Repte d’altura a San Juan pel Barça i el Generali Palau
Hoquei sobre patins. L’equip blaugrana, convidat per la baixa del Valongo, i el vallesà, campió europeu el 2022, opten a la copa Intercontinental a l’Aldo Cantoni, la catedral mundial
El Barça i el Generali Palau afronten aquest cap de setmana al coliseu Aldo Cantoni de San Juan, la catedral de l’hoquei sobre patins que ha estat sis cops seu del mundial masculí (1970, 1978, 1989, 2011, 2011 i 2022 ), la final a quatre de la sempre itinerant copa Intercontinental. L’Aldo Cantoni és un coliseu majestuós construït el 1967 i remodelat el 2016 amb capacitat per a 8.000 espectadors. El Barça, de fet, no s’hi havia classificat perquè va caure en les semifinals de la lliga europea contra el Porto, que va trencar el seu malefici particular en la final contra el Valongo. La renúncia del subcampió, però, li ha permès optar al títol com a equip convidat per la federació internacional World Skate i comparteix amb el Porto la condició de favorit. Els europeus tallen gairebé sempre el bacallà en la Intercontinental perquè la gran majoria de grans jugadors argentins –Argentina és la vigent campiona del món, sent proclamada precisament a l’Aldo Cantoni en la final contra Portugal– juguen al Vell Continent per una qüestió econòmica. Els rivals dels catalans i els portuguesos seran la Unión Vecindal de Trinidad de San Juan, conjunt argentí que té a les seves files al’exblaugrana Carlos López i que és el vigent campió de Sud-amèrica, i el Lomas de Rivadavia de San Juan, també d’Argentina i subcampió. El Barça jugarà contra la UVT el dissabte a les 21.30 hora local, la 1.30 de matinada de dissabte a diumenge a Catalunya. El Porto haurà jugat el dia abans contra el Lomas i tindrà, si guanya, un dia més de descans. La diferència horària entre San Juan i Catalunya és de quatre hores. El Barça hi arriba amb ganes de reviure el gran èxit del 2018 quan va derrotar en la final per 4-5 el Porto en el mateix escenari i va coronar un 2018 gloriós de sis títols, els tres internacionals (lliga europea, copa Continental i Intercontinental) davant del gegant portuguès i vigent campió d’Europa llavors entrenava l’ara seleccionador estatal Guillem Cabestany. La final va ser d’alta gamma i l’equip blaugrana es va sobreposar al mal de panxa de Sergi Fernández i a la febre de Joâo Rodrigues, i va sentenciar en la pròrroga amb un gol a 1:31 del final del killer Pablo Álvarez. A més, el campió d’Europa va anar tres cops per sota –2-1, 3-2 i 4-3–. En la semifinal havia derrotat clarament el Concepción (7-2).
Un precedent femení
Pel Palau, en canvi, la presència en la Intercontinental serà la seva primera experiència i alhora un acte de justícia, una reparació. Un premi als seus grans èxits després d’una temporada passada complicada en la qual va caure en la semifinal de la lliga europea. Els altres tres equips que jugaran son el Telecable, vigent campió d’Europa, l’Andes Talleres de Mendoza, campió sud-americà del 2022 i el Deportivo Aberastain de San Juan, subcampió sud-americà 2022. El rival del Palau dissabte a les 23 hora catalana és l’Andes Talleres. La final es jugarà el diumenge a les 22.30 hora catalana. El club del Vallès, campió d’Europa el 2021 i el 2022, no va poder jugar la competició perquè no es va disputar en categoria femenina i ara té la seva oportunitat. De fet, l’edició del 2018 va ser l’única en què s’han fet conjuntament les competicions masculina i femenina. El campió va ser el Concepción argentí, que va derrotar el Telecable (4-2) en la final amb un hat-trick de María Felamini.