atletisme
“Diversos atletes poden baixar de l'hora”
Atletisme. El campió olímpic de marató a Seül 1988, Gelindo Bordin, ara responsable del nou patrocinador Diadora, destaca el cartell de la mitja de Granollers
Sense cap gran cap de cartell internacional, els focus de la roda de premsa prèvia de la mitja marató de Granollers van ser ahir per a l'italià Gelindo Bordin (1959), campió olímpic de marató a Seül 1988 i actualment un dels responsables de la firma esportiva Diadora, el nou patrocinador de la prova un cop acabada l'etapa d'Adidas. Bordin considera que la relació d'atletes d'elit és prou consistent perquè es pugui tornar a trencar la barrera de l'hora, una fita que a Granollers només ha aconseguit el malaguanyat Samuel Wanjiru el 2008 (59:26). “Tot dependrà de l'estratègia de la competició i de les condicions, especialment del vent, però hi ha diversos atletes amb possibilitats d'aconseguir-ho”, sentencia l'exmaratonià italià.
El kenyà Alex Korio, el vencedor de l'any passat amb 1h01:01, ha estat baixa i els principals aspirants a la victòria seran els seus compatriotes Matthew Kisorio, autor de la quarta millor marca de la història (58:46), i Simon Cheprot, sisè en el mundial de Cardiff i que també acredita un registre inferior a l'hora (59:20). Altres fondistes kenyans que pugnaran per les places d'honor i amb possibilitats de baixar de l'hora són Mark Korir, Pius Kirop, Laban Korir i Evan Korir.
Més enllà de la mitja de Granollers, Bordin va analitzar l'estat de la marató i les diverses iniciatives per trencar el llindar de les dues hores. “Penso que és factible i que s'aconseguirà en un màxim de deu anys. El primer gran maratonià va ser Abebe Bkila, que als anys seixanta va córrer en 2h12. Des d'aleshores s'ha evolucionat molt, però cada vegada costa més”, valorava l'excampió olímpic i doble campió europeu. De totes maneres, l'exfondista italià considera que la cursa per baixar de les dues hores s'ha convertit en una qüestió de màrqueting i d'una pugna entre diferents firmes comercials: “Els principals corredors són de Nike i difícilment afrontaran un repte d'aquesta magnitud a Berlín, on el patrocinador és Adidas, o a Londres, on ho és New Balance.” En aquest sentit, va trencar una llança per les curses dels grans campionats: “Per mi, la marató no és una qüestió de temps, sinó que és molt més important l'estratègia i la tàctica de cursa amb els altres rivals. Kipchoge, per exemple, va donar tota una lliçó en els Jocs de Rio.” Bordin, que va rememorar els seus últims quilòmetres als Jocs de Seül, va sentenciar: “La clau en la marató és arribar als metres finals amb benzina suficient.”
LES FRASES
Carles Castillejo, el gran referent català
En la seva condició de prejubilat, Carles Castillejo (Adidas) pugnarà avui per una plaça al podi del campionat d'Espanya, que es disputa conjuntament amb la mitja marató de Granollers, amb més de 10.000 participants. “Penso que estic en condicions de baixar d'1h03, però s'haurà de veure com bufa el vent i el ritme que imposen els corredors africans, sobretot a la zona de pujada del circuit”, afirma el corredor rubinenc. Els especialistes catalans han brillat en les últimes edicions del campionat estatal, en què han aconseguit cinc victòries en les set últimes temporades: José Ríos (2010), Jaume Leiva (2012), Ayad Lamdassem (2013-14) i el mateix Carles Castillejo (2015). Amb tot, el gran favorit avui és el segovià Javier Guerra, que defensa el ceptre assolit el curs passat a Santa Pola. En categoria femenina, la gran candidata a la victòria és la cantàbrica Paula González (1h11:04), campiona en les dues últimes edicions. També destaca la presència de la vallenca Marta Galimany (Barça), que aspira a les places del podi, i la kenyana Lenah Jerotich, amb la segona millor marca de les participants (1h11:23).
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024