Internacional

Josep Abelló

Alcalde de Reus (1985-1999)

“Recordo la tronada amb molt d’orgull”

La capital del Baix Camp va ser subseu d’hoquei sobre patins juntament amb Sant Sadurní i Vic

Es va encendre una emotiva tronada per celebrar el pas de la torxa olímpica per la ciutat

Samaranch tenia l’hoquei superat. El fet que fos esport d’exhibició és perquè va sentir la pressió
Vam anar a un congrés de la FIRS i vam presentar la candidatura de Reus. Josep Miquel Abad em va renyar
Els rètols de les autopistes on es llegeix “Barcelona 92” quan falten 92 quilòmetres van ser idea de Maragall

Josep Abelló (Reus, 1949) va ser alcalde de Reus quan la ciu­tat va con­ver­tir-se en sub­seu olímpica de Bar­ce­lona 1992. La segona fase de la com­pe­tició d’hoquei sobre patins, que va ser esport d’exhi­bició, es va dis­pu­tar al Pavelló Olímpic, un recinte cons­truït expres­sa­ment de manera meteòrica i que ha donat molt de joc en aquests 25 anys. Hi van com­pe­tir sis equips i van que­dar deter­mi­nats els dos fina­lis­tes que es van jugar l’or al Palau Blau­grana. La fase prèvia s’havia jugat a l’Ate­neu Olímpic de Sant Sadurní i al Pavelló Olímpic de Vic. L’Argen­tina va der­ro­tar Espa­nya en la final i va ser cam­pi­ona. La capi­tal del Baix Camp, com recorda Abelló, va viure amb inten­si­tat amb una tro­nada l’arri­bada de la torxa olímpica i es va afe­gir al sen­ti­ment d’impli­cació que tant va pro­moure Pas­cual Mara­gall.

