Girona

L’èpica al temps afegit

Jhon Solís va donar els tres punts clau al Girona en el temps afegit (91’) a Mendizorrotza

En les cinc temporades a primera divisió, el conjunt gironí ha sumat 19 punts en el temps afegit; Stuani ha sigut la figura més decisiva

Quan el rellotge supera el minut 90, el Girona és un equip que no es rendeix. A la frontera del descompte, en què la tensió asfixia i el cansament pesa, els gironins han trobat sovint l’espurna per marcar gols que capgiren partits o segellen punts crucials. Aquesta resistència i capacitat d’aprofitar els minuts finals els ha convertit en un especialista a sobreviure al límit, amb desenllaços emocionants que han deixat una empremta inesborrable les darreres temporades. És en aquests moments decisius quan l’equip ha consolidat la seva fama d’incombustible i ha demostrat que, fins que no sona el xiulet final, tot és possible.

La màgia a partir del 90’

Els exemples s’acumulen al llarg dels anys. La temporada 2018/19, Eric Montes va salvar l’eliminatòria de setzens de final de la copa del Rei amb un gol en el minut 96 a Mendizorrotza (2-2) contra l’Alabès. Però, aquell any, també hi va haver derrotes cruels, com ara el penal d’Aduriz en el 92’ a San Mamés (1-0) i el de Canales en el 90’ al Benito Villamarín (3-2). Cada gol, a favor o en contra, formava part d’un drama esportiu que posava a prova la fortalesa de l’equip.

La temporada 2022/23 va marcar un punt d’inflexió en aquest aspecte. Al camp del Mallorca, Samu Sáiz (92’) va rescatar un punt vital a Son Moix amb un penal convertit després que Raíllo avancés els locals en el 87’. També a Montilivi, Cristhian Stuani (102’) va transformar un altre penal al límit contra el Cadis per posar l’1-1 final. Aquell curs, però, també es va veure com Dani Parejo, en el 90+10’ al camp del Vila-real, i Morata, en el 91’ a Montilivi, van deixar el Girona sense premi en dues derrotes amargues.

Aquest 2024/25, els gironins continuen demostrant que l’afegit és el seu terreny. Stuani, infal·lible des dels onze metres, va marcar en el 99’ contra l’Athletic Club (2-1) i Krejci va aparèixer en el 97’ per arrencar un empat crucial al camp del Vila-real (2-2). Jhon Solís, a més, va signar el seu primer gol amb el Girona en el 91’ a Mendizorrotza, donant la victòria contra l’Alavés (0-1) en un moment clau.

Gols vitals: del 85’ al 90’

Més enllà del temps afegit, el Girona també ha excel·lit en els minuts immediatament anteriors. Juanpe va ser protagonista la temporada 2017/18 amb un gol en el 86’ a Balaídos per empatar contra el Celta (3-3). El mateix curs, Portu va empatar en el 90’ al Benito Villamarín contra el Betis (2-2), però també hi va haver decepcions, com ara el gol d’Ibai Gómez en el 93’ a Montilivi, que va donar la victòria al cuer Alavés (2-3).

El 2022/23, va consolidar aquesta tendència amb gols decisius en el tram final. Oriol Romeu (88’) va donar tres punts contra el Valladolid a Montilivi i Yangel Herrera va ser decisiu en dues ocasions en el 88’: contra l’Espanyol al RCD Stadium i al contra el Sevilla a casa. També cal destacar l’encert de Stuani des del punt de penal en el tram final, en què la seva sang freda ha estat clau.

La temporada 23/24, va mantenir aquesta dinàmica amb moments com ara el gol de Portu (88’) contra Las Palmas a Montilivi (1-0) i el de Stuani al València (88’), que va culminar una remuntada. Però no tot va ser positiu: Pezzella, també en el 88’, va marcar el gol de l’empat per al Betis al Villamarín (1-1).

Persistència i caràcter

Aquests moments finals reflecteixen el caràcter d’un equip i un club que mai es dona per vençut. Els gols marcats en el temps afegit per Stuani, Yangel, Iván Martín, Portu i altres, com ara el recent de Solís, han donat punts clau al Girona en cursos recents a primera. En total, des de l’estrena, la temporada 18/19, ha sumat 19 punts en el temps afegit.

En molts casos, els minuts finals s’han convertit en un aliat inesperat, amb gols com ara el de Stuani contra l’Athletic Club (99’) i el d’Iván Martín contra l’Atlètic de Madrid (91’), moments que han catapultat el Girona a resultats que semblaven impossibles. Aquesta capacitat per resistir i transformar la pressió en oportunitats decisives és, sens dubte, un dels grans signes d’identitat de l’equip gironí, que ha fet del tram final un escenari habitual per a la seva èpica.

DECISIUS A VITÒRIA

Montes en la copa en el 96’, Guridi empatant en el 99’ el curs passat i Solís en el 91’

EN EL 102’, 92’ I 99’

Especialment de penal, Stuani és el jugador amb més gols en el temps afegit

Solís, el setè jugador que marca en l’afegit

Els cinc cursos que fa que el Girona és a primera divisió, ha aconseguit un total de 9 gols decisius en el temps afegit en la lliga i la copa, és a dir, més enllà del minut 90. Aquests nou gols han estat anotats per set golejadors diferents. El darrer, Jhon Solís, s’afegeix a la llista de Cristhian Stuani (3), Iván Martín, Yangel Herrera, Samu Sáiz, Ladislav Krejci i Eric Montes, aquest últim en la copa, en l’eliminatòria de setzens de final. Aquesta xifra reflecteix la capacitat de l’equip per mantenir-se viu fins al darrer moment i aconseguir resultats vitals en moments de màxima tensió. A més, la varietat de golejadors que han sumat aquests gols en el temps afegit és un reflex de la profunditat de la plantilla i la seva capacitat per reaccionar davant la adversitat. Sempre han servit per sumar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)