Més esport

JOAN SOLANA

ALCALDE DE BANYOLES 1991-1999

“Sense els Jocs, moltes de les obres encara estarien per fer; era una oportunitat única”

“[La inversió olímpica] Va ser increïble, d’entre 12.500 i 14.000 milions de pessetes, un milió per ciutadà”, explica l’exalcalde, que afegeix: “No ens podien fer els Jocs. Es podia resoldre amb una estructura desmuntable, com un circ itinerant, però no es volia això”

L’estany també hi va guanyar. Estava en perill de degradació, per la mala circulació de l’aigua i la falta de xarxa de depuració.
Conceptualment, Maragall va ser qui va fer més per la ciutat. Va defensar que féssim l’autovia i la Vila Olímpica. Tot. Hi va haver molta gestió diplomàtica i tothom va estar a l’altura. Vam ser l’única subseu on no va anar el rei
Hi havia certa psicosi que a Banyoles hi podia passar alguna cosa. Que una bomba ho pogués fer anar tot en orris.
[L’operació Garzón’] tenia més voluntat exemplaritzadora i no provenia de dades fermes. Va ser greu i desproporcionada

Els set dies de rega­tes de rem van anar com una seda, però van aca­bar sent un ele­ment secun­dari a Banyo­les, que va apro­fi­tar els Jocs Olímpics del 1992 per trans­for­mar la ciu­tat i les seves con­ne­xi­ons. El que va ser alcalde de la ciu­tat durant la cita, Joan Solana (Banyo­les, 1951) explica com es van viure els anys pre­vis –fins al 1991, a l’opo­sició– i també els dies ante­ri­ors, d’alta tensió sobre­tot amb la detenció de tres inde­pen­den­tis­tes dins el marc de l’ope­ració Garzón i la polèmica del boi­ximà del Museu Dar­der, que va aca­bar esde­ve­nint uni­ver­sal.

Un quart de segle després, què és el pri­mer que li ve al cap en relació amb els Jocs?
Que vam saber estar a l’altura. Banyo­les tenia uns dèficits urbanístics, i en alguns edi­fi­cis, com el Club Natació Banyo­les, que no s’hau­rien cor­re­git mai sense els Jocs. O mol­tes obres encara esta­rien avui per fer. Els Jocs gene­ren inver­si­ons extra­or­dinàries de les admi­nis­tra­ci­ons i, per tant, era una opor­tu­ni­tat única. Tot i les ombres que la gent hi pugui bus­car o tro­bar, el que va repre­sen­tar la inversió olímpica per a Banyo­les va ser increïble. Estaríem par­lant d’entre 12.500 i 14.000 mili­ons de pes­se­tes [75 i 85 mili­ons d’euros], un milió per ciu­tadà. Cap altra sub­seu va rebre tant.
Però, mal­grat tot això, la ciu­tat no va accep­tar de forma unànime els Jocs. Per què?
Prin­ci­pal­ment, hi havia un pro­blema de dis­curs. Hi havia el sen­ti­ment que es feien obres olímpi­ques, només per a la cele­bració de les pro­ves, i no era així. A més, con­cep­tu­al­ment, no érem sub­seu de fut­bol o d’un esport de mas­ses, fet que hau­ria aju­dat a tenir més com­prensió, sinó que es trac­tava d’un esport mino­ri­tari com el rem. Quan vam tenir més espec­ta­dors, van ser els 5.000 de les finals.
Però es va inten­tar expli­car.
El sen­ti­ment d’inco­mo­di­tat del ciu­tadà el podíem enten­dre perquè la ciu­tat va estar dos anys de cap per avall. En aquest temps, vam fer obres que s’hau­rien d’haver fet en 15 anys. Segons el pla gene­ral de Banyo­les del 1983, a la ciu­tat hi havia dues pri­o­ri­tats a vint anys vista. La pri­mera: el sota Mones­tir, que encara avui no l’hem pogut resol­dre. I l’altra era la zona nord de Banyo­les, a tocar de l’estany, on es feien les pro­ves olímpi­ques. Vam refor­mar el Club Natació Banyo­les, vam cons­truir el pri­mer pavelló de la ciu­tat, vam fer un parc de 130.000 metres qua­drats que pot­ser no li toca­ria a una ciu­tat d’aquesta dimensió i vam crear un barri nou, la Vila Olímpica. I, en aquest últim aspecte, com que era una ope­ració sobre la qual es podien abo­car els vol­tors de l’espe­cu­lació [es movien uns 4.000 mili­ons de pes­se­tes, 24 d’euros], ho vam ges­ti­o­nar públi­ca­ment per demos­trar que es podia cons­truir bé i a un preu rao­na­ble. Sense els Jocs, pot­ser avui no hi hau­ria res de tot això.
