Miscel·lània de valors
El Maria Víctor s’omple per donar suport al partit de seleccions catalanes de caire solidari i igualitari i que escenifica un banc de proves amb diversos canvis reglamentaris en què destaquen les porteries més grans
cat. IL·LUSIÓ 14 CAT. CORATGE 17
CATALUNYA IL·LUSIÓ:Vicente, Xicota (1), Barcons (1), Blanqué (2) i Llorca (6) –equip inicial–; Llaverola (ps), Comas (2), Romaguera, Marimon (2) i Joseph.CATALUNYA CORATGE:Bernadas, Puigdueta (2), Solé (2), Julià (2) i Ballart (2) –equip inicial–; Fernández (ps), Vall (1), Borràs (3), Ordóñez (2) i Gurri (3).PARCIALS:3-3, 4-1 (7-4) –mitja part– 3-6 i 1-4 (11-14). Faltes directes: 3-3.ÀRBITRES:Albert Puig i Laia Martínez.T.B.:A Sergi Fernández.PÚBLIC:Uns 500 espectadors al pavelló Maria Víctor.L’afició no va fallar i va omplir l’icònic Maria Víctor del Palau-solità i Plegamans, un dels recintes emblemàtics de l’hoquei sobre patins femenins, que ahir es va convertir en l’escenari d’un partit solidari –tota la recaptació es va destinar a la fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer–, de reivindicació de la igualtat i de banc de proves per a l’evolució del reglament. Catalunya Coratge va batre Catalunya Il·lusió (14-17), amb els dos equips escollits en un sorteig a partir d’una primera tria feta en una votació popular en el lloc web de L’Esportiu de Catalunya. Amb cinc dones i cinc homes per equip i paritat obligatòria en pista tret de la porteria, l’espectacle va ser progressivament vistós i, lògicament, prolífic en gols. No en va, es va jugar amb unes porteries fetes expressament més grans de les reglamentàries –1,20 d’altura per 2,20 m d’amplada–, un dels grans cavalls de l’hoquei del futur segons prediquen molts experts, a què s’adherixen tant Jordi Camps, el seleccionador català masculí que va dirigir el Catalunya Il·lusió, com Josep Maria Barberà, el seu homòleg en la femenina i que va dirigir el Catalunya Coratge.
La desfilada a toc de gralla dels més petits, que més tard jugarien el torneig Joan Petit, va encetar els actes tot just abans de la solemnitat de l’himne d’Els segadors. L’actriu Laia Fontan, que s’afegirà al repartiment de la segona temporada de la sèrie Les de l’hoquei, que ja s’està rodant amb escenes eal mateix pavelló Maria Víctor com el curs passat, va fer la sacada d’honor d’un partit singular i farcit de novetats. Els àrbitres, per exemple, anaven amb patins. Cada equip estava obligat a fer un atac de cinc en cada un dels quarts –quatre quarts de 10 minuts–, una norma que no va acabar de convèncer. La possessió es va escurçar als 30 segons per guanyar dinamisme.
Tots dos equips van començar cauts, però en la segona part es van deixar anar. Els contraatacs es van intensificar i es van veure més accions de mèrit. La potència de Llorca, els malabarismes de Julià i Gurri, la visió de Puigdueta i la persistència de Solé van ser alguns dels aspectes destacats. I el penal que Laura Vall li va marcar al seu company de club en el Girona Jaume Llaverola. El resultat final es va arrodonir amb el llançament de vuit directes per equip.
ELS PORTERS SOBRE EL DEBAT DE LES PORTERIES
Dues dècades de la fundació Joan Petit
La fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer va fer el primer torneig benèfic el 2001 a Barcelona i complirà la vintena edició l’any vinent. La darrera es va fer al juny a Reus, l’única ciutat que ha repetit, perquè també en va ser seu el 2003. Joan Petit era el fill de l’exjugador d’hoquei sobre patins Joan Torner. Va lluitar contra la malaltia amb una perseverança inspiradora, però no la va poder superar. El seu esperit, però, va ser l’origen de la fundació, que ha adquirit una gran notorietat. El torneig ha viatjat per tot Catalunya i Andorra (2018) amb un gran nivell de participació d’equips de base i amb l’objectiu principal de recaptar fons per a la investigació del càncer infantil. És capaç d’involucrar la ciutat on es fa i les seves entitats, empreses i ciutadans per tal que es facin actes previs tant de recaptació com de conscienciació, tallers de salut, nutrició i vida sana, entre altres activitats. A més de la citat anual, ha estat present en les tres edicions del Nadal sobre Rodes. La recaptació d’ahir –5 euros per entrada– va ser íntegra per a la fundació. A més, a la mitja part, hi va haver llançament de pilotes de tennis de porteria a porteria amb l’estic. Els voluntaris van marcar 138 gols, que sumats als 31 del partit i multiplicats per 5 euros donen la xifra de 845 euros que la federació catalana de patinatge va aportar a la fundació.