La teoria de l’emoció
El consens provoca la reducció de setze a catorze equips i la reinstauració del ‘play-off’ com un estímul per als aficionats que allargui la incertesa davant del domini del Barça
Els quatre últims jugaran també segona fase
El clam diríem que popular, la monotonia i el consens per fer un pas endavant han estat els detonants perquè l’OK Lliga 2019/2020 hagi reinstaurat el play-off per decidir el títol implantant un nou i ben meditat sistema de competició. La intenció és disfrutar d’una segona fase que mantingui viu l’interès global afectant positivament de ple els interessos particulars amb pavellons més plens. La competició es redueix dels setze equips habituals als catorze per alleugerir el calendari i incloure les noves fórmules. Un dels objectius implícits és que el Barça, campió les sis últimes edicions i que, de fet, tampoc no va deixar escapar ni un sol títol quan hi havia play-off, no tingui la lliga mig sentenciada massa aviat. La fase regular s’acabarà el 4 d’abril. El play-off el jugaran els deu primers del 17 d’abril al 9 de juny.
Els blaugrana, campions ad eternum amb 30 títols al sarró, tornen a tenir un equip de traca i mocador. Disposen del millor cinc i el millor fons d’armari i són els clars favorits també en el nou format, tot i que la fórmula implantada podria permetre als seus rivals més qualificats una major dosificació dels recursos.
El Liceo, el Reus i el Noia
El Liceo, el subcampió, té un equip nou . Han marxat jugadors de molta vàlua i n’han arribat d’altres també de qualitat –els tres del Lleida, per exemple, han guanyat l’Europa Cup, i el porter del Porto, Carles Grau, també ha acumulat un bon palmarès a terres lusitanes–, però d’entrada l’anàlisi no seria de caire optimista, tot i que el tècnic Juan Copa va ser capaç de donar molts ensurts amb el Cerceda. El Reus, tercer en discòrdia, ha tingut un reforç vitamínic de primer nivell guanyant la supercopa i, a més, contra el Barça. Més no se li pot demanar a l’equip en aquesta arrencada de curs a pesar de la baixa del gallec César Carballeira, que es perdrà la primera part del curs per lesió.
El Noia conserva les seves joves estrelles, el cedit pel Barça Sergi Llorca i Sergi Aragonès, i, per tant, serà cada cop més perillós, si aconsegueix una major regularitat. L’equip de Pere Varias té molt a dir. Repetirà en la lliga europea, un premi que l’any passat va saber metabolitzar.
Bones pretemporades
L’Igualada va ser podríem dir la reafirmació del curs passat amb un valuós cinquè lloc. Manté el bloc amb tècnic nou i va fer un gran partit en la semifinal de la supercopa inquietant i avançant-se contra el Barça. Cesc Linares, fins ara al Voltregà, substitueix Ferran López. El fantàstic Lleida ha fet foc nou condicionat pel seu èxit i per les restriccions econòmiques. Té baixes significatives però manté cinc jugadors fonamentals.
El Caldes està on fire. Va arribar a la final de la lliga catalana i va plantant cara al Barça. Manté fidel el bloc del curs passat, que sembla preparat, a partir d’una combinació de veterania i joventut, per fer un altre pas endavant. El Voltregà, per la seva banda, manté gairebé la mateixa formació tret de Pol Manrubia que ha marxat al Noia, però té la gran novetat del retorn a l’OK Lliga d’un tècnic clàssic: Manel Barceló. El Girona també ha canviat molts efectius–inclosos pesos pesants com Pelicano i Torner–i necessitarà temps per acoblar-se, tot i que presenta un primer reforç: haver arribat a la semifinal de la lliga catalana. L’objectiu és no passar angúnies com el curs passat. El mateix li passa al Vic –quatre fitxatges i cinc baixes– o al Lloret, tot i que els selvatans només han fet un fitxatge. El Calafell –cinc renovacions i tres fitxatges– vol esprémer l’experiència del tècnic Ferran López. El debut capriciós a les Comes contra el seu exequip sembla de guió cinematogràfic. Les diferències entre jugar l’Europa Cup i no jugar pel descens s’entreveuen mínimes.
Liceo-Barça, avui (20.30 h)
El primer aperitiu tindrà molta qualitat però, amb el nou sistema, no serà tan fort com el curs passat. El Barça visita avui Riazor per enfrontar-se al nou Liceo (20.30 h) en la repetició del partit que va encetar l’última lliga. Quatre jugadors del Liceo, Xavi Malián, Sergi Miras, Edu Lamas i Carlo di Benedetto, han marxat a Portugal. L’èxode de talent, per tant, continua, tot i que en el sentit invers, ha arribat al Barça Hélder Nunes (Porto). Si el Barça vol sumar els tres punts haurà de millorar respecte del partit de la final de la supercopa que va perdre contra el Reus. Edu Castro no podrà comptar amb el lesionat Pau Bargalló.
Dos, tres o quatre descensos
Quatre equips estaran immersos en la lluita pel descens a l’OK Lliga plata. Els dos que guanyin la primera eliminatòria al millor de cinc partits –11è-14è i 12è-13è–estaran salvats. Els perdedors jugaran la promoció contra els dos segons del dos grups de l’OK Lliga plata –els dos primers ja hauran pujat–, també al millor de tres partits. Els nous d’enguany, el Taradell i el Palafrugell, tenen ara un cert marge d’adaptació tot i que el tècnic dels osonencs, Ferran Moreno, ja ha avisat que són ambiciosos. El Palafrugell lluitarà per fer valer l’experiència que va tenir fa dos anys quan ja va jugar a la màxima categoria
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024