar a la Pre­mier. Se’n pot anar per dins, per fora i a les dues ban­des. Real­ment em va sor­pren­dre, sobre­tot al començament. Igual que tu tens un Doku, que ha vin­gut de la lliga belga i ha demos­trat que pot com­pe­tir a la Pre­mier, per què no ho pot fer Savinho? Ara bé, si ens el que­da­rem o no, ja se m’escapa. Per­so­nal­ment, me’l que­da­ria. No hi ha juga­dors d’aquest tipus. Tenim extrems acos­tu­mats a anar per dins. D’aquests que tant poden anar per dins com per fora, se’n neces­si­ten.
On veu el sos­tre del Girona?
Ara la clau és enso­pe­gar molt bé els fit­xat­ges, que puguin man­te­nir una mica el bloc, que els egos tam­poc es dis­pa­rin, i que Míchel vegi aquí un pro­jecte de futur. Per mi, el sos­tre del Girona ha sigut aquest any. Si a par­tir d’aquí pots estar uns quants anys llui­tant allà, com ha fet la Real Soci­e­dad, per­fecte. Man­te­nir-se a un bon nivell a pri­mera i llui­tar per Europa. I la gent també ha de pen­sar que no sem­pre anirà al camp i veurà gua­nyar el Girona. Si es pot con­so­li­dar l’equip a pri­mera, per­fecte. I tam­poc limi­tar-nos perquè som petits. Per què no es pot arri­bar a gua­nyar una lliga? Ara és començar la inèrcia. Fer créixer el club. La ciu­tat espor­tiva, la remo­de­lació de l’estadi... El Girona està en fase de crei­xe­ment, encara. M’agra­da­ria que fos un Girona sòlid, d’anar crei­xent de mica en mica.
El club viu la dècada dau­rada. Quan Pere Guar­di­ola dub­tava de fer el pas, vostè és un dels que hi van par­lar. N’està orgullós?
El poc que vaig fer va ser aju­dar perquè es poses­sin en con­tacte. Perquè al Girona penso que per les dues ban­des es neces­si­ta­ven l’un a l’altre. Et sents orgullós perquè el resul­tat, com s’ha vist, ha estat bo. El club neces­si­tava un canvi de pro­fes­si­o­nals amb gent seri­osa i bona gent. S’ha de fer amb passió i sen­ti­ment. Si fos només com a negoci, pot­ser ja esta­ria venut tan bon punt van pujar a pri­mera divisió. En canvi, estan par­lant de pro­jecte de futur, de ciu­tat espor­tiva, de fer un estadi millor. Jo no vaig pas fer res, però si vaig poder aju­dar en alguna cosa, encan­tat d’aju­dar.
I vostè es veu en alguna altra cosa en el fut­bol, sepa­rat d’en Pep?
Després de dis­set anys, on he d’anar? En Dome tenia mol­tes ganes de ser entre­na­dor i va pren­dre la decisió de mar­xar. Jo, pot­ser perquè veig molt com­pli­cat ser pri­mer entre­na­dor i ara és tard, no m’hi veig. No es pot dir mai el que pas­sarà, però ara em veig molt al cos­tat d’en Pep. Que m’agra­da­ria tor­nar cap aquí? Soc molt d’aquí, soc molt de poble, i m’agra­da­ria. Però no sé què pas­sarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)