L’única campiona olímpica kosovar viatja a Tarragona
Jocs Mediterranis. Maljinda Kelmendi assessorarà el seu tècnic Driton Kuka en la selecció de judo, que competirà a Cambrils. Es va penjar l’or a Rio en el debut de la república en uns Jocs
Maljinda Kelmendi (Peja, 9-5-1991), l’única medallista olímpica de la incipient història de la República de Kosova, formarà part en qualitat d’entrenadora de la selecció de judo del seu país, que participarà a Tarragona 2018. Cambrils serà el municipi seu on es disputarà la competició en què Kelmendi, campiona olímpica, doble campiona mundial i triple europea, donarà suport al seu tècnic de sempre, Driton Toni Kuka.
La rutilant estrella de l’esport kosovar va participar en els Jocs de Londres 2012 formant part de l’equip albanès perquè Kosova encara no havia rebut el reconeixement del COI. Era la gran favorita però va caure eliminada en els vuitens de final. Les crítiques la van desanimar. Però es va treure l’espina a Rio 2016 i va guanyar en la categoria de 52 quilos, un èxit que la va convertir en la primera medallista olímpica i fins ara única de Kosova, país que el 2008 va proclamar de manera unilateral la independència. Malgrat que Espanya encara no l’ha reconegut –Rajoy es va absentar tot just fa un mes d’una cimera europea per la presència de Kosovo– compta amb el vistiplau del Comitè Olímpic Internacional i del Comitè Olímpic Espanyol i de més d’un centenar de països, inclosos els EUA i la majoria dels de la Unió Europea. La història olímpica del país es redueix a Rio 2016 i als Jocs d’Hivern de Pyongyang 2018. La delegació de Kosova participarà a Tarragona gràcies a un visat internacional expedit expressament per a l’ocasió i comptarà amb 40 esportistes de dotze federacions: judo, karate, taekwondo, halterofília, boxa, atletisme, natació, tennis, tennis de taula, vòlei platja, tir i tir amb arc. Destaca en l’equip de judo Nora Gjakova, podi en els Jocs Europeus de Baku 2015.
Connexió amb BCN 92
Driton Toni Kuka era el millor judoka de la seva generació però la política el va allunyar de Barcelona 92 perquè els albanesos de Kosova van ser exclosos de l’equip iugoslau. Emprenedor, va obrir el gimnàs Club Ippon a Peja, localitat d’uns 60.000 habitants situada a l’oest de Kosova, a una hora i mitja en cotxe de Pristina. Estava situat en un turó a només 100 metres de la casa de Kelmendi. L’any 1995 però, la guerra dels Balcans el va obligar a tancar. El va reobrir el 2000. La generació de Kelmendi va iniciar-se pocs mesos després del final de la guerra. Com a tècnic, va començar a treballar amb ella quan tenia nou anys. Als 22 anys ja era campiona del món. El tàndem Kuka- Kelmendi va rebre sucoses ofertes per marxar a treballar a altres països –una d’astronòmica per competir sota la bandera de l’Azerbaidjan–, però el nou govern de Kosova va premiar per fi el seu esforç com a esportista i entrenador d’elit. Kelmendi va rebre 40.000 euros com a campiona del món i el seu tècnic, 20.000, una xifra que Kuka qualificava llavors de satisfactòria en el seu context polític.
LA DADA
Ressò de L’Esportiu a Kosova
El diari kosovar Zëri es va fer ressò d’un article signat per Lluís Simon i publicat per aquest rotatiu el 28 de març amb el títol “Espanya no pot evitar que Kosova participi a Tarragona” quan es va saber que, malgrat els intents desesperats del govern espanyol, tant el COI com el COE havien validat la participació de la jove república a Tarragona 2018. El rotatiu va reproduir l’article integrament i també va escanejar la portada en què L’Esportiu obria amb el titular “Benvinguts” l’edició d’aquell mateix dia.