L’ACHP escolta propostes i no descarta cap escenari
Hoquei sobre patins. Els clubs tenen damunt la taula l’OK Lliga de dos grups, la d’un grup amb ‘play-off’ per la qual advoquen els entrenadors i, fins i tot, la d’una lliga regular única
La junta directiva de l’Associació de Clubs d’Hoquei sobre Patins (ACHP) posa fil a l’agulla per elaborar un sistema de competició de consens per als setze equips de l’OK Lliga masculina per presentar-lo a l’assemblea de la federació espanyola del 18 de juliol. “Estem treballant conjuntament amb la federació i escoltant les propostes dels clubs i també dels entrenadors”, explica Xevi Sala, president de l’ACHP i expresident del Voltregà –deu anys en el càrrec– que continua representant el club en l’organisme. Les propostes formals estaran enllestides a mitjans de juny. “Amb pas ferm i sense pressa, treballarem sobre tres grans blocs i l’objectiu és que els anem descartant abans de l’assemblea. El doble grup de vuit equips amb una segona fase arrossegant resultats –14 partits + 4– i un play-off final tant per al títol com de descens, n’és una. Fer un grup únic de setze –30 jornades de fase regular– amb play-off o sense són els altres models”, diu Sala, que defensa els arguments pels quals s’havia avançat en la proposta de lliga de dos grups: “Buscàvem el sistema més econòmic i la lliga més curta. El CSD ha advertit que hi ha previsions d’un possible rebrot. Per això es pensa en diferents fases per si s’ha d’escurçar i que totes les possibles incidències de possibles suspensions estiguin recollides per escrit.” L’osonenc lamenta les filtracions, tot i que entén que el paper de l’ACHP no és debatre a les xarxes. L’organisme el formen dinou equips, els setze de l’OK Lliga actual i els tres que baixen en l’última temporada com marquen els estatuts: l’Alcobendas, l’Alcoi i el Sant Cugat.
La irrupció dels entrenadors, que es van manifestar clarament a favor d’una lliga de 16 equips amb play-off en un comunicat conjunt subscrit per la majoria –només s’hi va oposar el tècnic del Liceo, Juan Copa, en sintonia amb les tesis del seu club, que defensa els dos grups per raons geogràfiques òbvies–, i l’adhesió de l’associació de jugadors són altres factors amb possible pes específic en la votació dels clubs. Les xarxes socials i la immediatesa de les reunions telemàtiques han enriquit el debat. L’associació de jugadors, per la seva banda, també s’ofereix a col·laborar “sobretot en matèria de calendaris, que és el que afecta els jugadors”, explica el seu president Cesc Campor. “No estem en contra ni a favor de cap proposta. Només defensem que s’ha d’escoltar els entrenadors i els jugadors.”
EL PROTAGONISTA
“Tots els sistemes tenen pros i contres”
El sistema de dos grups té aspectes positius i també en té de negatius. Alguns jugadors ja van assenyalar a les xarxes que clubs modestos es perdien la sempre atractiva visita del Barça o el Liceo, etc. Quant a la justícia, el fet d’arrossegar els punts en la segona fase però en dos grups, el dels que lluitarien pel títol i el de descens, podria generar situacions inversemblants. Per exemple, quan un equip del grup de descens hagués sumat punts inútils contra els grans que no podria rendibilitzar perquè ja no serien els seus rivals de viatge en la segona fase. El gran què, sobretot quant a sobrecost, de la lliga a doble volta i fase final, per contra, és que s’hauria de començar a jugar a principis de setembre i acabar a finals de juny, amb un mínim de sis jornades intersetmanals. “Cada proposta té els seus pros i els contres. És normal que els tècnics vegin bé jugar com més partits millor. Cada estament s’ho mira des del seu punt de vista”, afirma Sala.
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024