Ciclisme
La Vuelta
El Quick-Step referma el monopoli
L’italià Trentin es va endur el triomf a l’esprint a Tarragona amb solvència
L’equip belga ha guanyat dues de les quatre etapes i estén a la cursa espanyola el domini que va exercir en el Tour i en el Giro
El Quick-Step Floors ha monopolitzat els finals massius en les tres grans voltes per etapes. Ahir ho va tornar a demostrar en l’etapa catalana de la Vuelta. El velocista italià Matteo Trentin es va adjudicar amb autoritat l’esprint final a la rambla de l’Anella dels Jocs del Mediterrani 2018 a Tarragona, en una jornada calorosa i que no va comportar conseqüències en la classificació general, que continua encapçalada pel britànic Chris Froome (Sky). Al juliol, l’alemany Marcel Kittel havia controlat els finals massius del Tour de França (5) i el colombià Fernando Gaviria havia fet el mateix en el Giro (4). Un botí que, juntament amb victòries com les de Philippe Gilbert en el Tour de Flandes o a l’Amstel Gold Race, eleven el Quick-Step al capdavant del rànquing mundial.
El conjunt belga s’ha endut dues de les quatre etapes que s’han disputat fins ara i la roda de Trenti és la que s’ha de tenir en compte de la reduïda nòmina de velocistes inscrits en la Vuelta a causa dels pocs finals que l’organització els ha preparat. De fet, les oportunitats per buscar la victòria se’ls esgoten. Divendres ho podran tornar a intentar en l’etapa més llarga de la Vuelta en la jornada que s’unirà Llíria i Conca (207 km). Encara que els interessats hauran de vigilar amb la trampa a la part final, on trobaran una pujada empedrada a la capital conquenca, l’alt del Castell, situat a tan sols només dotze quilòmetres de la meta. La penúltima oportunitat arribarà a la tretzena etapa, entre Coín i Tomares, a terres andaluses. Finalment, els velocistes que s’hagin quedat amb la mel a la boca i hagin superat les tres setmanes, podrien intentar rescabalar-se en un esprint emblemàtic com el de la darrera jornada a Madrid.
Ahir el conjunt belga va treballar de valent per esfondrar les pretensions dels escapats; en el tram final va endurir el ritme per descartar rivals i als carrers de Tarragona va fer un últim esforç per llançar Trentin, que va rematar la feina amb comoditat davant de l’espanyol Juanjo Lobato (Lotto Jumbo) i els belgues Tom van Asbroeck (Cannondale) i Edward Theuns (Trek). L’absent principal en el festival de la velocitat va ser l’alemany John Degenkolb (Trek) que havia quedat despenjat amb anterioritat i va creuar la meta quatre minuts més tard del previst.
D’Escaldes a Tarragona
Ahir, les altes temperatures es van quedar a la carretera, mentre que el termòmetre competitiu entre els favorits en la general es va mantenir més aviat baix després de les batusses d’Andorra. Set corredors es van convertir en els protagonistes del dia: els francesos Stéphane Rossetto (Cofidis) i Johan Le Bon (FDJ), el colombià Juan Felipe Osorio (Manzana Postobon), l’espanyol Diego Rubio i l’australià Nicholas Schultz, del Caja Rural. Es van escapar encara en sòl andorrà i es van consolidar al capdavant a mesura que superaven poblacions com la Seu d’Urgell, Ponts, Guissona, Tàrrega... Van obtenir una diferència superior als set minuts. Però quan Montblanc es perfilava a l’horitzó, el coixí s’havia anat reduint i a Valls, on es va disputar l’esprint intermedi i es va recordar el ciclista local Xavi Tondo, el grup d’escapats s’havia reduït a dues unitats: Rubio i Rossetto. El duet encara es va mantenir alguns quilòmetres més, fins que els equips amb interessos a l’esprint –Quick-Step, Orica, Katuixa...– van prémer l’accelerador i els van engolir.
Primer final en alt
Avui el pilot viurà una jornada nerviosa que serà el comú denominador en els propers dies. En el recorregut no trobaran ports emblemàtics ni d’una duresa extrema, però sí que hi haurà terreny per perdre segons valuosos en la pugna per la general. Avui la caravana es traslladarà a terres castellonenques, per on es disputarà íntegrament la cinquena etapa. Hi haurà cinc ports de segona i tercera categoria. En el darrer obstacle muntanyós, l’Ermita de Santa Llúcia, de tercera categoria, hi haurà la meta. Es tracta d’un port curt (3,4km) i amb un desnivell poc important, però si algun corredor hi entra mal situat es podria despenjar i regalar un temps innecessari. Serà el primer avís abans del Xorret de Catí i de la Cumbre del Sol del cap de setmana.
HOMENATGE
El ciclista català Xavi Tondo va ser recordat a Valls amb un esprint intermediEL GUIÓ
Set corredors van estar escapats fins que el pilot els va engolir per preparar l’esprintMarc Soler: “És la meva primera Vuelta i he vingut a aprendre”
Malgrat els catorze minuts que es va deixar dilluns en l’etapa andorrana, el vilanoví Marc Soler (Movistar) va reconèixer ahir que no està decebut. “Estic content. És la meva primera Vuelta i he vingut a aprendre”, va declarar a Televisió Espanyola des de Tarragona. El corredor de 23 anys va admetre que a la Rabassa es va quedar “buit”, però que aquesta circumstància no altera gens el seu guió a la Vuelta. “Encara em queda molt. Sé a què venia i encara em queden coses per aprendre. L’objectiu inicial era veure una cursa de tres setmanes com la Vuelta.” En aquest sentit va assenyalar que el que més l’havia sorprès és “la tensió entre els equips”, la manera que tenen de controlar les etapes com en la segona jornada en la qual no van permetre que es produís cap escapada i “la bogeria que es viu en els finals”.
Finalment, va acceptar que les paraules que li va adreçar Alejandro Valverde durant la Volta en què assegurava que tenia potencial per guanyar el que es proposés han generat unes expectatives grans i han provocat que la gent esperi massa d’ell ara mateix. El murcià va fer aquestes declaracions després que Soler pugés al tercer graó del podi a la Volta al seu costat i al d’Alberto Contador.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024