Internacional

Campionat del món d'hoquei sobre patins

1951

Herois en temps obscurs

BARCELONA · Vuit jugadors catalans dirigits per Samaranch van donar a Espanya el primer títol mundial en un esport d'equip MAJORIA absoluta · La selecció espanyola existia des del 1947 i sempre havia estat formada per esportistes catalans

EL 4-3 con­tra Por­tu­gal va pro­vo­car el deliri entre els 13.000 espec­ta­dors reu­nits al pavelló de la Gran Via


Josep Sote­ras

Club

RCE Espa­nyol

Ciu­tat

Piera

Edat

22 anys

Joan Antoni Zaba­lia

Club

Club Patí

Ciu­tat

Bar­ce­lona

Edat

19 anys

Joan Orpi­nell

Club

Reus Depor­tiu

Ciu­tat

Reus

Edat

19 anys

August Serra

Club

FC Bar­ce­lona

Ciu­tat

Girona

Edat

30 anys

Tito Mas

Club

RCE Espa­nyol

Ciu­tat

Bar­ce­lona

Edat

24 anys

Jordi Trias

Club

RCE Espa­nyol

Ciu­tat

Bar­ce­lona

Edat

27 anys

Ramon Bassó

Club

GEiEG

Ciu­tat

Girona

Edat

26 anys

Josep Llinàs

Club

Club Patí

Ciu­tat

Bar­ce­lona

Edat

20 anys


El juny del 1951 Bar­ce­lona era una ciu­tat grisa que inten­tava sobre­viure din­tre de l'autar­quia d'un fran­quisme que ho ofe­gava tot. La vaga dels tram­vies de finals de febrer i prin­ci­pis del mes de març havia atu­rat l'aug­ment dels preus dels bit­llets –només a Bar­ce­lona, no pas a Madrid– i havia pro­vo­cat la des­ti­tució de l'alcalde de la ciu­tat i del gover­na­dor de la província. El fut­bol, la boxa i el ciclisme eren els espec­ta­cles espor­tius que atre­ien més i que, amb els toros, eren les vies d'esca­pa­ment d'una soci­e­tat quasi morta. A finals del mes d'abril, Kubala havia debu­tat amb un Barça que a finals de maig va gua­nyar la copa.

En aquest con­text es va dis­pu­tar a Bar­ce­lona, entre l'1 i el 10 de juny, el cam­pi­o­nat del món d'hoquei sobre patins. El tor­neig es va dis­pu­tar en el pavelló d'esports que hi havia a la Gran Via, poste­ri­or­ment con­ver­tit en un canòdrom, i ara des­a­pa­re­gut. L'hoquei sobre patins no era un esport de mas­ses, però va saber jugar bé les seves car­tes en aquell mun­dial bar­ce­loní i donar a l'Espa­nya de Franco el seu pri­mer títol mun­dial en un esport d'equip. L'any ante­rior, la selecció espa­nyola de fut­bol havia estat quarta en el mun­dial de fut­bol del Bra­sil –el del gol de Zarra a Angla­terra–, però l'hoquei sobre patins va ser el pri­mer esport que va per­me­tre a una selecció espa­nyola tocar el cim. I ho va acon­se­guir amb un equip inte­grat per vuit juga­dors cata­lans, que era el nom­bre de juga­dors que for­ma­ven lla­vors les plan­ti­lles d'hoquei. I amb un altre català a la ban­queta, un Joan Antoni Sama­ranch que començava la seva llarga i pro­fi­tosa car­rera en el món de l'esport. Que els vuit com­po­nents de la selecció espa­nyola fos­sin cata­lans no era gens estrany. Des que la selecció espa­nyola d'hoquei sobre patins va debu­tar ofi­ci­al­ment en el mun­dial del 1947 i fins arri­bar al mun­dial bar­ce­loní, tots els juga­dors que havien defen­sat la samar­reta espa­nyola havien estat cata­lans. Tots els títols dels cam­pi­o­nats d'Espa­nya, creat el 1944, també havien estat per a clubs cata­lans.

