El repte de recuperar el domini i, a més, a Portugal
Hoquei sobre patins. Els catalans de la selecció espanyola afronten l'europeu en què Itàlia defensa el títol i l'amfitriona parteix de gran favorita
La selecció espanyola, formada exclusivament per catalans com tantes altres vegades, intentarà recuperar a partir d'avui a Oliveira d'Azeméis el títol europeu d'hoquei sobre patins amb el permís de Portugal, l'amfitriona i gran favorita, i d'Itàlia, la vigent campiona després d'endur-se el títol a Alcobendas 2014, un fet excepcional. Portugal no guanya el títol europeu des de l'any 2000 i presenta una de les millors fornades de jugadors dels últims temps, encapçalada per Hélder Nunes (Porto), mesclada amb el retorn de jugadors experimentats com Reinaldo Ventura (Barcelos) i Ricardo Barreiros (Oliveirense). Però la pressió que comporta no haver guanyat el títol durant tants anys pot ser un llast en cas de dificultats. Els portuguesos encara tenen malsons recordant el gol de Jordi Bargalló l'any 2012 a Paredes quan faltaven sis segons i que els va privar de recuperar el ceptre. Espanya acumulava una ratxa de cinc títols seguits entre el 2001 i el 2012.
Paüls, el tècnic de la selecció espanyola, presenta un equip parcialment renovat. Les novetats són les baixes de Pedro Gil i Marc Gual per lesió, els debuts de Pau Bargalló i Jordi Burgaya –substitut de Gil a última hora– i els retorns de Jepi Selva (Viareggio) i Romà Bancells (Vic). També és significativa l'absència de Jordi Adroher (Benfica), l'MVP i pitxitxi a Portugal. La resta de l'equip el formen els porters Xevi Puigbí (Oliveirense) i Carles Grau (Vic) i els jugadors de pista Jordi Bargalló (Liceo), Ton Baliu (Igualada), Cristian Rodríguez i Eloi Mitjans (Moritz Vendrell).
Itàlia ha rejovenit l'equip. L'estendard, però, continua sent Federico Ambrosio (Lodi), un dels puntals a Alcobendas. L'equip transalpí va ser cinquè en el darrer mundial, una mala posició. El quart en discòrdia és França, que té jugadors de qualitat però que encara mai no ha esclatat en una gran cita.
EL PROTAGONISTA
Lligueta i eliminatòries
La competició recupera el format convencional, amb quarts de final, semifinals i una final en comptes de la lligueta dels dos últims europeus, perquè no hi havia vuit equips. El format no s'aplicava des de Wuppertal 2010 i permetrà l'emoció de veure una final i evita que un equip que s'ho mira a la graderia sigui proclamat campió, com va passar amb Itàlia el 2014.