Esports de muntanya

Curses de muntanya

Objecte d'estudi

La Pyrenees Stage Run, la cursa per etapes que creua el Pirineu català en set dies, serà una de les tres branques en què se centrarà el projecte d'Emma Roca i el doctor Brotons

La Pyrenees Stage Run (PSR), la cursa per etapes que creua el Pirineu català seguint el GR11 en set dies, la segona edició de la qual començarà el 3 de setembre a Ribes de Freser –acabarà a Salardú en lloc de Vielha com el 2016–, és una de les tres branques en què se centrarà aquest any el Projecte Summit (Salut en les Ultramaratons i els seus Límits), d'Emma Roca i el doctor Brotons. La marató de Barcelona, en col·laboració amb l'hospital Germans Trias i Pujol, la UPC i la UB, amb l'anàlisi cardiològica dels corredors que ja van participar l'any passat en l'estudi per veure la seva evolució, d'una banda; i la darrera ascensió a l'Everest de Ferran Latorre en el repte dels 14 x 8.000 –amb 19 alpinistes més i 20 xerpes–, en col·laboració amb l'hospital Sant Pau, el Germans Trias i Pujol, la UPC i la UB–, de l'altra, són les altres dues vessants de l'estudi científic per a aquest 2017.

Proves

Els corredors que participin en la Pyrenees Stage Run que vulguin participar de manera voluntària en l'estudi seran l'objecte d'estudi d'Emma Roca i el doctor Brotons. El dia abans de sortir des de Ribes de Freser i quan acabi la PSR a Salardú se'ls farà una anàlisi de sang (6 ml). Cada dia abans de començar, a l'hotel, els corredors seran sotmesos a una lectura de deshidratació i trencament muscular (amb bioimpedància), saturació d'oxigen, lactat, pes i orina. Un cop completada l'etapa, se'ls farà un electrocardiograma (ECG), lectura de deshidratació i trencament muscular (amb bioimpedància), saturació d'oxigen, lactat, pes i orina. El valor de les proves que es faran a cada corredor s'estima que és de 1.000 euros i, uns dies després de la cursa, els participants en l'estudi que hagin estat seguits pel projecte rebran un informe amb les seves dades. Es considera una informació de gran utilitat per al corredor perquè podrà saber com reacciona el seu cos a una cursa d'aquestes característiques, gestionarà millor el seu rendiment en futures curses i disposarà d'una valoració molt acurada del seu estat de salut.

“Obtenir canvis fisiològics, bioquímics i cardiològics durant les etapes de la Pyrenees Stage Run en els corredors de muntanya: sistema respiratori, sistema cardiovascular, sistema muscular i d'altres. D'aquesta manera controlem el desgast muscular, fisiològic i cardíac de cada persona i les implicacions en la seva salut”, explica Emma Roca, pel que fa a l'objectiu de l'estudi. Pel doctor Brotons, es tracta d'un seguiment a llarg termini: “Tot just comença i ens l'hem plantejat per fases. La idea és estudiar diferents afectacions que tenen aquest tipus de curses per al cos humà i cada any ens centrarem en un tipus de pregunta que volem respondre amb l'estudi.”

Navegació
La principal novetat de la segona edició de la PSR és l'etapa aventura, la quarta i la que transcorre totalment per territori andorrà. Obligatori en totes les etapes, el GPS i les marques blanques i vermelles del GR11 –en molt bon estat a Andorra– seran l'única manera com els corredors podran seguir el recorregut de la cursa, senyalitzada en la resta d'etapes amb marques de l'organització.
238
quilòmetres
i més de 15.000 metres de desnivell positiu acumulat passant per cinc parcs naturals té la Pyrenees Stage Run.
5
punts
donarà l'Associació Internacional de Trail Running (ITRA) als que completin la Pyrenees Stage Run per a l'Ultra Trail del Mont Blanc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)