Ciclisme

Ciclisme

Volta Ciclista a Catalunya

Una Volta per sucar-hi pa

Ciclisme. La cursa catalana ha estat una de les més espectaculars i intenses de la primera part de la temporada ciclista per l'entrega dels favorits, que han firmat jornades memorables

La Volta a Cata­lu­nya enfila el camí de les cent edi­ci­ons (2020) assen­tant les bases per man­te­nir-se com una de les referències del cir­cuit mun­dial. Deixa enrere una de les set­ma­nes més espec­ta­cu­lars en l'aspecte espor­tiu dels últims anys amb jor­na­des per emmar­car. A con­ti­nu­ació, una síntesi en sis punts.

Mono­poli telefònic

El Movis­tar ha demos­trat per què és el número u del món i ha domi­nat gai­rebé totes les face­tes de la Volta. Havia pre­pa­rat la cita amb dete­ni­ment i ha obtin­gut resul­tats. Va domi­nar la crono de Banyo­les, encara que al final el van rele­gar a la ter­cera posició. Dos dels seus cor­re­dors han estat els noms pro­pis de la cursa: Ale­jan­dro Val­verde i Marc Soler. L'actu­ació del murcià sim­ple­ment ha estat esplèndida. Ha reva­li­dat la victòria del 2009 i, com el 2015, s'ha endut tres eta­pes. Ha gua­nyat en alt (La Molina i Lo Port) i a l'esprint. Alberto Con­ta­dor i Chris Fro­ome no li han fet ombra. D'altra banda, el vila­noví s'ha des­ta­pat. És una sor­presa entre come­tes, com va reconèixer un dels seus direc­tors, José Luis Arri­eta, a L'Espor­tiu, perquè se li suposa un futur pro­me­te­dor, però pos­si­ble­ment la ter­cera posició final ha superat les expec­ta­ti­ves més opti­mis­tes. Per a la memòria que­darà la imatge de Soler a Lo Port entre tres dels millors ciclis­tes del món i impri­mint un ritme que els cos­tava seguir.

Can­vis que han reei­xit

La con­tra­re­llotge per equips de Banyo­les i l'ascens a Lo Port, dues de les nove­tats d'enguany, han supo­sat dos dels moments més espec­ta­cu­lars. Els 41 quilòmetres al Pla de l'Estany no només van ser un espec­ta­cle per als amants del ciclisme, sinó que els pro­ta­go­nis­tes, cons­ci­ents de la trans­cendència, es van pre­pa­rar minu­ci­o­sa­ment i es van entre­gar al màxim per no que­dar des­pen­jats tot just començar. Els vuit quilòmetres d'ascens a un dels sos­tres de les Ter­res de l'Ebre va pro­pi­ciar un frec a frec sense reser­ves entre els tres tenors de la Volta per una car­re­tera sinu­osa i que s'enfi­lava.

El punt con­flic­tiu

A la Volta tam­poc li ha fal­tat polèmica. Els comis­sa­ris de l'UCI van que­dar en evidència amb la sanció al Movis­tar amb un minut per con­si­de­rar que José Joaquín Rojas havia empès dos com­panys durant la crono, una acció puni­ble segons el regla­ment. Més enllà de valo­rar si hi va haver irre­gu­la­ri­tat o no –hi ha qui con­si­dera que va ser rigo­rosa i que no hi va haver impuls–, és incom­pren­si­ble que dimarts al ves­pre els jut­ges deci­dis­sin cas­ti­gar només tres ciclis­tes i, dime­cres al matí, tot l'equip, quan la nor­ma­tiva deixa clar que les san­ci­ons en una crono per equips afec­ten tot l'equip.

Ciclisme amb majúscu­les

Ni els orga­nit­za­dors, ni els direc­tors ni els cor­re­dors hau­rien ima­gi­nat que la cursa s'estri­pa­ria en un dels ports més irre­lle­vants de la vin­tena que hi havia en els més de 1.100 km. Durant l'ascens a Bot, de ter­cera cate­go­ria, en una car­re­tera estreta i amb revolts, Chris Fro­ome va per­dre el con­tacte amb el grup de davant i les pos­si­bi­li­tats de llui­tar per la victòria final. L'Sky i el seu cap de files no s'havien col·locat bé, un fet impropi d'ells. Els rivals ho van apro­fi­tar per dei­xar-los enrere, a ells i a bona part del pilot. Els 150 km res­tants van obrir una bona escletxa: Fro­ome va cedir 26 minuts i 47 cor­re­dors van entrar fora de con­trol i van ser des­qua­li­fi­cats.

Grei­pel, en blanc

El duel en els esprints entre dos dels prin­ci­pals espe­ci­a­lis­tes mun­di­als –Bou­hanni i Grei­pel– es pre­veia un dels moments àlgids de la cursa–. Però l'italià Davide Cimo­lai (FDJ) es va colar a la festa el pri­mer dia a Cale­lla i el francès es va haver de con­for­mar amb la segona posició i l'ale­many, amb la cin­quena. Amb tot, Bou­hanni se'n va poder res­ca­ba­lar a Igua­lada, on va aca­bar la quarta etapa, i va superar el mateix Cimo­lai, men­tre que Grei­pel va que­dar des­pen­jat. Però tot i no com­plir l'objec­tiu, no es va ren­dir i va aca­bar.

Fro­ome i Con­ta­dor

Con­ti­nuen sense gua­nyar la Volta. Era l'inici euro­peu de Fro­ome, i només el tall ines­pe­rat a Bot va evi­tar que acabés al podi per pri­mer cop, men­tre que el madri­leny acu­mula un altre segon lloc després de la volta a Anda­lu­sia i de la París-Niça. És aviat per treure con­clu­si­ons, però se'ls espera forts al juliol en el Tour.

La Volta pensa a trepitjar la Catalunya Nord

El director de la Volta, Rubèn Peris, va cloure “molt satisfet” la 97a edició: “Hi ha hagut espectacle, lluita.. què més es pot demanar? Els corredors fan dures les curses.” Va reconèixer que li havia quedat “l'espina de Llívia”: “Tinc un deute i espero saldar-lo.”

Agraeix la “col·laboració importantíssima de la Generalitat” i valora positivament l'acord amb ASO, que s'encarregarà dels drets de televisió i de l'explotació comercial els propers cinc anys: “Ens hem associat amb un gran company de viatge. Però reitero que no ens hem venut la Volta, i que no interferirà en res.” Tot i això, a Peris li agradaria aprofitar l'aliança amb l'empresa francesa per poder organitzar una etapa que recorregués la Catalunya Nord en les properes edicions. Perpinyà ja ha acollit la Volta en diverses edicions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)