Més esport

MARTÍ PERARNAU

PERIODISTA I DIRECTOR DEL CENTRE PRINCIPAL DE PREMSA DELS JOCS

“Vam treure el Dream Team per l’escala d’incendis”

Encarregat d’assistir 15.000 periodistes, va gestionar capítols com la multitudinària roda de premsa dels Jordan i companyia

“Vam crear un sistema intern informàtic, una espècie d’intranet, quan internet no existia. Va ser un avenç significatiu i un èxit extraordinari”

Hi va haver un ‘boom’ olímpic entre el 1992 i el 2012 i ara es tanca el cercle com es va començar: sense suficients candidatures
[Llegat Barcelona] Una organització digna dels alemanys més organitzats, amb una creativitat i una innovació dignes del Mediterrani creatiu

Martí Perar­nau (Bar­ce­lona, 1955) és un pri­vi­le­giat olímpic. Ha vis­cut els Jocs des del tartà, la vila olímpica, les gra­de­ries, la sala de premsa i els budells de l’orga­nit­zació. Va ser el direc­tor d’ope­ra­ci­ons de premsa dels Jocs de Bar­ce­lona des de mit­jan 1988 i el direc­tor del cen­tre prin­ci­pal de premsa durant la cele­bració dels Jocs. És un tes­ti­moni de luxe de la cita cata­lana i un bon ana­lista de la història de l’olim­pisme en gene­ral, i ho demos­tra amb una con­versa clara i rica, com a bon comu­ni­ca­dor, per telèfon des de Madrid.