La inter­venció dels reu­sencs Manel Domènech, pre­si­dent de la fede­ració espa­nyola i d’Antoni Marta, vice­pre­si­dent i també vice­pre­si­dent del comitè inter­na­ci­o­nal, de quina manera va apla­nar el camí per acon­se­guir que Reus fos sub­seu?
Moltíssim. Més que apla­nar el camí, podríem dir que ho va fer pos­si­ble. Pels models de relació entre l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i el COOB 92 i la Gene­ra­li­tat, el fet és que la can­di­da­tura ofi­cial pri­mer no era Reus, sinó Vic i Sant Sadurní. Hi va haver un com­po­nent estrany per fer equi­li­bris i es va jugar una pri­mera fase a Vic i Sant Sadurní i la segona a Reus. Vam anar a un congrés inter­na­ci­o­nal de la FIRS i vam pre­sen­tar la can­di­da­tura de Reus. Van ser els únics perquè diríem que teníem infor­mació pri­vi­le­gi­ada i pot­ser no vam jugar net del tot. El con­se­ller dele­gat del COOB 92, Josep Miquel Abad, em va tru­car a Gine­bra i em va renyar. Ens hau­ria agra­dat que la final es fes també a Reus però ho vam enten­dre. El més impor­tant era ser decla­rats com a sub­seu i poder par­ti­ci­par en un pro­jecte que feia molta il·lusió a tot el país. Pro­ba­ble­ment si no haguéssim fet aquests ges­tos, no hauríem estat sub­seu.
Quina és la pri­mera imatge que li ve al cap de l’hoquei sobre patins jugat a Reus?
Dels par­tits al Pavelló Olímpic no en tinc cap de pre­sent. Vaig veure la final a Bar­ce­lona. Va gua­nyar l’Argen­tina i recordo que hi havia un juga­dor de l’Argen­tina que jugava al Reus, Gaby Cairo. De Reus tinc records que no són d’esports en si. Com per exem­ple la pri­mera pedra del Pavelló Olímpic o quan va pas­sar per aquí la torxa olímpica. Allò va ser un tema molt bonic i molt ben tre­ba­llat. A més, vam acon­se­guir que ens dei­xes­sin encen­dre una tro­nada. Això per a la ciu­tat i en aquells raco­nets dels records ho reme­moro amb molt d’orgull. Dic que ens van dei­xar fer la tro­nada perquè el món de la tro­nada, els seus defen­sors, els pen­sa­dors, etc. són molt gelo­sos, però ho van enten­dre per­fec­ta­ment. Aquesta era una opor­tu­ni­tat que la tro­nada de Reus fos encesa.
Sama­ranch havia estat juga­dor i direc­tiu d’hoquei sobre patins. Com s’entén que aquest espor­tiu no arribés a ser olímpic amb ell al cap­da­vant del COI?
Jo crec que el seu paper en el fet que l’hoquei sobre patins fos esport d’exhi­bició és perquè va sen­tir la pressió i va veure que l’ocasió no es podia per­dre. Crec que ell l’hoquei el tenia molt superat. Si alguna vegada aquest esport tenia alguna pos­si­bi­li­tat de jugar en els Jocs Olímpics era o aquí o a San Juan d’Argen­tina.
Si li hagués interes­sat de veri­tat, hau­ria estat olímpic?
Jo no ho sé, però tinc aquesta impressió. La gent de l’hoquei sobre patins va jugar les seves car­tes i les va jugar bé. L’hoquei havia for­mat part de la història de Sama­ranch però ell ja se n’havia des­vin­cu­lat.
Expli­qui algun record nega­tiu.
Em va cau­sar dolor que xiu­les­sin Pas­qual Mara­gall quan va venir a Reus a posar la pri­mera pedra del Pavelló Olímpic. Jo tenia una certa amis­tat amb ell i tal com estava por­tant tot el tema dels Jocs Olímpics, cer­ta­ment no crec que fos merei­xe­dor d’aque­lla crítica. Era poca gent, no recordo qui eren i, de fet, no sabia ni qui eren, però em va afec­tar. Ell no merei­xia mar­xar amb aquell mal gust de Reus. És l’única anècdota –per dir-ho així– nega­tiva rela­ci­o­nada amb els Jocs.
Què van repre­sen­tar per a Reus els Jocs?
Par­ti­ci­par amb el con­junt del país i amb la ciu­tat de Bar­ce­lona en un pro­jecte de caràcter mun­dial. En vam ser copartícips i la ciu­tat té el record d’haver estat olímpica. És un tema més de sen­ti­ment. No tinc la sen­sació que a la ciu­tat en si li fes grans apor­ta­ci­ons. El Pavelló Olímpic tard o d’hora s’hau­ria aca­bat fent en un altre moment perquè era molt neces­sari. La gran defi­nició és Bar­ce­lona. Una de les teo­ries que defen­sava Pas­qual Mara­gall és que les ciu­tats mar­quen més que els ter­ri­to­ris. Mun­di­al­ment, és més cone­guda Bar­ce­lona que Cata­lu­nya. No dic que Cata­lu­nya no sigui cone­guda, però la gent quan viatja o va a llocs, a ciu­tats, va a Bar­ce­lona. Els Jocs van res­si­tuar Bar­ce­lona al món. Allò impor­tant era Bar­ce­lona i nosal­tres, els alcal­des de les sub­seus, ho sabíem i ho teníem clar.
Alguna anècdota...
Amb per­so­nes d’Espa­nya i de fora d’Espa­nya els vaig ense­nyar amb orgull els pro­ces­sos de cons­trucció de Bar­ce­lona 92. Al Palau dels Esports de Montjuïc vaig pujar dalt de tot de la coberta en un lloc pro­hi­bit, un pas de ser­vei, estava amb bara­nes, i em van fotre un escàndol... Soc dels pocs que vam veure aque­lla imatge, només els ope­ra­ris i jo.
El Pavelló Olímpic ha tin­gut un gran ús.
La vam encer­tar: el dis­seny, tot... I tot molt de pressa. Bar­ce­lona feia temps que s’estava pre­pa­rant però nosal­tres vam haver de fer-ho ràpida­ment. Vam dema­nar a l’arqui­tecte que el recinte fos versàtil i que els metres cúbics pogues­sin ser­vir per a grans esde­ve­ni­ments però també que fos molt útil en el dia a dia i ho va inter­pre­tar molt bé.
