Internacional

El pacient zero

Stefano dal Santo (Trissino), ja restablert, és fins ara l’únic contagiat de l’hoquei italià, el primer professional malalt europeu que va transcendir

Va demanar acolliment pel Facebook per alliberar un llit a l’hospital i no contagiar la família

A principis de març, quan aquí el coronavirus encara ens semblava ciència-ficció i ens deien que “és com una grip”, va transcendir la quarantena del Trisssino, conjunt de la màxima categoria de la lliga italiana d’hoquei sobre patins del nord d’Itàlia, l’ull de l’huracà primer italià i posteriorment europeu i mundial. El motiu va ser que un dels seus jugadors, el nom del qual no va ser revelat en primera instància, havia donat positiu de Covid-19.

Stefano dal Santo, encara no sap on ni com es va infectar. Per sort, la resta del seus companys, posats ràpidament en quarantena, van sortir-ne indemnes, inclòs el porter reusenc Adrià Català, que s’ha llaurat una carrera d’èxits a Itàlia i ja ha jugat en diversos equips. Jove, 27 anys, i fort físicament, Dal Santo va rebre tractament –“no sé dir exactament què em donaven”, admet– i va evolucionar favorablement amb rapidesa. Quan es va veure amb cor d’alliberar un llit de la sanitat italiana i els metges li ho van permetre, va fer una proposta imaginativa per no tornar a casa seva i posar en risc els seus familiars.

Dal Santo va demanar ajuda a través del seu compte de Facebook per veure si algú podia acollir-lo a casa seva per alliberar el llit de l’hospital i evitar, alhora, el contagi familiar. Ràpidament hi va haver voluntaris i Dal Santo està totalment restablert. “Te un caràcter fort però és una persona coherent i justa. El gest li escau”, explica l’osonenc Gerard Teixidó, que va coincidir amb ell al Breganze –el català encara hi ha militat aquest curs–en les temporades 2015/16 i 2018/19.“És un jugador amb un fort tir exterior, ràpid i bon defensor.”

No ha transcendit que cap altre jugador professional o semiprofessional de la primera divisió italiana d’hoquei sobre patins s’hagi contagiat posteriorment. Tampoc cap representant de l’OK Lliga. “Durant el meu ingrés vaig poder comprovar la preocupació dels metges i les infermeres i la importància de quedar-se a casa per impedir el contagi com ja van fer abans els xinesos”, relata el jugador transalpí, que està en fase d’acabar el seu procés mèdic: “M’hauré de fer un altre test i esperar que surti negatiu. El coronavirus no fa distincions, tant se val que siguis esportista. S’han d’extremar les precaucions”, adverteix amb coneixement de causa.

Ja són diversos els esportistes que han superat la malaltia. Rudy Gobert i el seu company d’equip Donovan Mitchell (Utah Jazz) a l’NBA; el jugador d’handbol Gedeón Guardiola o el ciclista colombià Fernando Gaviria, entre d’altres, han pogut vèncer la Covid-19

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)