Més hoquei

IVAN ARANDA

JUGADOR D’HOQUEI EN CADIRA DE RODES ELÈCTRICA ALS DRACS CEA

“Només demanem visibilitat perquè es creïn més clubs”

“No ens serveix ser només tres o quatre equips, en volem molts més i tenir una lliga professional a l’Estat on puguem competir tots”

“L’objectiu principal del club és fer arribar el missatge que l’hoquei en cadira elèctrica existeix”

Patrocini
Hi ha persones en cadira elèctrica que no poden practicar qualsevol esport físic, però aquest sí que poden

Ivan Aranda està afec­tat per atròfia mus­cu­lar espi­nal des del seu nai­xe­ment. Però tot i la seva mobi­li­tat reduïda, és una per­sona que sent passió per l’esport, i que no ha parat fins que n’ha tro­bat un que s’ade­qua a les seves neces­si­tats: l’hoquei adap­tat. Ara és por­ter dels Dracs CEA i de la selecció cata­lana d’hoquei en cadira de rodes elèctrica, i de l’únic que es pene­deix és de no haver des­co­bert aquest esport abans.

Ha hagut de créixer sobre­po­sant-se a totes les situ­a­ci­ons.
M’he anat tro­bant obs­ta­cles durant la vida que he hagut d’anar superant i adap­tant-me. A mi m’agrada molt l’esport, i quan era petit sem­pre veia els meus amics jugar, i jo no podia fer-ho. A la meva època, l’esport adap­tat que jo conei­xia en aquell moment era per a per­so­nes amb força motriu de cin­tura cap amunt. Jo, al no tenir força als braços, no podia prac­ti­car, per exem­ple, el bàsquet. Te’n que­des amb les ganes perquè és d’aque­lles coses que t’agra­da­ria haver fet però no podia.
Abans de des­co­brir l’hoquei, va estar lli­gat al fut­bol, oi?
Sí, als estius al meu poble a Canet de Mar es feia un tor­neig molt impor­tant en aque­lla època i amb la meva colla d’amics muntàvem un equip. Feia d’aju­dant d’entre­na­dor fins que els dos últims anys que es va cele­brar aquest cam­pi­o­nat vaig ser l’entre­na­dor dels meus com­panys. És el màxim que he arri­bat a fer en el món del fut­bol. Va ser una experiència diver­tida i rèiem molt.
Com va des­co­brir l’hoquei?
Hi va haver una època de la meva vida que em vaig pro­po­sar fer coses dife­rents. Estava can­sat de cer­tes coses i vaig deci­dir bus­car nous rep­tes. Em vaig pre­gun­tar per què no hi havia cap esport que pogués prac­ti­car. Ales­ho­res, em va aparèixer l’hoquei en cadira de rodes elèctrica. Vaig inves­ti­gar i vaig veure que a Cata­lu­nya hi havia tres equips. Els vaig escriure i un d’ells em va con­tes­tar. Al cap d’un dia vaig anar a veure un entre­na­ment i ja em van posar un estic als peus fins a dia d’avui.
Es pen­sava que algun dia podria arri­bar a prac­ti­car algun esport?
La veri­tat és que no, perquè no tro­bava res que s’adaptés a les meves neces­si­tats. No es pro­mo­ci­o­na­ven aquests esports i no se’n sen­tia a par­lar. Fa més de vint anys que es prac­tica l’hoquei en cadira de rodes elèctrica. Si ho hagués sabut abans m’hi hau­ria tirat de cap.
Diu que es pene­deix de no haver-lo des­co­bert abans. Per què?
Sobre­tot per la com­pe­tició. La sen­sació d’adre­na­lina que t’entra al cos en un par­tit és el que real­ment bus­cava. A part d’això, poder-me entre­nar cada set­mana, tenir entre­na­dors que t’ense­nyen tàcti­ques, movi­ments... Tot el món que veia des de fora, poder-ho viure ara des de dins és una sen­sació molt dife­rent. Prac­ti­car un esport t’ajuda a créixer com a per­sona, a pren­dre deci­si­ons i a apren­dre valors com la com­pa­nyo­nia. O tots anem a l’una o una per­sona sola és incapaç de gua­nyar. Són coses que t’aju­den en el teu dia a dia i l’esport conté tots aquests valors.
La tem­po­rada pas­sada, amb els Dracs CEA, vau gua­nyar tots els tor­ne­jos que hi ha a l’Estat. Com ho vau viure?
Per a nosal­tres és un orgull. Des que jo hi soc, no havia gua­nyat res. D’això a gua­nyar-ho tot t’omple de satis­facció. El mèrit és de tots i de tota la feina que hem anat fent al llarg dels anys.
Què creu que s’ha de fer per què esports com el seu tin­guin més visi­bi­li­tat?
L’any pas­sat ens vam pro­po­sar fer par­tits d’exhi­bició perquè si té un dèficit l’hoquei en cadira de rodes és la falta de visi­bi­li­tat. La tem­po­rada pas­sada vam creure que era impor­tant anar als llocs. Vam anar al Patí Vila­franca, el Vol­tregà i el Palau Blau­grana. Això ens per­met fer arri­bar el mis­satge que aquest esport exis­teix. A Cata­lu­nya i a l’Estat espa­nyol encara no està gaire estès, però països com Itàlia, Ale­ma­nya, Bèlgica i Suïssa tenen una lliga pro­fes­si­o­nal. Les ins­ti­tu­ci­ons ens hau­rien de donar un cop de mà, per exem­ple, publi­ci­tant-nos. Ja no dema­nem diners, només visi­bi­li­tat perquè es creïn més clubs.
Des dels Dracs orga­nit­zeu un tor­neig inter­na­ci­o­nal.
Se cele­bra per Set­mana Santa i hi con­vi­dem equips d’altres lli­gues euro­pees. La pandèmia ens ho va fer atu­rar, però el volem recu­pe­rar perquè repre­senta l’objec­tiu prin­ci­pal del club: fer arri­bar aquest esport arreu.
Quins rep­tes us pro­po­seu per a aquesta tem­po­rada?
L’objec­tiu prin­ci­pal és millo­rar la visi­bi­li­tat d’aquest esport. No ens ser­veix ser només tres o qua­tre equips, en volem molts més. El repte per a tots ha de ser arri­bar als nivells d’Itàlia, que és crear com a mínim una lliga esta­tal on puguem com­pe­tir tots. Hi ha per­so­nes en cadira elèctrica que no poden prac­ti­car qual­se­vol esport físic, però aquest sí que poden.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)