El va sor­pren­dre l’encàrrec que li van ofe­rir?
Va ser a mit­jan 1988, poc abans dels Jocs de Seül. Ales­ho­res, el comitè era petit i havia d’anar incor­po­rant els res­pon­sa­bles de desen­vo­lu­par el pro­jecte de cada sec­to­rial. El Josep Miquel Abad em va pro­po­sar el pro­jecte, suposo que per haver estat atleta olímpic, peri­o­dista, i haver tin­gut relació amb els Jocs. No m’ho vaig pen­sar gens. Li vaig dir que m’era igual el que em pagues­sin, era la meva ciu­tat i em feia molta il·lusió.
Per on es comença bas­tir un pro­jecte d’aquesta mag­ni­tud?
El més com­pli­cat era que no hi havia referències prèvies. Els Jocs de Mos­cou no havien dei­xat lle­gat perquè la Unió Soviètica estava a punt de des­a­parèixer. Els Jocs de Los Ange­les tam­poc perquè van ser pri­vats i no van voler donar referències de com havien tre­ba­llat. I els Jocs de Seül encara s’havien de cele­brar. Hi vam anar una sei­xan­tena de per­so­nes per veure l’orga­nit­zació, però s’ha de dir que els core­ans no ens van aju­dar gaire. Per tant, ens vam tro­bar amb un des­a­van­tatge ini­cial, però que al final pot­ser va ser un avan­tatge. Estàvem una mica al buit, però al mateix temps va ser un avan­tatge perquè ho vam cons­truir de zero a par­tir del que ens sem­blava. Sem­pre és més fàcil quan ens mar­quen el camí. Nosal­tres vam inten­tar fer el con­trari i dei­xar un lli­bre blanc, una mena de lle­gat per a les següents orga­nit­za­ci­ons. Atlanta va venir i els vam infor­mar de tot, Ate­nes també...
Quina era la gran pre­o­cu­pació?
Bàsica­ment n’hi havia dues, una de cone­guda i una altra de des­co­ne­guda. La cone­guda era tenir els mit­jans neces­sa­ris per assis­tir els 15.000 peri­o­dis­tes acre­di­tats. Hi havia una sèrie de neces­si­tats bru­tals quant a trans­port, allot­ja­ment... L’havíem d’encer­tar en la mesura de la quan­ti­tat de peri­o­dis­tes: no fer curt ni llarg. L’altra, la des­co­ne­guda, era la que ningú podia pre­veure. El que tu pen­ses avui, d’aquí a qua­tre anys pot haver can­viat molt. Què can­via? Doncs la tec­no­lo­gia, la forma de fer i actuar... Per exem­ple, l’any 1988 el COI va sig­nar un acord per sub­mi­nis­trar màqui­nes d’escriure als peri­o­dis­tes perquè ales­ho­res l’ordi­na­dor portàtil exis­tia però pràcti­ca­ment no el feia ser­vir ningú. I en canvi, el 1992 la màquina d’escriure era una eina resi­dual. El 1992 començava a haver-hi telèfons mòbils, però dos anys abans no hi havia ni la més mínima sos­pita que exis­ti­rien. Alguns fotògrafs començaven a trans­me­tre foto­gra­fies digi­tals. El fax, que el 1988 era una eina impres­cin­di­ble, el 1992 començava a no ser-ho. El tele­tip havia estat l’eina prin­ci­pal de comu­ni­cació dels peri­o­dis­tes el 1984; el 1992 pràcti­ca­ment havia des­a­pa­re­gut. Hi havia una dimensió des­co­ne­guda.
Una de les fites de més èxit i inno­va­do­res va ser la base de dades que van desen­vo­lu­par.
Vam crear un sis­tema intern informàtic, una espècie d’intra­net per a la família olímpica, quan inter­net encara no exis­tia. Era el pro­jecte AMIC i es trac­tava d’una xarxa d’ordi­na­dors en què es podien con­sul­tar els resul­tats de les com­pe­ti­ci­ons dels Jocs i les decla­ra­ci­ons dels espor­tis­tes. Després hi havia la gran base de dades amb la bio­gra­fia dels espor­tis­tes. Va ser la pri­mera vegada que es feia en uns Jocs Olímpics. Vam tenir unes cent per­so­nes tre­ba­llant-hi durant més d’un any per acon­se­guir les dades. Hi havia uns quinze mil espor­tis­tes i en vam acon­se­guir uns vuit mil. Va ser una cosa extra­or­dinària perquè pen­sava acon­se­guir-ne uns dos mil perquè la majo­ria d’espor­tis­tes no sabíem qui serien fins pràcti­ca­ment un mes abans dels Jocs. Aquest va ser l’inter­net dels Jocs, va ser impac­tant. Avui ningú li dona­ria valor, però va ser impor­tant. Segur que es feien coses simi­lars arreu del món perquè els humans solem com­por­tar-nos d’una manera sem­blant, però va ser un avenç sig­ni­fi­ca­tiu i un dels èxits extra­or­di­na­ris.
Tre­ba­llava amb els peri­o­dis­tes, els encar­re­gats de trans­me­tre la imatge de Bar­ce­lona al món, va notar res­pon­sa­bi­li­tat?
No vaig sen­tir pressió. Pot­ser durant els qua­tre anys pre­vis per la incer­tesa del que pas­sa­ria i per encer­tar-la amb la pre­pa­ració de la feina. Això era vàlid per a nosal­tres i per a tot­hom. Un cop aca­bada la cerimònia d’inau­gu­ració, no vam sen­tir pressió. Jut­jar uns Jocs Olímpics per la cerimònia és un error perquè és un esde­ve­ni­ment més pro­per a un espec­ta­cle. Pot anar molt bé i després que la com­pe­tició espor­tiva sigui un des­as­tre. Però és cert que marca molt quant a imatge i sen­sa­ci­ons.
Va sor­tir com espe­ra­ven?
