Esports de muntanya

Alpinisme

Kilian desafia l'Everest

Kilian Jornet arriba a l'Himàlaia per fer una ascensió a la muntanya més alta del món des de l'últim punt habitat de la cara nord en el menor temps possible

És l'última etapa del projecte ‘Summits of my life'

Kilian Jor­net ja és a l'Himàlaia per inten­tar cloure el pro­jecte Sum­mits of my life amb l'esca­lada a l'Eve­rest, la mun­ta­nya més alta del món (8.848 m). El repte, ini­ciat fa cinc anys, té com a objec­tiu esta­blir el rècord d'ascensió i des­cens de sis de les mun­ta­nyes més emblemàtiques del pla­neta. El català ho ha acon­se­guit en qua­tre de les cinc que ja ha ata­cat. Al Mont Blanc (4.810 m) ho va asso­lir per par­tida doble, ja que el 2012 va fer el rècord de la tra­vessa des de Cour­mayeur, i l'any següent va batre el rècord de la ruta amb sor­tida i arri­bada a Cha­mo­nix. El 2014 va fer dos rècords més, al McKin­ley (6.190 m) i a l'Acon­ca­gua (6.962 m). L'únic intent de rècord frus­trat va tenir lloc el 2013, quan va haver de recu­lar durant l'ascensió a l'Elbrus (5.642 m) a causa dels forts vents. Jor­net té pre­vist tor­nar més enda­vant a aquesta mun­ta­nya, la més alta del con­ti­nent euro­peu, per bé que encara no ha anun­ciat quan.

L'Eve­rest és l'epi­sodi de més enver­ga­dura d'aquest pro­jecte immens. L'any 2015 ja tenia pre­vist esca­lar-lo, però el fort ter­ratrèmol que hi va haver al Nepal va frus­trar l'expe­dició. L'any pas­sat hi va tor­nar, però les neva­des van dei­xar la ruta imprac­ti­ca­ble i es va veure obli­gat a ajor­nar l'esca­lada un altre cop.

Abans d'afron­tar l'atac a l'Eve­rest, Jor­net inten­tarà fer l'ascensió al Cho Oyu (8.201 m), al Nepal, acom­pa­nyat de la seva pare­lla sen­ti­men­tal, la sueca Eme­lie Fors­berg. L'apro­xi­mació al camp base d'aquesta mun­ta­nya és fàcil i ràpida, i això, junt amb el fet d'haver acli­ma­tat a casa seva amb una càmera hiperbàrica, hau­ria de per­me­tre que el català faci cim abans de quinze dies. “Serà interes­sant veure com ens sen­ti­rem, ja que l'acli­ma­tació haurà de ser molt ràpida [...]. També serà una bona pre­pa­ració amb vista a l'Eve­rest, ja que arri­baré allà més acli­ma­tat”, asse­gura Jor­net.

Tot seguit, el seu pla és cre­uar la fron­tera amb el Tibet per afron­tar l'ascensió a l'Eve­rest per la cara nord. El francès Sébas­tien Mon­taz, el càmera de Jor­net en totes les expe­di­ci­ons del Sum­mits of my life, subs­ti­tuirà Fors­berg com a únic acom­pa­nyant del català. El punt de par­tida serà al mones­tir de Rong­buk (5.000 m), l'últim lloc habi­tat abans d'arri­bar al camp base. Des d'allà farà l'apro­xi­mació fins al peu de la mun­ta­nya –uns 20 km– i començarà l'esca­lada per la via dels japo­ne­sos i el cor­re­dor Horn­bein o pel cor­re­dor Nor­ton, depe­nent de les con­di­ci­ons de cada ruta. Jor­net compta a com­ple­tar l'ascens i el des­cens amb un temps entre 20 i 30 hores. En cas de tenir èxit, l'esca­lada no podrà ser con­si­de­rada pròpia­ment com un rècord, ja que el repte plan­te­jat per Jor­net no l'ha fet mai ningú. L'únic rècord de velo­ci­tat reco­ne­gut a l'Eve­rest és el que el 2004 va acon­se­guir el nepalès Pemba Dorje, que va fer l'ascensió de la ruta sud des del camp base en 8 hores i 10 minuts.

Abans de l'atac al cim, Jor­net s'esta­blirà al camp base avançat (6.300 m) per con­ti­nuar l'acli­ma­tació i revi­sar l'estat de les dues rutes. Com la resta d'expe­di­ci­ons que ha fet, farà l'esca­lada amb la màxima eco­no­mia de mit­jans. Sense cor­des fixes ni assistència i amb el mínim de mate­rial pos­si­ble.

KILIAN JORNET

Hi ha gent que creu que és un repte de bojos, però per mi la muntanya és un espai de llibertat on cadascú fa el que creu que ha de fer
Vaig lleuger per moure'm amb rapidesa. D'aquesta manera passem menys temps en altitud i el nostre cos es fatiga menys

Repte majúscul d'Ueli Steck

Kilian Jornet podria coincidir a l'Everest amb Ueli Steck, l'alpinista més destacat del moment, que intentarà un repte majúscul amb la travessa sense oxigen de l'Everest i el Lhotse, la seva muntanya veïna (8.516 m). El suís té previst seguir la ruta americana del pilar oest, oberta el 1963 per Willi Unsoeld i Tom Hornbein, alpinista que dona nom al corredor. La ruta comença al camp base sud i al camp 2 es desvia cap al pilar oest i la cara nord, on enllaça amb la ruta dels japonesos –oberta el 1980 i per on pujarà Kilian si descarta el corredor Norton– abans d'encarar el corredor Hornbein fins al cim. La travessa continua cap al coll sud (7.900 m) per atacar la via normal fins al Lhotse. El descens fins al camp 2 es fa per la via normal de la cara sud. Steck farà la travessia acompanyat del nepalès Tenji Sherpa. Aquest serà el retorn de Steck a l'Everest, on el 2013 va ser víctima d'agressions per part d'alguns xerpes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.