Girona

Míchel Sánchez

Entrenador del girona fc

“La lliga és la prioritat absoluta”

“Em queden moltes coses per fer a Girona. Aquest any és molt important per al club i per a mi, i volíem estar junts”

“Juguem la Champions per l’afició i pel sentiment, però després del partit no hi hem de pensar més”

La motivació, la il·lusió i la confiança en la nostra manera de fer les coses ens ajudaran en aquest nou escenari
És millor un equip amb sentiment de pertinença que no pas jugadors de molta qualitat que no tenen aquest ADN
Des del club s’ha dit que es necessita vendre perquè hi hagi més estabilitat. Sempre s’han fet bé les coses
No miraré gaire els vídeos de Champions, no donaré gaires voltes a la situació. Quan s’acabin els partits, fora

Miguel Ángel Sánchez Muñoz (Madrid, 1975) és el líder d’un Girona que tasta els efectes llaminers d’una temporada històrica. Els blanc-i-vermells rebran el Barça a Montilivi diumenge que ve, tres dies abans d’estrenar-se per la porta gran a Europa, visitant el PSG al Parc dels Prínceps. Míchel, però, té claríssim que amb la Champions no s’hi han d’obsessionar, perquè la feina és a la lliga.

Explicava abans de les dues victòries que percebia coses que el molestaven. Què era, exactament?
Bàsicament, l’ambient, res més. Som un club que està en creixement i que està fent les coses molt bé, però a vegades sembla que no avancem més enllà d’això. És veritat que moltes coses es diuen a les xarxes socials, on la gent expressa qualsevol cosa i de qualsevol manera, però la sensació que tenia no era bona, i per això ho vaig dir.
Li ha passat ja, aquesta sensació?
Dins l’equip sempre hem tingut la sensació que el club feia les coses bé i que hi ha confiança en la nostra manera de treballar. Potser de fora no es percebia igual, però a dins sabíem que ho fèiem bé.
Després d’aquest any, la paraula ‘èxit’ li fa respecte?
No, no miro enrere, i si ho faig és per entendre les coses que hem de millorar. Ja estic pensant en la nova temporada i en el proper entrenament. El futbol no espera ningú. Hem de continuar fent les coses bé, amb confiança. No penso en l’èxit passat, espero el que vindrà. Només vull treballar amb tranquil·litat, no necessito més.
Amb la plantilla també intenten mantenir aquest equilibri, oi?
Sí, és important que els jugadors facin una introspecció i mantinguin aquest equilibri. Sempre els ho he dit, que el que han fet ja està fet, i que ara hem de pensar a millorar i créixer. Tots els jugadors, tant els que ja hi són com els nous, tinc la sensació que encaixen en aquest perfil.
Li ha quedat alguna espina després del mercat de fitxatges?
És veritat que amb l’Eric hauríem estat un equip encara més bo. Ens donava molt. Tot i això, penso que l’equip està equilibrat. Tenim una plantilla competitiva en totes les posicions, i estic convençut que és una gran plantilla.
No han buscat un perfil com el d’Aleix Garcia. Perquè creien que no hi era o perquè pensen jugar una mica diferent?
Al mig del camp, hi havia la possibilitat de fer algun moviment, però també hem de reconèixer que tenim molta confiança en el creixement de Jon Solís. Crec que ens donarà moltes alegries i hem apostat per ell. Per això no hem fet res més. Tenim plena confiança en els jugadors que hi ha al mig del camp.
Els laterals estan ben coberts?
Sí, a l’esquerra tenim Daley i Miguel, que són jugadors diferents, però complementaris. A la dreta potser ens falta més profunditat amb la sortida de Yan, però també donem molta importància a les figures dels extrems, que ens han de donar molt.
No li va entrar una mica de pànic quan van marxar jugadors com Aleix, Savinho, Couto o Dovbyk?
Som un club en creixement. Aquesta situació era molt real i des del club sempre s’ha dit que necessitem vendre per fer que hi hagi més estabilitat. Tenim la confiança de fer les coses bé i tenim una direcció esportiva que sap reinvertir els calés en nous jugadors que han vingut. Crec que hem fet un pas endavant.
