Ciclisme
Volta a Catalunya
El pla B estava previst
La tercera etapa, prevista per a avui, acabarà a Camprodon amb 153 quilòmetres en lloc dels 200 previstos
Sense precipitació, es temia per les possibles allaus i només es pujarà Bracons (1a) i Collabós (2a)
La tercera etapa de la Volta Catalunya no arribarà a Vallter com estava inicialment previst, segons va anunciar ahir al vespre l’organització de la prova després de la reunió d’un comitè format pel responsable dels Mossos d’Esquadra, un representant dels equips, un dels recorreguts, el metge i la direcció, que és qui va prendre la decisió final. “El servei meteorològic ens ha avisat que en tota l’arribada hi pot haver risc d’allau i les carreteres properes també estaran complicades. I ens hem estimat més aplicar un pla B que ja teníem preparat i modificarem l’últim tros sense fer Rocabruna perquè tampoc sabem les condicions que ens podem trobar”, va dir Rubèn Peris moments després que es fes oficial l’anunci a quarts de vuit del vespre. “Possiblement farà sol però hi ha risc d’allaus i no ens volem arriscar. I quan vam fer el pla B pensant que podia nevar a la zona ja vam decidir que tampoc passaríem per Rocabruna.” L’etapa de demà, una de les dues reines abans de la modificació per la d’avui, s’hauria de desenvolupar correctament segons va dir Peris quan explicava la decisió. Hi ha port del Jou (1a) arribant-hi per Berga i la Creueta, un clàssic cicloturista (especial) per arribar a la Molina pels Alabaus i tornar-hi per Masella en el final d’etapa (1a) per Alp coincidint amb el 75è aniversari de l’estació i la instal·lació del primer teleesquí a l’Estat. Avui, en canvi, un cop el pilot arribi a Olot per Bracons –el primer dels tres ports de primera del primer perfil previst– anirà fins a Camprodon pels túnels de Collabós, l’alternativa a Capsacosta des dels anys noranta.
Escenari propici
“És una etapa dura, segurament hi haurà una escapada a la sortida amb bastants corredors ” és la prèvia que feia ahir a Mataró Jordi Simon (Burgos BH), abans de l’inici de la segona etapa i, evidentment, la modificació posterior, amb referència a les etapes d’avui (153,2 km amb un port de primera i un de segona) i demà a la Molina (171, un de primera i especial). “Pot ser més per als homes de la general que per a nosaltres, que lluitem més per les escapades”, va indicar el navassenc (1990), un clàssic de la prova catalana els darrers anys amb els respectius equips en què ha estat i en què sempre ha tingut protagonisme amb atacs valents en les etapes pirinenques, un escenari propici per a les seves condicions. “A veure on estem i quin pot ser el nivell quan pugem”, hi va afegir Simon qüestionat per si seria demà el seu dia.
Protagonisme
“Especial” i “particular” són els qualificatius de Rubèn Peris en l’entrevista publicada en aquest diari abans-d’ahir sobre la relació que mantenen el director general de la Volta i Jordi Simon. “Sí que ens coneixem de fa anys i cada any en l’equip que he estat hem pogut estar a la Volta Catalunya perquè ens ha convidat i hi ha molt bona relació. Per l’equip estar aquí és el màxim perquè és una cursa del màxim nivell amb els millors corredors”, va dir ahir Simon, que el primer dia ja va complir amb la seva quota de protagonisme per l’etapa amb el seu dotzè lloc en l’esprint. “Positiva, l’equip va estar present en l’escapada, que era la prioritat, i al final vaig estar intentant estar al davant però se’m va fer una mica llarg l’esprint perquè només per estar al davant ja vaig gastar totes les bales. Però bé, contents”, va valorar sobre el desenllaç a Calella, en què es va haver de buidar perquè Bob Jungels el passés a 60 per hora per servir el triomf mastegat a Álvaro Hodeg; que ja va perdre la condició de líder, ahir. “Al final jo ja estava fent l’esprint per estar al grup capdavanter i avançar posicions i poder lluitar però, al final, es fa el que es pot. I, contra homes tan ràpids, no és la meva batalla tampoc”, va afirmar Simon, que corre a casa: “M’agrada perquè la gent m’anima, veig pintades a la carretera o pancartes i que sempre et vinguin a animar t’alegra.” “Sí que cada any com dius intento estar-hi present però no hi ha cap punt concret en què ho tingui marcat, ja es veurà segons la situació de la cursa i la tàctica de l’equip segons es decideixi”, va plantejar el corredor del Burgos BH, que va signar un contracte d’un any amb el conjunt castellà després del seu periple, també any a any, per l’Equador, Polònia i el Brasil des que la desaparició de l’Andalusia el va deixar sense equip el 2012 , quan es va haver de requalificar a amateur per córrer. “Cada any és diferent i al final s’ha de mirar com va l’etapa, la situació i veure com es va i si és millor esperar al final”, va argumentar un d’aquells corredors amb un instint especial per a les escapades, com ha demostrat en les darreres edicions de la Volta.
“M’encantaria guanyar, és la cursa de casa!”
“M’encantaria guanyar aquesta cursa de nou, és la cursa de casa! Abans vivia a Girona, ara a Andorra... He viscut a Catalunya els darrers 10 anys. És una cursa que m’encanta, en què he tingut molts èxits, i guanyar-la de nou seria fantàstic”, va dir ahir Daniel Martin (UAE) en el control de firmes a Mataró, en declaracions als mitjans oficials de la Volta Catalunya. Campió de la prova el 2013 amb triomf en l’etapa reina entre Llanars i Port Ainé –l’equivalent a demà–. “Espero que el temps ens respecti a les muntanyes, jo em sento molt bé, ja ho veurem”, va indicar l’irlandès respecte a les seves possibilitats de victòria, dividides en el seu equip perquè també hi ha Fabio Aru. “La Volta és una cursa que conec molt bé i si veus els ciclistes que venen any rere any veus que és una de les curses preferides del calendari. És una prova molt bonica. Té de tot: un gran públic, unes grans carreteres i uns paisatges molt macos. És una gran cursa”, va dir el dorsal 111 de la prova.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024