Els Jocs de la perseverança
Tarragona 2018 dona avui el tret de sortida al Nou Estadi (21 h) després de molts sacrificis i amb la morbositat i el valor polític afegit que desperta saber si el president Torra i Felip VI coincidiran
El camp del Nàstic alçarà avui el teló (21 h) de Tarragona 2018, la divuitena edició d’uns Jocs Mediterranis que han hagut de superar molts entrebancs econòmics i polítics per veure avui per fi la llum i que es disputaran fins al dia 1 de juliol a la ciutat i quinze municipis seus. La cerimònia d’inauguració, dissenyada per l’empresa catalana Focus, tindrà el valor polític afegit i la morbositat que desperta la possible coincidència del president de la Generalitat, Quim Torra, i el rei d’Espanya, Felip VI, amb tot el rerefons que això comporta després de l’episodi de repressió de l’1 d’octubre i l’aprovació tàcita del monarca a la violència amb el seu inequívoc discurs del 3 d’octubre. També ha confirmat la seva presència el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que es reunirà amb Torra el 9 de juliol. La situació política, en aquesta ocasió, si més no, contribueix a l’interès mediàtic dels Jocs. TV3 i Esport 3 oferiran la cerimònia en directe.
En ple procés de possible reconstrucció de ponts, Torra va demanar un gest al monarca –bàsicament que demani perdó als catalans– per assistir a la llotja, però Felip VI, com era de preveure, segueix enrocat i tampoc no vol reunir-s’hi perquè després d’haver posat els dos peus a la galleda, ara diu que les qüestions polítiques són patrimoni exclusiu del govern. Passi el que passi, Torra té ple dret a sortir en la fotografia d’un esdeveniment internacional en què la Generalitat ha invertit més diners que ningú. Ahir l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va dir a TV3 que confia en la seva presència.
Tarragona 2018 és un miracle, el fruit de la “tossuderia” com recalca l’alcalde, ateses les circumstàncies que han confluït en la seva gestació des que els Jocs van ser concedits, l’octubre de 2011. La crisi econòmica va obligar a reajustar el projecte en els seus propòsits pressupostaris inicials per readaptar-se a un entorn imprescindible d’austeritat –sense vila mediterrània i allotjant els esportistes en hotels, per exemple–, una decisió global lògica i intel·ligent. La poca determinació plasmada en un retard flagrant del govern central per materialitzar el seu suport econòmic van abocar a l’ajornament el 2017 i a la incertesa sobre una possible suspensió. Els Jocs, amb un pressupost de 98 milions –“la meitat d’Almeria 2005”, com recordava dimecres Ballesteros–, permeten a Tarragona gaudir d’una Anella Mediterrània de 28.000 metres quadrats, del nou palau d’esports Catalunya per a 5.000 espectadors finançat íntegrament per la Generalitat, i d’una piscina olímpica pagada amb els diners de l’Estat, que ha aportat 15 milions. S’ha remodelat la pista d’atletisme, el velòdrom i la majoria d’equipaments i accessos dels municipis seu. Malgrat l’excepcionalitat que viu el país, el govern català ha fet la màxima aportació, amb 32 milions, sumant també els indirectes. La resta de finançament prové de l’aportació de la Diputació de Tarragona –9,4 milions– i la de Barcelona –1,9 milions–, del mateix Ajuntament –14,5 milions–, i de la implicació de l’empresa privada, que s’ha traduït en 14,5 milions, una xifra molt menor, però, a les previsions inicials. També hi han contribuït els municipis seu (6) i la Unió Europea (2). Els vistos amb perspectiva faraònics Jocs d’Almeria 2005, que d’entrada eren un referent, amb 250 milions de pressupost, s’han convertit en una pèssima comparació.
L’Anella Mediterrània fa goig i ja s’ha convertit en un emblema de la ciutat, un espai que a més de ser el centre neuràlgic dels Jocs hauria de comportar un llegat valuós. A banda de l’ús quotidià, es pretén aconseguir que els operadors turístics recomanin la ciutat com a destinació turística per al turisme esportiu.
La xifra de 3.622 participants –més de 80 catalans– en 33 disciplines amb 26 passaports olímpics, és el nou rècord i supera els 3.368 de Pescara 2009. El nivell esportiu, lògicament incomparable al d’un europeu, per exemple, en termes globals, depèn de les disciplines i de les voluntats en la inscripció dels comitès olímpics. El COE ha fet apostes fortes amb Mireia Belmonte i tot l’equip de natació, i en el cas del waterpolo, amb àmplia majoria catalana, ha convocat els primeres espases. També hi serà la campiona olímpica d’halterofília Lidia Valentín.
El tir amb arc, el futbol i el voleibol, a escena
Tres esports arrenquen avui. El tir amb arc, que s’allargarà tres dies, es disputa a l’estadi de Camp Clar. També s’inicia el futbol, que es juga a Reus, la Pobla de Mafumet i Calafell, i el voleibol. Els equips masculins juguen a la TAP (Tarraco Arena Plaça) fins al dia 1, i els femenins, que s’acabaran el dia 26, jugaran al Serrallo. Avui al matí es jugaran dos partits a cada un dels escenaris a partir de les 10. El calendari futbolístic inclou un partit a la Pobla –Turquia-França– i dos més a Calafell: Itàlia-El Marroc (10 h) i Algèria-Espanya (13 h).
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024