Retenir jugadors com Tsygankov i Iván Martín ho veu com un èxit?
I molts d’altres! Sí, perquè tenen el cor del Girona i és el més important, més enllà que són molt bons. Tinc la sensació que sempre és millor tenir una plantilla que respira sentiment de pertinença que no pas jugadors de molta qualitat que no tenen aquest ADN.
Com gestionaran la càrrega de partits amb un calendari tan exigent?
La motivació, la il·lusió i la confiança en la nostra manera de fer les coses ens ajudaran en aquest nou escenari. Hem de tenir tranquil·litat i pensar molt bé com gestionar els esforços dia a dia de millora personal i col·lectiva. Per això he parlat amb gent que m’ha donat el seu punt de vista que és necessari en aquest moment.
Amb qui ha parlat?
He pogut parlat amb entrenadors com Julen Lopetegui, Pep Guardiola i el Cholo Simeone, entre d’altres. He parlat amb molta gent perquè necessito tenir aquesta sensació per la qual ells han passat moltes vegades. M’han donat el seu punt de vista i m’han ajudat.
Com estan jugadors com Artero i Jastin?
Són jugadors que han de fer un pas endavant. El que passa és que estan en una situació complicada. Artero, que hi havia la possibilitat que pogués sortir, estarà entre el filial i el primer equip, espero i desitjo veure la seva millor versió amb nosaltres, sobretot. Jastin s’ha d’anar recuperant de la lesió i tornar amb normalitat a l’equip.
Aleix, Dovbyk, Savinho, Yan Couto... I Míchel? També el deuen haver temptat altres clubs.
Com que estic aquí, ja està oblidat. Estic aquí perquè hi soc feliç, perquè el projecte és molt bo, perquè tinc la sensació que em queden moltes coses per fer a Girona. Quan un està al lloc on vol estar, no té cap altra sensació que gaudir i viure el dia a dia com normalitat. Jo tenia clar que aquest any era molt important per a mi i per al club i que volíem estar junts. Hi ha molts altres objectius per assolir.
Com quins?
Creixement, ser un club que continuï donant alegries a la nostra afició, la possibilitat de continuar a primera divisió aquests anys que seran durs però convençuts que ho farem. Que el club estabilitzi la ciutat esportiva, un nou estadi...totes aquestes coses que hauran de fer créixer l’equip i el club. I, de manera particular, també la possibilitat de jugar en altres competicions a Europa, d’entrenar cada tres dies i la possibilitat, com sempre he dit, de guanyar un títol. Un repte molt complicat, un somni, i la possibilitat hi és.
Parlem molt de la Champions i vostès volen focalitzar la lliga, però també ha parlat sovint de la copa. Va ser una espina clavada, l’eliminació l’any passat?
Jo he dit i he demanat als jugadors que en la Champions hem de ser un equip que jugui per la nostra afició i pel nostre sentiment, però que després del partit no hi pensem gaire. Que quan s’acabi el partit a la nit, fora, ja està passat. Que no hi hagi ressaca. Perquè per mi el més important per al club és la lliga. Al meu cap hi serà jugar la Champions i, després del partit, Champions fora. No miraré gaire els vídeos de Champions, no donaré gaires voltes a la situació de la Champions, perquè per mi és molt important estar al cent per cent en la lliga. I això passa perquè ràpidament oblidin el partit que han jugat. És molt important. I després arribarà la copa, i sempre he dit que és una competició que a mi m’agrada molt i que també ens dona la possibilitat de millorar, de créixer, de fer créixer els jugadors que no té tants minuts en la lliga, perquè els necessito a tots preparats. És una responsabilitat també que el paper en la copa sigui bo. Però ens centrem en la lliga, la prioritat absoluta.
El pròxim partit de lliga és contra el Barça. Quin inici de Flick...
