Internacional

Hoquei sobre patins

Eurockey Cup

Respecte, amistat i passió

Eurockey Cup. La competició europea de clubs U-15 i U-17 vol promocionar l’hoquei sobre patins i fomentar bons valors

Res­pect, fri­ends­hip and pas­sion. Aquest és el lema de l’Eurockey Cup i reflec­teix els valors que els orga­nit­za­dors volen trans­me­tre als joves juga­dors i juga­do­res que cada any par­ti­ci­pen en les dues com­pe­ti­ci­ons que orga­nit­zen a Vila­nova i la Geltrú –la cate­go­ria U-15– i Bla­nes –la cate­go­ria U-17–, i que enguany han arri­bat a la sisena edició. El direc­tor de l’Eurockey Cup i ànima de les com­pe­ti­ci­ons és l’exju­ga­dor d’hoquei sobre patins Fran­cesc Gil (Cam­brils, 1981), que ha mili­tat en força equips en l’OK Lliga i va arri­bar a la selecció espa­nyola abso­luta, i va dis­pu­tar la copa de les Naci­ons de Mon­treux el 2009. Els dar­rers anys ha com­pa­gi­nat la faceta de juga­dor i d’orga­nit­za­dor de les com­pe­ti­ci­ons però aquest estiu, amb 36 anys, es va reti­rar al Ven­drell.

El direc­tor de l’Eurockey Cup explica que, tot i que és una com­pe­tició espor­tiva i es vol gua­nyar, insis­tei­xen molt en altres valors: “Nosal­tres el que volem és que els juga­dors con­vis­quin, que es cone­guin, que vegin altres cul­tu­res, idi­o­mes, altres for­mes de viure l’hoquei.” Tots els equips que hi par­ti­ci­pen estan al mateix hotel per inten­tar fomen­tar la con­vivència, i els orga­nit­za­dors volen que els joves vis­quin una gran experiència durant qua­tre dies. “L’hoquei és impor­tant, venen a jugar, venen a com­pe­tir, però no és el que bus­quem. Bus­quem un equi­li­bri entre les dues coses”, afirma el cam­bri­lenc.

L’Eurockey Cup va néixer l’any 2012 a Vila­nova i la Geltrú amb la cate­go­ria U-15 –cor­res­po­nent a ale­vins–, i va fer un pas enda­vant després de fer uns tor­ne­jos amb equips inter­na­ci­o­nals. L’èxit va ser imme­diat i els matei­xos equips que per edat ja no la podien dis­pu­tar van dema­nar més cate­go­ries, i l’any 2014 es va crear la U-17. Fran­cesc Gil diu que per ofe­rir diver­si­tat als clubs que repe­tien par­ti­ci­pació es va bus­car una altra ubi­cació amb capa­ci­tat hote­lera i dues pis­tes, i Bla­nes va ser l’esco­llida per ser la seu de la nova cate­go­ria. Els orga­nit­za­dors no tenen pre­vist fer una cate­go­ria per a juga­dors més grans. “Nosal­tres el que volíem era un tor­neig més de for­mació. És com­pe­ti­tiu però no es busca tant la com­pe­tició, i amb juga­dors sub-19 ja es va molt a com­pe­tir. I volíem que fos una mica més lúdic i la intenció és dei­xar-ho així”, afirma el direc­tor de la com­pe­tició.

Pen­sant en les noies

La regla­men­tació actual per­met que en les dues cate­go­ries del tor­neig els equips siguin mix­tos, i cada any hi ha qua­tre o cinc noies com­pe­tint. Els orga­nit­za­dors s’han plan­te­jat i han estu­diat fer una com­pe­tició feme­nina, però tenen pro­ble­mes per tirar-ho enda­vant. “Les cate­go­ries no ens qua­dren, no hi ha una cate­go­ria uni­fi­cada a Europa. A Espa­nya hi ha cate­go­ria sub-13, però a Itàlia n’hi ha de sub-9 i sub-15. Hi ha cate­go­ries de tres o cinc anys i no és fàcil”, comenta Fran­cesc Gil, que hi afe­geix: “Ens agra­da­ria i s’està mirant. A veure com podem enca­bir-ho.”

