Esport i política

El COC torna a caminar

Gerard Esteva serà escollit avui president en l'assemblea després de pactar una candidatura conjunta amb la Plataforma Pro Seleccions i el govern

El reconeixement del COI continuarà sent l'eix bàsic de l'entitat

El pre­si­dent de la UFEC, Gerard Esteva, serà esco­llit aquesta tarda (2/4 de 6) nou pre­si­dent del Comitè Olímpic de Cata­lu­nya (COC), i ho farà amb un pacte sota el braç amb la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Espor­ti­ves Cata­la­nes i la Secre­ta­ria Gene­ral de l'Esport. Les tres parts van sig­nar ahir un acord que for­ma­litza una can­di­da­tura única amb l'objec­tiu de reac­ti­var el COC i esta­blir un nou comitè exe­cu­tiu. L'acord farà que el pre­si­dent de la Pla­ta­forma, Xavier Vinyals, passi a ser el tre­so­rer gene­ral i el vice­pre­si­dent de l'enti­tat, i con­fi­gura una junta amb diver­ses sen­si­bi­li­tats, fet que posa punt final a algu­nes reticències que havien sor­git entre els mem­bres ori­gi­nals de l'assem­blea del COC quan Esteva va anun­ciar a l'octu­bre la seva intenció de reac­ti­var l'enti­tat i pre­sen­tar la seva pròpia can­di­da­tura a la pre­sidència.

El COE avisa

El pre­si­dent del Comitè Olímpic Espa­nyol, Ale­jan­dro Blanco, va reac­ci­o­nar ahir mateix a l'acord per cons­ti­tuir el nou COC recor­dant que al Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) només hi pot haver “un comitè olímpic per estat” i adver­tint que hi ha tres sentències judi­ci­als que hau­rien d'impe­dir al COC usar la sim­bo­lo­gia del COI. L'assem­blea que votarà avui el nou pre­si­dent i que es farà a la seu de la UFEC coin­ci­deix simbòlica­ment amb la gala anual del COE, que pre­si­dirà a Madrid Mari­ano Rajoy.

Pre­ci­sa­ment, per com­plir la norma olímpica que recor­dava Ale­jan­dro Blanco ahir –un estat, un comitè–, l'objec­tiu del pacte, segons els seus sig­nants, és empren­dre un procés que posi el COC a punt per al seu reco­nei­xe­ment per part del COI, una nova “estruc­tura d'estat” en un moment en què Cata­lu­nya viu un procés polític en què aspira a ser un estat sobirà dins la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal.

La can­di­da­tura con­junta, que no tindrà opo­sició en l'assem­blea d'avui, pre­veu l'ela­bo­ració d'un pro­grama de com­pli­ment nor­ma­tiu que reguli la seva acti­vi­tat, d'uns nous esta­tuts per ade­quar el COC a la Carta Olímpica i al Codi Civil de Cata­lu­nya un pla d'acci­ons a desen­vo­lu­par pel COC. Un cop avui es voti la nova junta –cada assem­ble­ari té un vot–se'n con­vo­carà una altra per apro­var uns nous esta­tuts i els pro­pers pas­sos a seguir.

L'assem­blea està par­ti­ci­pada en un 74% de fede­ra­ci­ons espor­ti­ves, 48 de les 67 que hi ha a la UFEC. També hi estan con­vo­ca­des vuit per­so­nes a títol indi­vi­dual, els expre­si­dents Josep Miró i Ardèvol, Ignasi Doñae, Miquel Arbós i Pere Sust, i els fun­da­dors, Albert Ber­trana, Enric Balles­te­ros, Emili Civis i Fede­ric Pri­eto. Per aca­bar, les enti­tats que for­men part de l'assem­blea de la seva fun­dació són l'Agru­pació Cata­lana d'Esport per a Tot­hom, la Unió Bar­ce­lo­nina d'Asso­ci­a­ci­ons Espor­ti­ves, la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons, la Unió de Con­sells Espor­tius de Cata­lu­nya, la UFEC i l'antiga secció de ciclisme de la UE Sants, recon­ver­tida ara en l'asso­ci­ació Volta a Cata­lu­nya.

En el nou comitè exe­cu­tiu hi seran repre­sen­tats com a antic pre­si­dent Sust i com a fun­da­dor, Balles­te­ros. També en seran vocals el pre­si­dent de la fede­ració de pati­natge, Ramon Basi­ana; el pre­si­dent de la fede­ració d'enti­tats excur­si­o­nis­tes, Jordi Merino; el pre­si­dent de la fede­ració de bàsquet, Joan Fa; la pre­si­denta de la fede­ració de volei­bol, Mari­bel Zamora; el pre­si­dent de la fede­ració de corf­bol, Fran­cesc Serra; el pre­si­dent de la fede­ració d'esports per a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat, Fran­cesc Martínez, i la pre­si­denta de Dona i Esport, María José Bil­bao.

El pro­grama de la can­di­da­tura inclou, entre altres punts, fomen­tar i pro­moure que totes les fede­ra­ci­ons siguin mem­bres del COC i estu­diar l'impacte que el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal tin­dria per a l'esport català i també en els àmbits econòmic i social.

ELS PROTAGONISTES

És un dia històric per a la unitat en forjar una estructura esportiva internacional
Gerard Figueras
Secr. general de l'esport
Avui hem fet gran la coneguda dita olímpica de «junts més fort, més lluny i més ràpid»
Gerard Esteva
UFEC
Hem de fer una feina internacional i interna dels avantatges de tenir un comitè propi
Xavier Vinyals
Plataforma pro seleccions

Tres dècades de lluita pel somni olímpic

A les portes dels Jocs Olímpics de Barcelona, la idea d'un comitè nacional propi va començar a prendre forma fins que el maig del 1989 es van aprovar els primers estatuts seguint el model que proposava el COI, que en aquells moments acceptava membres que no havien de ser reconeguts, necessàriament, com a estats independents. El primer president va ser Miquel Arbós, de la federació de ciclisme, però l'etapa més mediàtica i més activa va ser la de Josep Miró i Ardèvol (1990-94), durant la qual el COC va sol·licitar per escrit el seu ingrés al COI tot i que mai va complir tots els requisits que s'exigien, sobretot el de tenir cinc federacions olímpiques reconegudes en les federacions internacionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.