RAMON BASIANA
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE PATINATGE
“Sembla que els científics del Procicat fan poc esport”
“Estem contents que es reprengui la nacional catalana i ens dona esperances que es pugui ampliar a les altres categories perquè es fa molt difícil entendre que uns puguin jugar i els altres no”
Em farà molta il·lusió quan puguin tornar a jugar els nens i les nenes. Fins i tot diria que la competició és secundària
La Federació Catalana de Patinatge reprèn aquest cap de setmana la competició d’hoquei sobre patins, aturada des de l’octubre, quan s’havien disputat dues jornades. La nacional catalana masculina i la femenina es posen en marxa amb 31 equips sota un criteri de reducció de jornades i de flexibilitat en els possibles partits ajornats. Es reinicia emparada en el seu lligam estatal i ara es denomina nacional catalana OK Lliga Bronze en la categoria masculina i amb l’afegit OK Lliga Plata en la femenina.
Per fi s’ha pogut reprendre la nacional catalana...
Estem contents i ens dona esperances que es pugui ampliar a les altres categories. El que voldríem és que competís tothom. Tant dret té a competir un sènior de competició estatal com el de segona catalana. Es fa molt difícil entendre que un pugui jugar i l’altre no. Són aquelles incongruències que ens venen marcades pel govern català i no s’acaben d’entendre. Si les competicions estatals es poden fer, per què no es poden fer les catalanes? El virus no fa diferències entre les competicions. Segons les estadístiques del Ministeri de Sanitat, l’índex d’infecció en l’esport és del 0,28%. Tampoc em sembla que puguem provocar una crisi sanitària horrorosa. No podem jugar ni entrenar-nos i al Liceu es pot fer una obra amb 100 actors i 1.000 espectadors? La salut és el primer, això va al davant, però cal que ho entenguem tots. Com això dels mítings. Si tenim confinament municipal...
No és més perillós l’esport de contacte?
El futbol també és de contacte. En un córner, jo crec que hi ha més contacte que en l’hoquei i hi ha pocs casos. Ningú diu que els contagis s’han produït en el camp. És més en la vida social.
Se seguiran els mateixos protocols que en l’OK Lliga?
Sí. De fet, nosaltres ja vam començar les lligues. Amb la base, per exemple, vam fer grups reduïts de la mateixa comarca per si hi havia confinaments comarcals. Vam seguir tots els protocols, validats tant per la secretaria general de l’Esport com pel Procicat.
Quina ha estat l’acollida dels clubs de nacional catalana? El Vila-seca sembla que no hi ha estat d’acord, segons ha aparegut en una notícia al canal TAC 12.
M’han comentat aquest matí que el Vila-seca havia mostrat la seva disconformitat i no sé exactament quin és el problema. En general, la represa ha tingut una bona acollida.
Algun ajuntament s’hi ha girat d’esquena?
No, amb el caràcter estatal pel fet de ser classificatòria per a l’OK Lliga Plata, no hi ha problema. Els ajuntaments també veuen que està tot aturat i que no pot ser. De vegades, sembla que els científics del Procicat potser fan poc esport. Potser sí que corren per la ciutat, però intueixo que no han fet esport d’equip més competitiu perquè si no, no s’explica.
La situació és especialment complicada per als més petits.
Em farà molta il·lusió quan puguin tornar a competir els nens i les nenes. Aniria molt bé que poguessin entrenar-se i jugar, fins i tot diria que la competició és secundària. Que disfrutin. L’altre dia sentia per TV3 que han augmentat els casos de nens i nenes i adolescents que necessiten suport psicològic. Amb l’esport, segur que aquest suport no els caldria. Accepto que sense públic, tret d’algun pare per ajudar. Però el mínim.
El casc aprovat per al 2021/22 no hauria estat una bona mesura profilàctica?
Segur, tot i que té una obertura, que hauria estat una bona manera de protegir-se. En això no podem córrer. Hem d’esperar que estiguin fets. Ara estem en la fase de procés de fabricació. Ho farem públic quan tinguem una comissió reguladora del casc.
La RFEP també va presentar un casc, dies després que la catalana aprovés en assemblea la futura obligatorietat de dur-ne. Hi pot haver un conflicte d’interessos?
Certament. Per això volem crear la comissió reguladora perquè fins i tot a la federació espanyola li pot interessar. Tinc la sensació que estaven molt interessats en tot el tema de la implantació del casc. El que no m’agrada del que van presentar és que és molt tipus capçana. Crec que el que hem de fer és un casc a bon preu, però en què identifiquis l’esport.
Viu l’etapa més dura al capdavant de la federació?
Sí, perquè s’ajunten el patiment per la salut i el patiment que estan passant tots els clubs. Ens hem reunit amb tothom i des de la UFEC estem pressionant i pressionant, però és complicat.
Després d’afegir-se a la resta de campanyes, ara han engegat la seva: ‘Volem rodar’.
Ens hem queixat a tot arreu i és de justícia. Si s’ha ajudat altres sectors, el sector dels clubs també ho mereix. Nosaltres vam ser els primers que vam tancar les competicions al març. Ningú no ens pot dir que no fem cas del que ens diuen, però que el que ens diguin tingui criteri. Volem rodar és una campanya com el Ja n’hi ha prou però específica del nostre esport.
Com està l’economia dels clubs i de la federació?
Està afectant moltíssim, no hi ha activitat, no hi ha els ingressos previstos i la situació és d’incertesa. A la federació, hem aguantat força bé el 2020 i ara cal veure què passa amb el 2021 perquè es podria acumular el problema. Els clubs més afectats són els que gestionen instal·lacions perquè han de pagar treballadors. Una de les propostes que vam fer en els ajuts que hem demanat per als clubs és que vagin en funció del nombre de llicències.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024