Nois i noies junts a l’elit
Nou clubs, vuit de catalans, han tingut alhora els seus equips masculí i femení a l’OK Lliga. En aquests moments el CP Voltregà i el Girona CH són els que ho mantenen i també faran el doblet la temporada que ve
En les dotze temporades que s’han disputat tant l’OK Lliga masculina com l’OK Lliga femenina, de la 2008/09 fins a l’actual, un total de nou clubs diferents –vuit de catalans– han tingut alhora el seu primer equip masculí i el femení a la màxima categoria. Aquests clubs són el CP Vilanova, l’Igualada HC, el CE Noia, el CP Voltregà, el Reus Deportiu, el CP Manlleu, el CH Mataró, el Deportivo Liceo i el Girona CH. En aquesta darrera temporada 2019/20 han estat tant a l’OK Lliga masculina com a la femenina els equips del Voltregà Stern Motor i del Garatge Plana Girona, i tots dos clubs hi continuaran en la que ve.
Sense cap mena de dubte el club que ha tingut més vegades els seus dos primers equips junts a l’elit és el Voltregà, amb deu ocasions en les dotze temporades finalitzades. La primera edició de l’OK Lliga femenina es va fer en el curs 2008/09, i el conjunt osonenc no hi va ser present perquè els clubs catalans no la van disputar. En la temporada següent el Voltregà femení va jugar l’OK Lliga, però el masculí no va estar en la màxima categoria perquè havia baixat i va militar a primera divisió, en què va aconseguir l’ascens. Des de la campanya 2010/11 fins ara, els nois i les noies de Sant Hipòlit sempre han estat junts en la màxima categoria. El Vilanova és el segon club amb més doblets a l’elit, amb cinc temporades, de la 2009/10 a la 2013/14, que va ser quan l’equip masculí va baixar de la màxima categoria, mentre que el femení encara hi continua. Els dos primers equips del Reus hi han estat plegats en quatre ocasions en dues etapes (2011/12 i 2012/13, i 2017/18 i 2018/19), quan el conjunt femení va aconseguir pujar i mantenir-se dues campanyes.
Amb tres temporades conjuntes a l’elit hi ha el Liceo, el Girona i l’Igualada. El conjunt gallec és l’únic club no català que ha aconseguit situar algunes temporades els dos equips a la màxima categoria; va ser quan l’equip femení va pujar i s’hi va mantenir, del 2016/17 al 2018/19. El Girona hi ha estat les tres darreres campanyes. Les noies van estar a l’OK Lliga diversos anys fins que van baixar el curs 2015/16. La temporada següent (2016/17) el masculí va debutar a l’OK Lliga, i va ser en la campanya 2017/18 que els dos equips del Girona van estar plegats a l’elit, quan el femení va retornar a l’OK Lliga femenina. En el cas de l’Igualada, l’equip masculí i el femení van estar junts a l’elit des del curs 2009/10 fins al 2011/12, que va ser quan l’Igualada HC no va continuar vinculat amb l’equip femení i es va refundar l’Igualada Femení HCP, que és el que va ocupar la plaça a l’OK Lliga. El Noia i el Manlleu, amb dues ocasions, i el Mataró, amb una, completen la llista. El cub de Sant Sadurní ho va aconseguir quan el femení va pujar i es va mantenir, i l’osonenc en les dues úniques ocasions que el masculí va estar a la màxima categoria. En el maresmenc els equips masculí i femení van pujar a l’OK Lliga la mateixa temporada i només hi van estar plegats la 2014/15 perquè els nois van baixar el mateix curs.
Només en una temporada no hi va haver equips d’un mateix club a les dues màximes categories, la primera de la competició femenina, sense catalans. La següent campanya amb menys clubs a l’elit tant en nois com en noies va ser la 2015/16, en què només va fer el doblet el Voltregà. Per contra, hi ha quatre temporades en què hi ha hagut quatre clubs entre els millors tant en nois com en noies, les temporades 2010/11, 2011/12, 2017/18 i 2018/19. En aquestes dues més recents, els quatre clubs que van estar a l’elit en les dues categories van ser els mateixos: el Voltregà, el Girona, el Reus i el Liceo.
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024