L’Eurockey Cup s’ha fet un lloc en el calen­dari inter­na­ci­o­nal dels equips de base, té el suport de la Fede­ració Espa­nyola de Pati­natge i la Fede­ració Cata­lana de Pati­natge, i tot i que no té un reco­nei­xe­ment ofi­cial, hi ha hagut con­tac­tes amb el Comitè Euro­peu d’Hoquei sobre Patins (CERH). El direc­tor de l’Eurockey Cup explica que en l’edició d’aquest any de Vila­nova i la Geltrú mem­bres del CERH els van visi­tar: “Van venir a veure el tor­neig en viu i cre­uen que és quel­com molt posi­tiu per a l’hoquei. Per poder créixer es van posar a la nos­tra dis­po­sició i nosal­tres a la seva.” El que sí que van dema­nar va ser que com que era un tor­neig inter­na­ci­o­nal els àrbi­tres fos­sin inter­na­ci­o­nals, i que ho podrien ges­ti­o­nar des del CERH.

De l’Eurockey al mun­dial

En les sis edi­ci­ons de la cate­go­ria U-15 i les qua­tre de la U-17 han pas­sat molts juga­dors pel tor­neig i alguns ja comen­cen a des­ta­car en els pri­mers equips dels seus clubs amb 18 o 19 anys. Fran­cesc Gil comenta amb orgull: “En les selec­ci­ons sub-20 de Por­tu­gal i Espa­nya que aquest any han dis­pu­tat la final del mun­dial de la Xina, o en la d’Itàlia, el 80% dels juga­dors havien pas­sat per aquí.” De fet, en la selecció espa­nyola sub-20 que va ser sub­cam­pi­ona mun­dial a Nan­jing hi havia set juga­dors que havien dis­pu­tat el tor­neig en dife­rents anys. Albert Bigas ho va fer amb el Vol­tregà U-15 l’any 2012; Lluís Ricart, amb el Cal­des U-15 el 2013; Xavier Arcas i Pablo Najera, amb el Barça U-17 el 2014; Adrià Ballart, amb el Man­lleu U-17 el mateix any; Aleix Domènech amb l’Arenys de Munt U-15 el 2014 i amb l’U-17 el 2016, i Àlex Joseph amb l’Arenys de Munt U-17 el 2016. “Estem molt con­tents perquè estem veient que van venint les joves pro­me­ses”, afirma Fran­cesc Gil, el direc­tor de l’Eurockey Cup.

Vilanova i la Geltrú
2012
Mòdena (ITA) - Dominicos (ESP) 5-2
2013
Reus - Sporting (POR) 3-2
2014
Arenys de Munt - SHUM 3-1
2015
Arenys Munt-Follonica (ITA) 2-2 (1-0 f.d.)
2016
Porto (POR) - Manlleu 1-0
2017
Sporting (POR) - Barça 2-1

SIS ANYS DE VIDA

Es va crear l’any 2012 a Vilanova i la Geltrú i es va ampliar l’any 2014 a Blanes
Blanes
2014
Braga (POR) - Mòdena (ITA) 2-1
2015
Manlleu - Barça 3-2
2016
Lleida - Arenys de Munt 4-2
2017
Barça - Follonica (ITA) 6-3

Clubs de renom entre els participants i els campions

Si es dona un cop d’ull als participants de cada edició i a la llista de campions, hi ha un domini d’equips catalans, però també cada vegada hi ha més clubs de primer nivell que tenen el primer equip disputant la lliga europea o la copa de la CERS. El director de l’Eurockey Cup, Francesc Gil, explica que alguns anys els clubs més coneguts o potents no aconseguien arribar a les fases finals dels seus països en les categories de base però que darrerament sí que ho fan: “Fa un parell d’anys que els principals equips de primer nivell, com són el Benfica, el Porto, el Barça, el Follonica, el Breganze o l’Sporting, estan arribant a les fases finals i llavors venen al torneig.”

Per als organitzadors és molt agradable que clubs que han guanyat competicions europees a nivell absolut, com el Barça, el Reus, el Porto i l’Sporting, també apareguin en el seu palmarès de les categories sub-15 i sub-17.

Després dels campionats d’aquestes categories de cada país contacten amb els clubs per aconseguir la seva participació. “Ara tenim la sort que la majoria ja ens coneixen i els d’Espanya, Portugal, Itàlia i França, amb més cultura d’hoquei, és força més fàcil que vinguin”, explica Francesc Gil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.