Els millors es tornen a trobar dos anys després en la lliga europea
Hoquei sobre patins. El nou format de la màxima competició de clubs aplega vuit equips de l’OK Lliga, sis catalans, en les tres fases que es disputaran abans d’arribar a la final a vuit
Els millors equips d’Europa es tornaran a trobar en una competició oficial dos anys després, amb la disputa de la lliga europea, que aquesta temporada estrenarà format. L’última vegada que els gran equips europeus, en especial els de l’OK Lliga, la lliga portuguesa i la lliga italiana, es van enfrontar va ser en la lliga europea de la temporada 2020/21. La temporada passada hi va haver un desacord entre la WS Europe-Rink Hockey i l’Associació Europea de Clubs d’Hoquei sobre Patins (EHCA) i els dotze equips de l’associació no es van inscriure en la màxima competició europea de clubs. La lliga europea 2021/22 es va disputar sense els teòrics equips més potents, i en la final a quatre el títol va ser per al Trissino italià, que es va imposar en la final al Valongo portuguès per penals (4-4 i 3-1). Els equips de l’EHCA van disputar la Golden CUP, competició no oficial, amb motiu del 50è aniversari del Deportivo Liceo, i el títol va ser per al Benfica, que va vèncer el Barcelos (5-1) en una final portuguesa.
El nou format de la lliga europea 2022/23, amb 32 equips inscrits i tres fases de competició més la final a vuit, ha tornat a reunir tots els equips europeus. La primera fase la disputaran setze equips dividits en quatre grups de quatre, i s’enfrontaran en tres dies, del 30 de setembre al 2 d’octubre, cada grup en una seu. Els grups, els partits i els horaris ja s’han determinat i falten les seus. En aquesta primera fase hi ha quatre equips de l’OK Lliga: el Finques Prats Lleida, el Parlem Calafell –el campió de la Europe Cup la temporada passada–, el Recam Làser Caldes i el Pas Alcoi. També hi ha quatre equips italians, quatre de francesos, i dos de portuguesos, entre els quals el Valongo, que va ser finalista de la darrera edició de la lliga europea. Completen els grups un equip suís i un d’anglès. Els dos primers de cada grup continuaran endavant en la competició.
Els vuit equips classificats es trobaran en la segona fase amb vuit equips més que ja estan classificats i esperant rivals. Aquesta segona fase es disputarà al mes de desembre entre setze equips. El Reus Deportiu Virginias i el Noia Freixenet s’incorporaran a la màxima competició en aquesta segona fase. També hi entraran dos equips portuguesos, dos d’italians, un de suís i un d’alemany. Igual que en la primera fase, cada grup competirà en una seu en tres dies seguits. Els dos millors dels quatre grups es classificaran per a la fase següent. Els equips eliminats disputaran la Europe Cup.
Fase de grups clàssica
La fase final de setze equips de la lliga europea la disputaran els vuit que arribaran de la segona fase i els vuit que ja estan classificats. És on hi ha els conjunts més potents. El Barça i el Deportivo Liceo entraran en competició en aquesta fase, en què també hi haurà tres equips portuguesos –l’Sporting, el Porto i el Benfica–, dos conjunts italians –el Trissino, actual campió de la lliga europea, i el Sarzana, que va jugar la darrera final a quatre– i el Saint Omer francès. Aquesta fase final serà clàssica, amb partits d’anada i tornada i es jugarà entre el 26 de gener i el 6 d’abril del 2023. Els dos primers de cada grup jugaran la final a vuit que decidirà el títol, del 5 al 7 de maig.
El Voltregà i l’Igualada, en la Europe Cup
El Voltregà Stern Motor i l’Igualada Rigat competiran en aquesta temporada en la Europe Cup. Els de Sant Hipòlit es van guanyar la plaça en el play-off en què es van enfrontar tots dos equips en la passada OK Lliga. Els igualadins van quedar fora d’Europa, però han estat repescats perquè hi ha una plaça més per a la lliga estatal en les competicions europees. Per accedir a la fase de grups hauran de disputar una eliminatòria prèvia que jugaran al desembre. El rival encara s’ha de determinar.