El Barça és un equipàs. Sempre que mires la competició i els que estaran a dalt, tothom pensa en el Barça, el Madrid, l’Atlético. I no és cap sorpresa per a mi. És un equipàs que ha començat molt bé i que té grans jugadors, jugadors molt joves, amb una dinàmica molt bona ara mateix.
Li sorprèn veure Pau Víctor al primer equip?
No. L’any passat va fer una gran temporada. En aquesta pretemporada ell volia sortir, i és normal, perquè tenia aquesta possibilitat. Al començament de la pretemporada amb nosaltres no va mostrar la seva millor versió, no es va veure, però és normal. És un jugador que ha fet un pas endavant, i un club gran com el Barça li ha trucat, és normal que estigui allà. És un jugador que m’agrada i espero que li vagi bé, perquè sempre he vist la seva predisposició a entrenar-se bé. Els últims dos anys ha fet les coses bé i el creixement li ha donat l’oportunitat de ser en un equip gran. Li desitjo tota la sort.
L’últim d’arribar a Girona ha estat Danjuma. Què els donarà?
Té velocitat, un contra un, gol, pot jugar amb versatilitat perquè pot fer de davanter i d’extrem a les dues bandes. Un jugador que millora molt l’equip.
Detecta més il·lusió entre l’afició quan passeja pel carrer?
Percebo que tothom pensa molt en la Champions. S’ha de gaudir aquest moment, que és molt important. La nostra intenció serà que estiguin ben representats per nosaltres i que estiguin orgullosos, però necessitem la gent en el dia a dia i en la lliga. És molt important que el club tingui la mirada en la lliga i que l’afició, també. Perquè necessitem créixer com a club, i per això hem de continuar a primera divisió. Ser un club per al qual la possibilitat de continuar a primera sigui sempre la prioritat. I que la sensació de creixement es noti a la ciutat esportiva o a l’estadi. Que no mirem tant els canvis que hi pugui haver de jugadors, perquè el club sempre està per sobre d’aquestes coses.
Danjuma ve amb cartell, Asprilla és una gran aposta, hi ha Tsygankov, Bryan Gil...Gestionar els jugadors i els minuts serà complicat?
És complicat. Tothom vol jugar els partits importants. La Champions, la lliga, la Champions, la lliga... i serà així. Però la meva gestió ha de ser pensant en el millor per al club i per a la competició. Ho veurem. Jo mai he dit a un jugador que ho jugarà tot o que no jugarà res. Sempre he dit que tots són molt importants per a mi, i és veritat. Sempre he complert en aquest sentit, i quan un jugador no ha jugat és perquè no ha ofert la seva millor versió en el dia a dia. La meva preocupació és que tothom s’entreni per jugar. És l’objectiu que tinc com a entrenador i és el més difícil d’aconseguir. Perquè el jugador es posa sempre en la posició que li toca en aquest moment. Si no juga, està emprenyat. Si juga, està molt bé i s’entrena bé. En aquest sentit, he de mirar sempre el que no juga per motivar-lo i que senti que és important. És la meva feina. I tothom ha de ser important, però s’ho han de guanyar cada dia. Tinc clar que podem fer canvis d’un dia per l’altre, però pot ser que no. En l’últim partit [un sol canvi a Sevilla] va passar, tot i haver jugat tres partits en una setmana i al començament de temporada, que és difícil d’aguantar. Entenc que molta gent es va sorprendre per no jugar, però vaig sentir que no era necessari. Era la meva responsabilitat. Els vaig demanar respecte i comprensió. Tothom serà necessari.
Valery va demanar marxar. Li va saber greu?
Sí. No era una sortida prevista, però ell va demanar sortir perquè no tenia la sensació de poder jugar. És la seva decisió, del tot respectable, i no hi podem fer res. És un jugador a qui sempre li he donat tot perquè fos un futbolista important, però entenc que ell senti una altra cosa. Li desitjo la millor de les sorts, però també és veritat que és una baixa que nosaltres no teníem prevista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)