Van poder cons­truir o refor­mar tot el que tenien al cap?
Per natu­ra­lesa, sem­pre soc autocrític, però tot va anar sobre rodes. Vam acon­se­guir una lle­ial­tat ins­ti­tu­ci­o­nal impres­si­o­nant. Fins i tot de Madrid, que va posar-hi 600 mili­ons de pes­se­tes [3,6 d’euros], tant com el COOB [comitè orga­nit­za­dor dels Jocs]. Lle­vat de la plaça de les Rodes, que es va aca­bar tres anys després dels Jocs, vam fer tot el que volíem, i a temps.
Que no es fes l’hotel de cinc estre­lles, va ser una desil·lusió?
No el vam saber fer. Es van gas­tar diners en el pro­jecte que no van ser­vir per a res, però també s’ha de tenir en compte que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques no podíem fer l’hotel. Havia de ser una empresa pri­vada. També havíem ideat el parc natu­ral de la Puda, on hi havia d’anar el bal­ne­ari de la Puda. I que ni es va fer lla­vors ni està fet ara.
És evi­dent que pel que fa al turisme, els Jocs no van ser cap tram­polí.
Ho sabíem i ho intuíem. Tots havíem dit que hi hau­ria dos anys de molèsties i després puja­ria la qua­li­tat de vida, com així va ser. Però no es va apro­fi­tar en aquest sen­tit l’impuls de la cam­pa­nya d’imatge que supo­sava cada dia, durant una set­mana, obrir les com­pe­ti­ci­ons dels Jocs de Bar­ce­lona. Banyo­les va fer una magnífica aposta per la indústria als anys cin­quanta que va enri­quir una ciu­tat que era pobra. També déu n’hi do la xarxa de comerç que hi ha. Però mai ha vol­gut fer una aposta deci­dida pel turisme. L’única cosa que es va edi­fi­car amb cri­teri d’allot­ja­ment turístic lli­gat als Jocs són els apar­ta­ments de La Carpa [davant de l’ofi­cina de turisme de l’estany], que encara estan a mig fer. I ja fa 25 anys.
L’Ajun­ta­ment podia haver fer alguna cosa més?
No, perquè tot depe­nia de la ini­ci­a­tiva pri­vada. La ciu­tat no va creure oportú fer aquesta aposta. No sé valo­rar si és un error perquè, si es vol, encara es pot fer aquesta aposta, tot i que s’ha per­dut l’impacte dels Jocs.
Fins a quin punt la res­saca postolímpica va afec­tar l’acti­vi­tat a la ciu­tat?
Lògica­ment es va notar el canvi de bio­rit­mes, però la ciu­tat no es va atu­rar. Ja havíem gene­rat una dinàmica, mal­grat que hi havia una crisi dura. Abans dels Jocs, el nivell d’inversió de l’Ajun­ta­ment mai havia superat els 200 mili­ons de pes­se­tes. El 1993 va ser de 400 i el 1994, de 500. Objec­ti­va­ment, l’acti­vi­tat econòmica no es va fre­nar, tam­poc la pública, tot i haver de pagar els deu­tes amb els bancs de totes les obres fetes. Amb la zona nord resolta, vam anar a fer actu­a­ci­ons cap al sud amb la idea de tras­lla­dar-hi el model arqui­tectònic de la Vila Olímpica. Però no ens en vam sor­tir. De fet, ni encara ara està resolt.
Quan apa­reix per pri­mer cop la pos­si­bi­li­tat que Banyo­les fos sub­seu olímpica de rem?
Sem­pre s’havia dit que, si Bar­ce­lona era seu dels Jocs, Banyo­les era una clara can­di­data a aco­llir el rem. S’hi havien fet cam­pi­o­nats i hi havia hagut la tra­dició Abreu. Però també teníem clar que havíem d’estar alerta, no ens podien fer els Jocs. Pensa que es podia haver fet tot amb poca inversió, amb una estruc­tura des­mun­ta­ble, com un circ iti­ne­rant. I això lògica­ment no es volia.
Què es va fer?
