Més esport

Les estrelles que més brillen

La delegació catalana obté onze medalles a Rio, un balanç plenament satisfactori després d'un cicle marcat per la crisi econòmica

Els títols de Congost i Descarrega posen l'atletisme a l'aparador després dels èxits dels nedadors del país

La flama dels Jocs Paralímpics de Rio es va apa­gar ahir a l'estadi de Mara­canã i va lliu­rar el tes­ti­moni a Tòquio 2020 amb una festa en què la música, la passió i l'ale­gria bra­si­lera es van fer més evi­dents que mai. Ni la pluja que va caure copi­o­sa­ment a la capi­tal cari­oca va poder apai­va­gar les ànsies de gresca en una comunió gai­rebé per­fecta entre els espor­tis­tes paralímpics i el públic, que, en con­trast amb els Jocs Olímpics, amb esta­dis mig buits, sí que va res­pon­dre mas­si­va­ment a la crida dels 4.022 herois, pro­ta­go­nis­tes d'històries de superació admi­ra­bles. Una política de preus molt asse­qui­bles, de només 3 euros, va faci­li­tar que es ven­gues­sin fins a 1,9 mili­ons d'entra­des per als onze dies de com­pe­tició. Onze jor­na­des de Jocs Paralímpics i onze meda­lles per a la dele­gació cata­lana, un botí idèntic al de Lon­dres 2012 i que, després d'un cicle de greu crisi econòmica, mar­cat per les reta­lla­des, és un balanç més que satis­fac­tori.

El colofó final, amb els títols d'Elena Con­gost en marató T12 i de Gerard Des­car­rega en 400 m T11, va posar l'atle­tisme a l'apa­ra­dor després d'una set­mana mar­cada pels bons resul­tats dels neda­dors.
El Cen­tre Aquàtic de Barra va ofe­rir grans jor­na­des de glòria als repre­sen­tants cata­lans, que van acon­se­guir fins a set meda­lles, repar­ti­des entre qua­tre pro­ta­go­nis­tes: Sarai Gascón (tres pla­tes), Núria Marquès (un or i una plata), Òscar Sal­guero (un or) i Miguel Luque (una plata). La natació també és el millor exem­ple per esce­ni­fi­car la per­sistència d'alguns refe­rents paralímpics molt expe­ri­men­tats i la con­sa­gració de joves valors que tot just debu­ta­ven a Rio. Així, el neda­dor de Parets del Vallès Miguel Luque (segon en els 50 m braça SB3) va acon­se­guir la seva sisena meda­lla en cinc par­ti­ci­pa­ci­ons paralímpi­ques, una set­mana abans de fer 40 anys. Per con­tra, el saba­de­llenc Òscar Sal­guero, de només 18 anys, va tocar el cel en el seu bateig en uns Jocs, amb el títol en els 100 m braça SB8. El mateix neda­dor del CN Saba­dell rei­vin­di­cava el paper de les noves gene­ra­ci­ons a la capi­tal cari­oca: “És bo que els joves comen­cin a gua­nyar meda­lles.” En aquest sen­tit, l'altra gran tri­om­fa­dora va ser Núria Marquès (Cas­tellví de Rosa­nes, 1999), que, amb 17 anys, va estre­nar el seu pal­marès paralímpic amb un or en els 400 m lliure i una plata en els 100 m esquena S9. El cas de Sarai Gascón és sin­gu­lar, perquè, tot i que només té 23 anys, ja és tot un refe­rent de l'esport paralímpic. La ter­ras­senca va debu­tar en uns Jocs a Pequín 2008, amb només 15 anys, i ja va pujar al podi gràcies al segon lloc en els 100 m braça. A Lon­dres 2012 va con­ti­nuar la seva pro­gressió amb dues meda­lles més, una plata en els 100 m papa­llona i el bronze en els 100 m lliure. A Rio va cul­mi­nar la seva millor actu­ació. Va que­dar a les por­tes del metall més pre­uat, però les tres meda­lles de plata són el seu millor resul­tat en tres cites paralímpi­ques.

Més enllà de l'atle­tisme i la natació, que també són els esports de referència en els Jocs Paralímpics, les altres meda­lles per a la dele­gació cata­lana van arri­bar en el bàsquet en cadira de rodes i el ciclisme en ruta. Jordi Ruiz i Jaume Llambí van inter­ve­nir en l'equip de bàsquet en cadira de rodes, que, amb l'accés a la final, per­duda con­tra els Estats Units per 52-68, van acon­se­guir una fita sense pre­ce­dents i l'únic podi en un esport d'equip per al Comitè Paralímpic Espa­nyol. En la penúltima jor­nada, també va bri­llar l'exat­leta man­resà Ignasi Ávila, que, amb el vila­noví Joan Font com a guia, va ser segon en la prova de ciclisme en ruta. La glòria se l'han endut nou meda­llis­tes, però el mèrit i la recom­pensa d'haver com­pe­tit en uns Jocs s'han d'esten­dre als 25 espor­tis­tes paralímpics i als set més de suport que a Rio de Janeiro, i per uns dies, han posat a l'apa­ra­dor les seves històries admi­ra­bles de lluita i superació.

El salt d'Elena Congost

Si hi ha algun tret que distingeix els esportistes paralímpics és la persistència i el coratge. A Elena Congost, amb una atròfia del nervi òptic que li provoca una visió borrosa i distorsionada, no hi ha cap mur que se li resisteixi. Així explicava la mateixa atleta, plata en els 1.500 de Londres 2012, les motivacions per fer el salt a la marató just abans de debutar
en la mítica distància dels 42,195 km: “M'he llançat a la piscina. Ja abans dels Jocs de Londres em rondava pel cap, i quan es va parlar de la possibilitat que s'inclogués en el programa de Rio m'ho vaig proposar.” Objectiu complert per a una atleta que ja pot lluir el títol de marató en el seu palmarès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.