Millor. Va sor­tir rodó. Si es pogues­sin repe­tir no sé si tot sor­ti­ria tan bé. Això no vol dir que no hi hagués difi­cul­tats, pro­ble­mes i incidències. Totes les àrees van come­tre errors i vam haver d’impro­vi­sar i modi­fi­car coses. Per exem­ple, la roda de premsa del Dream Team de Mic­hael Jor­dan i com­pa­nyia al cen­tre prin­ci­pal de premsa. Al final els vam haver de treure per l’escala d’incen­dis perquè hi havia 1.600 peri­o­dis­tes, una bar­ba­ri­tat, i era impos­si­ble que sor­tis­sin per l’escala nor­mal. Per més que pla­ni­fi­quis, hi ha coses que s’han d’impro­vi­sar. O per ges­ti­o­nar el trans­port hi havia cen­te­nars d’auto­bu­sos per aten­dre la família olímpica, amb con­duc­tors d’arreu de Cata­lu­nya que no conei­xien la ciu­tat i es per­dien. El direc­tor de trans­ports va tenir la bona idea de posar un volun­tari de la ciu­tat de guia a cada auto­car. Aquest fet s’ha anat repe­tint als Jocs. A Lon­dres, una set­mana abans, els xofers es van per­dre i els orga­nit­za­dors ho van resol­dre de la mateixa manera.
Per vostès quin va ser el millor moment dels Jocs del 1992?
La cerimònia d’inau­gu­ració. Va ser molt rodona, emo­tiva i espec­ta­cu­lar i va donar la imatge de moder­ni­tat i cre­a­ti­vi­tat que hi havia dar­rere de l’orga­nit­zació. Coherència entre imatge i rea­li­tat. I vaig tenir la sen­sació de res­pi­rar i dir “la cosa ja fun­ci­ona bé”. Ens va fer pen­sar que quan comen­ces­sin les com­pe­ti­ci­ons, també ani­rien bé.
I de la com­pe­tició estricta?
El nivell espor­tiu va ser molt bo, excep­ci­o­nal. Em quedo amb la nova victòria de Carl Lewis al salt de llar­gada, tot i que no va ser el gran moment dels Jocs, però és un dels mites històrics de l’atle­tisme i va venir als Jocs de Bar­ce­lona i va tor­nar a con­sa­grar-se. Encara que hi va haver coses més impor­tants, com el rècord del món dels 400 tan­ques del Kevin Young, una bar­ba­ri­tat. Pos­si­ble­ment és un dels recor­dis­tes mun­di­als més des­co­ne­guts. Va ser una pro­esa i ho demos­tra que 25 anys després encara sigui vigent. Després hi va haver l’or de Cacho, les pròrro­gues dramàtiques del water­polo o el Dream Team.
Quin és el lle­gat de Bar­ce­lona als Jocs Olímpics?
Bàsica­ment, una orga­nit­zació digna dels ale­manys més ben orga­nit­zats, amb una cre­a­ti­vi­tat i una inno­vació dig­nes del Medi­ter­rani més cre­a­tiu.
Què supo­sen els Jocs per a vostè?
M’han mar­cat molt sem­pre. Amb dis­set anys vaig anar als Jocs de Munic amb una beca de la fede­ració d’atle­tisme i vaig poder estar dins de la vila. No hi vaig par­ti­ci­par, però els vaig viure. M’han mar­cat molt com a atleta, afi­ci­o­nat, peri­o­dista i com a orga­nit­za­dor. He pogut anar vivint els Jocs des de diver­sos àmbits i n’he vist l’evo­lució gegant, i ara no se sap necessària­ment massa clar cap on van.
Què els ha pas­sat, als Jocs? Com és que només hi ha dues can­di­da­tu­res per al 2024?
Pas­sen dues coses. El COI ha collat massa durant massa anys. Van cons­truir un esde­ve­ni­ment extra­or­di­nari. A par­tir del 1988, i sobre­tot el 1992, els Jocs van rebre una cata­pulta abso­luta com a gran esde­ve­ni­ment espor­tiu. Tret d’Atlanta 1996, això ha estat una pro­gressió més o menys cons­tant i s’ha anat fent més gros. Però també ha exi­git cada vegada més a les ciu­tats orga­nit­za­do­res en tots els sen­tits i trobo que ara s’està pagant haver exi­git massa. Només cal veure els referèndums de ciu­tats com Munic, Esto­colm i tant d’altres. Les ciu­tats han vist que el preu orga­nit­za­tiu que s’ha de pagar és pro­hi­bi­tiu. L’altra qüestió és que la mateixa evo­lució social i de l’esport exi­geix una evo­lució dels matei­xos Jocs i de les com­pe­ti­ci­ons, que el COI encara no ha for­mu­lat. Ha de fer una rede­fi­nició de la mateixa manera que es va fer entre els anys cin­quanta i sei­xanta. Algú amb molta visió hau­ria de for­mu­lar aquesta revisió, que segu­ra­ment seria polèmica, quant a tipus d’esports, nom­bre de par­ti­ci­pants, for­mat orga­nit­za­tiu… El temps ho exi­girà. El for­mat nas­cut als anys vui­tanta va tocar sos­tre. Per orga­nit­zar els Jocs del 1980 i el 1984 el COI ho va pas­sar molt mala­ment perquè no hi havia can­di­da­tu­res després del fracàs econòmic de Mon­treal. Els Jocs van revi­far i es va cons­truir un model d’èxit. Hi va haver un boom entre el 1992 i el 2012 i ara es tanca el cer­cle com es va començar: sense sufi­ci­ents can­di­da­tu­res. Es neces­sita una refor­mu­lació glo­bal del con­cepte.
Madrid no ha acon­se­guit els Jocs, què li va fallar?
Va estar a punt i tenia una can­di­da­tura que estava bé el 2012 i sem­bla que la va per­dre pel vot del mem­bre italià que diuen que es va equi­vo­car i això va pro­pi­ciar que quedés fora i guanyés Lon­dres. Tot el que va venir després han estat can­di­da­tu­res postis­ses, fetes per raons polítiques i allu­nya­des d’un cert rea­lisme. No hi havia pos­si­bi­li­tats o la can­di­da­tura no tenia unes bases prou sòlides com la del 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)