Amb l’Ajun­ta­ment, hi col·labo­ra­ven per­so­nes com en Jeroni Moner o Josep Riera, dedi­ca­des a l’urba­nisme, però també introduïdes en la vida cul­tu­ral i espor­tiva de la ciu­tat. Això els per­me­tia tenir una visió panoràmica. I vam convèncer l’alcalde [lla­vors, Pere Hernández, CiU] per encar­re­gar un docu­ment fona­men­tal, un estudi sobre la impli­cació dels Jocs a la ciu­tat. Un estudi magnífic, visi­o­nari. Això va donar peu al lli­bre Banyo­les, a l’ombra dels JJOO 92. En ell hi va par­ti­ci­par també en Car­les Abellà, mes­tre de tots els eco­lo­gis­tes de Banyo­les, que con­si­de­rava que els Jocs no només eren una opor­tu­ni­tat per a la ciu­tat, sinó també per a l’estany, que hi va sor­tir gua­nyant. Pensa que lla­vors estava en perill de degra­dació, pels gavi­ans i perquè no hi havia bona cir­cu­lació d’aigua ni xarxa de depu­ració. I quan Bar­ce­lona obté els Jocs ens llan­cem a totes, sense renun­ciar a res.
Hi havia cor­rents d’opinió que volien un canal flu­vial al Llo­bre­gat per fer-hi també el rem. Què va fer valer Banyo­les?
El prin­ci­pal pro­blema era que teníem en con­tra el pre­si­dent de la fede­ració espa­nyola [Fran­cisco Zuri­ar­rain] i també el de la cata­lana [Jesús Agüero]. L’últim va arri­bar a dir que l’estany era molt bonic, però no s’hi podia prac­ti­car rem d’alta com­pe­tició. Era clar que volien apro­fi­tar els Jocs per cons­truir alguna cosa al Llo­bre­gat. La sort que vam tenir va ser que fer 2.000 metres de pista no val el doble que 1.000, sinó qua­tre vega­des més. I això va pro­pi­ciar que allà s’hi celebrés només el piragüisme i nosal­tres ens quedéssim el rem.
Quin paper va tenir l’alcalde de Bar­ce­lona, Pas­qual Mara­gall?
Cab­dal, igual que el de Josep Lluís Vila­seca [secre­tari gene­ral de l’Esport lla­vors]. També teníem a favor el pre­si­dent de la FISA, Tho­mas Keller. Hi havia bas­tanta divisió d’opi­ni­ons, però va pre­va­ler l’espe­rit Mara­gall, aque­lla idea tan seva i del seu avi d’esquit­xar el ter­ri­tori, de tenir moltíssi­mes seus. Des del punt de vista con­cep­tual, Mara­gall va ser la per­sona que va fer més per Banyo­les en els Jocs. Va defen­sar que féssim la Vila Olímpica i alhora l’auto­via i la vari­ant, i això va per­me­tre tenir en els dos casos l’exempció de l’IVA perquè eren obres olímpi­ques, fet que ens aju­dava molt. I, com Mara­gall, la Gene­ra­li­tat també s’hi va bol­car.
I Sama­ranch?
També era par­ti­dari de dur el rem a Banyo­les. Després de les finals, amb jo, Mara­gall i Pujol al cos­tat, fins i tot va dir públi­ca­ment que aquí s’hi havia d’haver fet també el piragüisme.
Les elec­ci­ons muni­ci­pals del 1991 van dei­xar una situ­ació de mal gover­nar a l’Ajun­ta­ment, amb set regi­dors de Pla­ta­forma Pro­gres­sista, sis de CiU i un d’ERC, CUP, CDS i PP. Un gali­ma­ties ingo­ver­na­ble?
Ho vam pas­sar mala­ment perquè havíem de nego­ciar cada dia amb ERC i CUP les obres de ciu­tat i amb CiU, les olímpi­ques. I, per postres, CiU va estar uns mesos sense donar-nos suport. Fins que un dia em vaig plan­tar: ‘Si con­ti­nuem així, paro les obres.’ I així ho vaig fer. Durant una set­mana, les obres olímpi­ques van estar atu­ra­des. Però tot es va arre­glar fruit de la inter­venció de la Gene­ra­li­tat. A més, vam tenir la sort que el COOB va desig­nar direc­tor del cen­tre neuràlgic olímpic a Banyo­les Joan Mala­ge­lada, segon de CiU a la ciu­tat i amb qui em vaig enten­dre a la per­fecció. Vist ara amb pers­pec­tiva, la cosa va anar menys mala­ment de com ho vam viure en aquell moment.
També hi havia el movi­ment inde­pen­den­tista, amb ERC i la CUP encapçalant la línia opo­si­tora a la cele­bració dels Jocs.