Dels juga­dors tri­ats per Sama­ranch (selec­ci­o­na­dor des del 1947) per jugar a Bar­ce­lona, n'hi havia dos, August Serra i Jordi Trias, que havien jugat els 33 par­tits que la selecció esta­tal havia dis­pu­tat en la seva història. Tito Mas n'havia jugat 30 i Ramon Bassó, 29. Els qua­tre havien estat en l'estrena inter­na­ci­o­nal espa­nyola, amb el ter­cer lloc en el mun­dial del 1947 i havien jugat els mun­di­als dels tres anys següents, amb el sub­cam­pi­o­nat del 1949 com a millor resul­tat. Van com­ple­tar l'equip el por­ter Josep Sote­ras, 13 cops selec­ci­o­nat i pre­sent en tres mun­di­als; Joan Orpi­nell, 10 cops selec­ci­o­nat i que va jugar el mun­dial del 1950; el segon por­ter Joan Antoni Zaba­lia, un cop selec­ci­o­nat, i el debu­tant Josep Llinàs.

Aquests vuit homes van ser els pro­ta­go­nis­tes dels 10 dies de glòria espor­tiva que es van viure a Bar­ce­lona entre l'1 i el 10 de juny en unes jor­na­des mara­to­ni­a­nes que aca­ba­ven a la mitja nit en un pavelló des­co­bert les gra­de­ries del qual van arri­bar a aple­gar 13.000 per­so­nes, amb seients suple­to­ris al damunt del velòdrom que envol­tava el rec­tan­gle de joc. El cam­pi­o­nat es va jugar en una lli­gueta d'onze equips tots con­tra tots. No hi havia final, per tant, però en l'última jor­nada hi havia pro­gra­mat un Espa­nya-Por­tu­gal. Por­tu­gal havia enca­de­nat qua­tre títols mun­di­als des del 1947 i era la gran favo­rita. L'equip de Sama­ranch va gua­nyar els sis pri­mers par­tits: 7-1 con­tra la RF Ale­ma­nya, 20-0 con­tra Irlanda, 14-0 con­tra Dina­marca, 8-0 con­tra Suïssa, 7-2 con­tra Angla­terra i 2-1 con­tra Itàlia. França els va atu­rar (1-1), però la sor­pre­nent der­rota de Por­tu­gal con­tra Bèlgica va man­te­nir Espa­nya al cap­da­vant. Les victòries con­tra Holanda (4-1) i Bèlgica (5-1) van con­duir fins a la jor­nada final, que Espa­nya va afron­tar amb un punt d'avan­tatge res­pecte de Por­tu­gal. Per tant, en feia prou amb l'empat, però els cata­lans van sor­tir a totes i en el des­cans ja mana­ven 3-0, amb dos gols de Tito Mas i un de Serra. Després de la represa, el com­bi­nat espa­nyol va pagar l'esforç i els por­tu­gue­sos van anar reduint la diferència fins a empa­tar a tres minuts del final. Aquell empat encara donava el títol a Espa­nya, però una quarta diana de Por­tu­gal tren­ca­ria el somni de les 13.000 per­so­nes que hi havia al pavelló. A un minut del final, Tito Mas va fer el 4-3 i va cer­ti­fi­car la victòria espa­nyola. Era el pri­mer títol mun­dial d'Espa­nya en un esport d'equip i l'havien acon­se­guit vuit juga­dors cata­lans, amb un tècnic català a la ban­queta i en una ciu­tat cata­lana. La glòria però, va ser espa­nyola, com encara passa avui, 62 anys i 14 títols mun­di­als d'hoquei sobre patins després.

El primer pas de Samaranch cap al cim

Joan Antoni Samaranch tenia 30 anys quan va portar la selecció espanyola d'hoquei sobre patins a conquerir el títol mundial. Un dels seus jugadors, August Serra, era un mes més gran que ell. Samaranch, que havia jugat a hoquei amb l'Espanyol, era el seleccionador estatal des del 1947 i, en el mundial de Barcelona, també va tenir altres responsabilitats, ja que una empresa de la qual era accionista en va ser l'organitzadora. Samaranch va deixar el càrrec de seleccionador en mans del seu amic Francesc Platón en acabat el mundial. El seu intent d'entrar a l'Ajuntament de Barcelona no va reeixir fins al 1954, quan va passar a ser regidor d'Esports. Aquell any va ser designat primer president de la Federació Espanyola de Patinatge, ja deslligada de la d'hoquei sobre herba. Va estar al capdavant de la regidoria d'Esports fins al 1962, i de la federació espanyola fins al 1956. El mundial del 1951 va ser el primer graó de la seva cursa cap al cim de l'esport mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.