JAN MARGARIT
CORREDOR DE MUNTANYA
“No em sembla que la gent jove se salti etapes”
“Crec que només he anat sobre la marxa, fent la progressió més lògica possible”
“M’agradaria guanyar la copa del món, però també provar noves distàncies. Fer el que el cos em demani a cada moment”
M’agraden les curtes, d’entre 20 i 25 km, que siguin tècniques i dures i amb el màxim de pendent possible
Amb només dinou anys, Jan Margarit (Matadepera, 19/11/1997) s’ha consolidat aquesta temporada en l’elit internacional de les curses de muntanya. El català, que s’entrena i estudia a Font-romeu (Alta Cerdanya), ha acabat tercer en la modalitat sky de la copa del món i ha demostrat que el planter català de corredors de muntanya, que fins al moment ha donat grans campions, no té aturador.
Considera que aquesta és la seva temporada de consagració?
Estic molt content de com ha anat aquesta temporada. En cap cas em podia esperar que sortiria tan bé.
Ha assolit un nivell per sobre del que li tocaria per la seva edat?
No ho crec, perquè aquest any ja s’ha vist que hi ha molts corredors del meu any al davant, com Davide Magnini, que va compartir podi amb mi a les Dolomites i va liderar la cursa fins als últims quilòmetres. La gent jove puja molt forta i no tinc la sensació que ens saltem cap etapa.
Quina creu que és la causa de la seva ràpida progressió a l’elit amb només 19 anys?
Crec que només he anat sobre la marxa, fent la progressió més lògica possible. Vaig començar amb curses curtes i cada cop en faig de més llargues. Simplement he fet el que el cos em demanava, i si algun dia les coses no sortien bé no passava res.
Corre per la muntanya perquè ja li ve de família?
No és el meu cas. Jo jugava a hoquei sobre herba amb l’Atlètic Terrassa. M’agradava córrer en els entrenaments i un dia em vaig apuntar a la cursa Mont Rodon del meu poble [Matadepera]. Vaig començar a conèixer gent del món de la muntanya. Vaig estar un parell d’anys combinant els dos esports, però llavors ja em vaig enganxar del tot a les curses de muntanya.
Quin és el perfil de curses que més li agrada?
A mi m’agraden les curtes, d’entre 20 i 25 km, i que siguin tècniques i dures. Que tinguin un terreny tècnic per aprofitar les baixades, que em van bé si són difícils. Pujant m’agrada el màxim de pendent possible, que hi hagi pedra i trossos tècnics.
Va fer un segon lloc a Zegama i un primer a Cabanera en curses verticals de la copa del món. Per què no va continuar en aquesta disciplina?
M’agraden molt les curses verticals, però no són ni de bon tros la meva especialitat. Potser algun any m’agradaria preparar-les específicament, però no era l’objectiu d’aquest any. A principi de temporada en vaig fer alguna per agafar ritme. Van anar molt bé, però la primera que vaig fer de copa del món, a les Dolomites, em va sortir molt malament i me’n van passar una mica les ganes. A final de temporada hi ha les curses verticals més clàssiques, però jo no estava al cent per cent per córrer-les com m’agradaria. En aquesta situació preferia preparar les curses més llargues. Les curses verticals són una disciplina molt divertida, però molt dura.
Poder estudiar a l’STAPS de Font-romeu deu facilitar molt la seva carrera esportiva.
És un lloc privilegiat perquè em puc entrenar i estudiar a la vegada. A més, sempre tens gent per sortir a la muntanya. És el tercer any que hi soc i espero acabar la carrera aquest any. M’ha servit, també, per conèixer nous esports, sobretot a l’hivern amb els esports de neu, que jo no havia practicat mai.
Ara que acaba la temporada, què té pensat fer a l’hivern?
La meva temporada de curses va de mitjan maig a final d’octubre. A l’hivern aprofito per esquiar i disfrutar de la neu, però sense ànim competitiu. Faig potser tres curses verticals d’esquí de muntanya en tot l’hivern. De curses individuals no en faig perquè no soc gaire bo baixant. M’agradaria aprendre’n, però de moment no vull forçar per evitar possibles lesions.
S’hi veu, en el futur, en l’esquí de muntanya?
M’agradaria, però no crec que arribi a tenir el nivell dels esquiadors catalans que tenim ara per competir en copa del món. A mi m’agrada molt compaginar l’esquí de muntanya i l’esquí de fons, perquè són dues disciplines que m’ajuden molt per preparar la temporada d’estiu. El fet de no acabar d’especialitzar-me en una modalitat tampoc em permet acabar de rendir al màxim en cap d’elles.
Després d’aquest 2017, es planteja un 2018 més ambiciós?
Els objectius seran més o menys els mateixos. Faré un calendari semblant i intentaré seguir tota la copa del món, a més d’intentar fer alguna clàssica. Vull continuar aprenent.
I a llarg termini, a què aspira?
Guanyar la copa del món seria un gran objectiu, però també vull provar noves distàncies. Fer el que el cos em demani a cada moment. Si un any prefereixo canviar de disciplina ho faré. Potser un any amb les curses verticals.
Quan parla de noves distàncies es refereix a les ultres?
Suposo que tot anirà arribant amb el temps. Dependrà de com em vagi trobant. No ho descarto, però a curt i mitjà termini em veig encara en curses més curtes i intentant trobar ritmes més ràpids per arribar al nivell dels més bons.
Quina cursa li fa especial il·lusió de guanyar?
M’agradaria guanyar la Limone, perquè aquest any em va quedar una espina clavada. Va ser una cursa molt dura. Vaig caure a l’última baixada, quan anava primer, i això va fer que no pogués lluitar per la victòria. També m’agradaria guanyar Zegama, que és la cursa que tot corredor vol guanyar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024