Amb els inde­pen­den­tis­tes, m’hi vaig enten­dre per­fec­ta­ment. I els estic molt agraït perquè van tenir seny i van saber pac­tar, tant en el mun­dial del 1991 com el 1992. Jo els vaig dir que no em boi­co­te­ges­sin les pro­ves i faria tot el pos­si­ble perquè pogues­sin expres­sar-se on vol­gues­sin. I van deci­dir pen­jar la pan­carta“Fre­e­dom for Cata­lo­nia” a la línia d’arri­bada, estratègica­ment perquè es veiés sem­pre per tele­visió, per exem­ple.
I la gent jove de la ciu­tat?
Que hi havia el risc que els Jocs fos­sin un ins­tru­ment d’espa­nyo­lit­zació era un dis­curs que exis­tia als anys vui­tanta, encara que final­ment no es produís. Mara­gall hi va tenir molt a veure, fins i tot vetant amb la seva fer­mesa la impo­sició de tenir un comis­sari de Madrid. Però, el mis­satge havia calat i molts van desis­tir de fer-se volun­ta­ris. Dels 1.400 que hi havia, només 400 eren de Banyo­les. Jo pen­sava que arri­baríem almenys a la mei­tat, però ni això. Va ser una cosa que em va saber greu.
Aquest movi­ment inde­pen­den­tista va ser l’excusa per ocu­par la ciu­tat d’agents de la Guàrdia Civil abans i durant les pro­ves?
No obli­dem que a Banyo­les hi havia hagut dues bom­bes, el 1986 i el 1989, almenys rei­vin­di­ca­des per Terra Lliure. A l’Ofi­cina Olímpica, per sort, no hi havia ningú, però a la caserna de la Guàrdia Civil hi va haver dos ferits greus. Per tant, hi havia ante­ce­dents i també una certa psi­cosi que a Banyo­les hi podia pas­sar alguna cosa. Que una bomba ho podria fer anar tot en orris, com a Munic.
El dia de l’arri­bada de la flama olímpica, el 14 de juny de 1992, hi havia un miler d’agents i fins i tot tres tan­que­tes. No se’n va fer un gra massa?
S’havia con­vo­cat una mani­fes­tació en con­tra de l’arri­bada de la flama, a la plaça Major. Jo els vaig dir, a la Guàrdia Civil, que tin­gues­sin seny. Però vaig sor­tir de casa i em vaig tro­bar una tan­queta al car­rer. És evi­dent que van fer cas omís de tot el que els havia dit jo, que com a alcalde era el res­pon­sa­ble de segu­re­tat de la ciu­tat. La mani­fes­tació es va fer, i a tocar d’on hi havia la flama, però un cen­te­nar d’inde­pen­den­tis­tes van inter­rom­pre Joan Mala­ge­lada durant el seu par­la­ment. Em va que­dar un molt mal regust d’aquell dia.
Res a veure, però amb les deten­ci­ons, el 7 de juliol, de Xavi Puig­de­mont, Xavi Ros i Xavi Ale­many, inte­grants de la CUP. Què va pen­sar quan ho va saber?
Em vaig indig­nar. No conei­xia els altres detin­guts a Cata­lu­nya en el marc de l’ope­ració Garzón, però sí els tres nois de Banyo­les. I hau­ria posat la mà al foc que eren inde­pen­den­tis­tes, però que no tenien res a veure ni amb actes ter­ro­ris­tes ni amb Terra Lliure. Quan vaig saber que ana­ven a Madrid, l’advo­cat de l’Ajun­ta­ment, Lluís Pau, també hi va anar, i entre regi­dors i alguns ciu­ta­dans vam reco­llir els diners per pagar la fiança perquè no hi hagués ni un segon d’espera. Va ser molt dur, molt greu i molt des­pro­por­ci­o­nat.
Tor­tu­res físiques i psíqui­ques, i mol­tes hores d’inter­ro­ga­tori. S’ho explica, 25 anys després?
El que sabia més greu era que tenia més una volun­tat exem­pla­rit­za­dora que no pas pro­ve­nia de dades fer­mes. Tenien una llista i van esco­llir encara no sé basant-se en què. Però fins aquí es podia arri­bar. Si fer els Jocs havia de pas­sar per aquest tipus d’actu­a­ci­ons, millor no fer-los. El res­pecte a les per­so­nes sem­pre hi ha de ser. També ens va fer mal que durant un temps també hi va haver ame­na­ces d’ETA.
Va rebre mol­tes pres­si­ons per la impli­cació de l’Ajun­ta­ment?