I per a Bar­ce­lona i Cata­lu­nya, que van supo­sar els Jocs?
Van cons­ta­tar l’espe­rit inte­gra­dor que Cata­lu­nya havia tin­gut i tenia. Això ho repre­sen­tava molt bé un per­so­natge com Mara­gall. Aquest espe­rit, que ara seria crític res­pecte de si encara el tenim, ens va situar al món. Són oca­si­ons d’aques­tes que pas­sen quan els que tenen res­pon­sa­bi­li­tats són capaços de ser-hi, de lide­rar-les. La sen­sació d’impli­cació de tota la ciu­ta­da­nia al vol­tant de Bar­ce­lona 92 va ser tan gran...Van saber defi­nir molt bé el paper del volun­ta­riat. Va ser tan interes­sant i tan bonic i a par­tir d’aquí van néixer diver­ses asso­ci­a­ci­ons. En defi­ni­tiva, va ser espec­ta­cu­lar. Un dels pri­mers men­tors dels Jocs, Narcís Serra, insis­tia molt en aquesta con­cepció. Jun­ta­ment amb Mara­gall són el dos pares de la capa­ci­tat que va tenir Bar­ce­lona 92 de pro­duir aquesta reacció química.
Ara, l’har­mo­nia entre admi­nis­tra­ci­ons seria ciència-ficció....
Des del pas­sat pro­ba­ble­ment jo no sigui la per­sona més auto­rit­zada per dir-ho. El que sí que dic és que, de vega­des, no reco­nec el meu país. També és cert que jo vaig viure un moment de cons­trucció.
Què ha pas­sat?
No ho sé... Mol­tes coses.
També va ater­rar a l’aero­port de Reus el Dream Team, con­si­de­rat el millor equip de la història del bàsquet.
No ho vaig viure. Era més una notícia periodística, ja que va ser una raó acci­den­tal. No en tinc un espe­cial record i si no m’ho hagues­sis recor­dat no ho tenia gaire pre­sent. Si hi hagués anat m’hau­ria fet una foto amb Mic­hael Jor­dan i encara vola­ria.
Bar­ce­lona 92 tenia unes difi­cul­tats tec­nològiques que ara sabem valo­rar.
L’èxit va ser pos­si­ble per l’excel·lent lide­ratge, per l’excel·lent elecció de per­so­nes que ges­ti­o­nes­sin, molta gene­ro­si­tat de mol­tes ins­ti­tu­ci­ons i l’orgull que va gene­rar a tots aquells que vam tenir l’opor­tu­ni­tat de ser-hi. Van ser uns Jocs molt bons. Tot va encai­xar de forma sen­zi­lla. La vir­tut de Mara­gall de saber gene­rar i pro­moure com­pli­ci­tats i després escol­tar i dei­xar fer els seus còmpli­ces, es una vir­tut que costa de tenir. Mara­gall també pre­nia mol­tes deci­si­ons per­so­nals. Per exem­ple, els car­tells de les auto­pis­tes on es lle­gia “Bar­ce­lona 92” quan fal­ten 92 quilòmetres va ser una idea seva.
És una geni­a­li­tat..
Sí, ell, que era un tor­ra­co­llons, tenia la capa­ci­tat de pen­sar també petits detalls. Dia­lo­gava molt ínti­ma­ment. Per exem­ple, quan va deci­dir ser can­di­dat a la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat va ser amb mi a Reus per Sant Pere. Teníem con­vi­dats perquè estàvem ager­ma­nats amb una ciu­tat argen­tina, Bahía Blanca. Al lloc on vam anar a sopar vam coin­ci­dir amb els argen­tins i va mun­tar una ballada de tango a la nit. Gene­rava com­pli­ci­tats i també sabia bus­car el diver­ti­mento, el punt graciós.
Reus és sub­seu dels Jocs Medi­ter­ra­nis Tar­ra­gona 2017, ara 2018. Què li ha sem­blat l’ajor­na­ment, la tiban­tor amb el govern espa­nyol?
No en tinc una opinió gaire for­mada perquè no ho seguit. Tam­poc no tinc una opinió prou for­mada res­pecte dels Jocs Medi­ter­ra­nis, tot i que és cert que a Alme­ria 2015 van tenir ressò mediàtic. Van tenir força. Trobo bé que Tar­ra­gona s’ubiqués en el Medi­ter­rani en aquest sen­tit. Tar­raco era més impor­tant que Bar­cino. Són aques­tes coses que em saben greu i que situen els Jocs Medi­ter­ra­nis com una mica secun­da­ris. En un altre tipus de Jocs això no pas­sa­ria. No es un esde­ve­ni­ment de tanta cate­go­ria com un mun­dial o altres. Això sí, la nos­tra zona té una capa­ci­tat espec­ta­cu­lar de mobi­lit­zar la gent quan fa falta. Vaig estar molt vin­cu­lat als Spe­cial Olym­pics de Reus el 1996 i la capa­ci­tat hote­lera de Salou és bru­tal. A Salou quan arri­ben 1.000 per­so­nes a sopar, cap pro­blema. En aquest aspecte logístic Tar­ra­gona 2018 que­darà molt be. La nos­tra zona és veri­tat que no té el nom de Bar­ce­lona però és molt potent. És nor­mal que ara es parli del pro­jecte Bar­ce­lona World; Bar­ce­lona és una gran marca.
Què recorda de la inau­gu­ració?
El mar que es bellu­gava, per exem­ple. O el tracte del català en la cerimònia, que va ser per­fecte, i que hi havia veus que ho temien. Va ser equi­li­brat, trac­tat amb una deli­ca­desa, amb un tacte extra­or­di­nari. Aquests valors els tenia el Pas­qual.
I de la clo­enda.
La del Cobi mar­xant. El Cobi, aque­lla imatge tan bonica, va des­a­parèixer, se’n va anar al cel, a pren­dre pos­sessió de l’uni­vers. Aquell dia s’aca­bava. No calia donar-hi més vol­tes. Al cap de 25 anys ho cele­bra­rem. No enve­gem aque­lla època, sim­ple­ment vam tenir la sort i l’orgull de viure-la. Va ser una cosa efímera però vis­cuda amb una passió i una inten­si­tat extra­or­dinàries. Els Jocs Olímpics van ser una pre­ci­o­si­tat i jo vaig tenir la gran sort d’estar pre­sent en la inau­gu­ració i en la clo­enda. I va ser bru­tal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)