Lliga Europea

Una revetlla inoblidable

El 23 de juny del 1989, el Noia va aixecar a l’Ateneu contra l’Sporting la copa d’Europa amb un equip mític dirigit per Siscu Prats

Els Torner, Rovira, Hom, Barceló, Canalda, Baldrís, Cid, Riera, Queralt i Rifé, artífexs

El 23 de juny de 1989 el Noia Frei­xe­net va escriure la seva pàgina més glo­ri­osa i va gua­nyar al lla­vors encara jove Ate­neu Agrícola de Sant Sadurní la copa d’Europa, un èxit únic en la història del club. L’equip diri­git pel mític Siscu Prats havia gua­nyat la lliga –l’única també del seu pal­marès–i la Recopa el curs ante­rior i lide­rat a la pista per la savi­esa del fi esti­lista tor­de­renc Josep Enric Tor­ner va con­su­mar un tri­omf sonat en la final a doble par­tit con­tra l’Spor­ting, resolta per 10-5. Un majestuós 4-7 a Por­tu­gal va encar­ri­lar l’eli­mi­natòria i Sant Sadurní va ser tes­ti­moni de la rúbrica de l’èxit amb un 3-1 que va fer embo­gir l’afició en una nit màgica de coca i, evi­dent­ment, cava. L’Spor­ting havia estat, la tem­po­rada 1976/77, el pri­mer club por­tuguès a alçar la copa d’Europa, però el Noia el va estri­par i va com­ple­tar una tra­jectòria per­fecta en la qual va eli­mi­nar el Liceo per un glo­bal escan­dalós de 18-4. En la semi­fi­nal, va fer fora el Novara. El tri­omf a casa per 5-4 va fer bo l’empat (4-4) sege­llat a fora. Imma­cu­lat, no va per­dre cap par­tit, amb 37 gols a favor i 17 en con­tra. Espec­ta­cu­lar. Era una època en què l’hoquei es vivia amb més inten­si­tat que ara a Cata­lu­nya, tot i que el Noia Frei­xe­net actual ha reen­gan­xat l’afició amb qua­li­tat i l’ADN com­ba­tiu inhe­rent al club, com es va demos­trar quan va omplir de goma gom l’Ate­neu en la final de l’OK Lliga del curs pas­sat con­tra el Barça. Ara, el grup que entrena Car­los Cor­tijo vol reme­mo­rar aquest cap de set­mana a Mato­sin­hos el gran èxit en una final a qua­tre de tall modern en què inten­tarà una pro­esa.

Sigui com vul­gui, el repàs de la història indica que els herois de l’època també van gua­nyar aquell mateix curs la super­copa d’Europa con­tra el Roller Monza tan­cant dos cur­sos de somni. Un dels secrets de l’èxit va ser man­te­nir el bloc que havia gua­nyat la lliga i la Recopa. Els ger­mans Tor­ner –Josep Enric i Joan–Hom, el capità Car­les Puig, el por­ter Emili Baldrís, el gole­ja­dor Toni Rovira i Manel Bar­celó van seguir. Les incor­po­ra­ci­ons també van ser impor­tants, amb el por­ter Ramon Canalda (Vol­tregà) de titu­lar. Es van afe­gir al grup Cid (Shum) i Riera (Horta). Com­ple­ta­ven la plan­ti­lla els joves Que­ralt i Rifé.

Siscu Prats, tot un per­so­natge

El ven­dre­llenc Siscu Prats és un heroi a Sant Sadurní. La lliga, la recopa, la copa d’Europa i la super­copa d’Europa ava­len el seu tre­ball. El seu caràcter sin­gu­lar, car­re­gat de supers­ti­ci­ons, el feien un entre­na­dor dife­rent que sovint tenia la capa­ci­tat de des­car­re­gar de pressió els seus juga­dors i con­ver­tir-se en el focus d’atenció. Més enllà de les excen­tri­ci­tats –el jer­sei groc que duia perquè li donava sort, tocar la tanca amb el peu men­tre alliçonava els juga­dors o tocar-los l’esquena abans d’un entre­na­ment–, va ser un tècnic de pres­tigi, un avançat a la seva època i pro­ba­ble­ment el pri­mer gran entre­na­dor mediàtic de l’hoquei. Un home sin­gu­lar que rei­vin­dica haver pujat juga­dors com Pedro Gil, Marc Gual i Toni Sànchez, i els fit­xat­ges d’Edu­ard Polan i Gaby Cairo que va acu­mu­lar més de 30 anys en equips cata­lans.

6
títols
europeus atresora: la copa d’Europa 1988/89; la Recopa 1987/88; les CERS 1997/98 i 2013/14 i les supercopa d’Europa: 1988/89 i 2014/15
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.