Mol­tes, no. Poques i molt clares. M’agrada l’acte d’avui pels 25 anys de l’ope­ració Garzón [l’entre­vista es va fer el 14 de juliol], sobre­tot pel títol: “Tor­tura, mai més, con­tra ningú!” És l’espe­rit que hi ha d’haver i el que hi havia d’haver hagut des del pri­mer dia. De fet, del 7 de juliol al 2 d’agost no va pas­sar res.
El millor de tot és que la set­mana de com­pe­tició, la raó de tot ple­gat, tot va anar per­fecte?
Hi va haver moltíssima gestió diplomàtica i tots, abso­lu­ta­ment tots, vam estar a l’altura de les cir­cumstàncies. Ningú va fer nosa a ningú i tot­hom va tro­bar el seu espai. Sí que també haig de res­sal­tar que vam ser l’única sub­seu on no va anar ni el rei ni cap inte­grant de la família reial. No ho vaig dema­nar explícita­ment, però vaig res­sal­tar que seria pru­dent que la pri­mera auto­ri­tat fos Pujol o Mara­gall per evi­tar ten­si­ons inne­cessàries. Els estic agraït que em fes­sin cas. Si el rei hagués vin­gut, s’hau­ria pogut inter­pre­tar com una pro­vo­cació i hau­ria tren­cat l’equi­li­bri que havíem inten­tat man­te­nir, sobre­tot arran de l’ope­ració Garzón.
Els Jocs van atiar una polèmica inter­na­ci­o­nal com la de l’expo­sició del boi­ximà al Museu Dar­der de Banyo­les. Com la va viure com a alcalde?
Va ser un acte opor­tu­nista que no el vam cali­brar bé perquè es va allar­gar molt més del que pensàvem. Fins i tot alguns països afri­cans van amenaçar de fer boi­cot, però real­ment quants d’aquests països par­ti­ci­pa­ven en el rem? La res­posta era cap o un. Per tant, per aquí no per­ju­di­ca­rien. En l’àmbit olímpic, no va ser pro­blema perquè el COOB sem­pre es va posar del nos­tre cos­tat. Tots, des de Mara­gall, ens van dir de seguida que el que decidíssim nosal­tres ho defen­sa­rien. I sem­pre així, fins que Aznar va arri­bar al govern el 1996.
La polèmica, encesa per un metge de Cam­brils, Alp­honse Arce­lin, va coin­ci­dir amb un moment d’arri­bada d’immi­gració de països afri­cans a la ciu­tat. Va ori­gi­nar tensió?
El pro­blema no era l’expo­sició del boi­ximà o si ens havíem de replan­te­jar el Museu Dar­der, sinó que s’havia ins­tal·lat la idea que Banyo­les era racista, en un moment en què cos­tava ges­ti­o­nar l’arri­bada de tants immi­grants fins als 1.200 [sobre un total de 16.000 en aque­lla època]. Feia mal. Així que em vaig reu­nir amb ells i els vaig dir: ‘Si el boi­ximà us molesta, el trec.’ I la res­posta va ser: ‘Aquest senyor no té pro­ble­mes d’habi­tatge, sani­ta­ris, d’esco­la­rit­zació i de tre­ball. No té cap pro­blema, i nosal­tres sí. Ocupi’s de nosal­tres. Si no els molesta, a nosal­tres tam­poc.’ Això també ens va ser­vir d’argu­ment quan vam haver d’anar a la Unesco.
Va valer la pena fer-se fort i no treure el boi­ximà de seguida?
Total­ment. Vam pen­sar que si el trèiem, es començarien a qüesti­o­nar infi­ni­tes coses, menys les real­ment impor­tants. Per exem­ple, vaig rebre una carta de l’alcalde de San Fran­cisco dient-me que el tragués quan lla­vors ell repri­mia els negres vius a cops de pal pels car­rers de la seva ciu­tat. Però, en línies gene­rals, crec que vam saber com­ba­tre el tòpic de ciu­tat racista que se’ns volia atri­buir.
El va sor­pren­dre que anys després dels Jocs el tema encara estigués latent?
Del tot; però també hi va influir la ter­gi­ver­sació que es va fer de la rea­li­tat. Es donava una imatge molt i molt dis­tor­si­o­nada de la ciu­tat. Jo des­co­nei­xia les car­tes d’Arce­lin, però les que rebia dels seus inter­lo­cu­tors deien coses tan extra­va­gants com que el portàvem cada any a la plaça Major i fèiem un acte de burla cap a ell. Per exem­ple, m’ho va dir el minis­tre d’Afers Exte­ri­ors de Sene­gal. Ima­gina-t’ho.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)