Adel Mechaal, esgotat
Campionat d’Espanya. El fondista palamosí paga l’acumulació de curses de l’última setmana i també s’ha de conformar amb la medalla de plata en els 1.500 m de Getafe
Adel Mechaal marxarà de Getafe amb una pallissa considerable i amb dues medalles d’argent al seu palmarès (1.500 i 5.000 m). El palamosí es va quedar aquest cop a les portes de segellar un doblet en el campionat d’Espanya que no deixa de ser un repte considerable, tot i que ja ho hagués aconseguit en dues edicions precedents (Castelló 2015 i Barcelona 2017). Sense tractar-se d’una tàctica d’equip, com sí que va passar dissabte en els 5.000 m, Ignacio Fontes va prendre la sortida a ritme de míting i va marcar en solitari els temps de pas tant en els 400 m (55.17) com en els 800 m (1:56.20). En aquest punt, els grans favorits ja s’havien reagrupat i al toc de campana Jesús Gómez i Mechaal van accelerar a la recerca de la victòria. El fondista català ho va intentar, però no va tenir prou forces per superar l’atleta del Nike, que va vèncer amb un gran registre de 3:38.67. L’empordanès posava fi a una setmana extenuant: amb un 5.000 m i un 3.000 m el dia 14 en el campionat de federacions a Granollers, el 5.000 m de dijous en el míting de Dublín, i les tres curses del cap de setmana a Getafe. “Són set curses en nou dies. És un càstig brutal, però quan ho assimili segur que serà un bon entrenament amb vista a Berlín”, va destacar.
Més enllà dels desafiaments de Mechaal, la jornada va ser propícia per a la representació femenina de l’atletisme català, que va obtenir cinc títols. Segurament, la més feliç va ser la manresana Mònica Clemente, que va rubricar la medalla d’or amb un nou rècord català absolut i espanyol sub-23 (4,45 m) i la mínima per a l’europeu, l’últim dia hàbil per aconseguir-la. “Sabia que estava en bona forma, però per assolir-la en el mateix campionat s’havien de reunir totes les condicions. Ara toca disfrutar-ho”, va comentar la deixeble d’Alberto Ruiz. L’anterior plusmarca catalana (4,41) estava en poder d’Anna Pinero, des del 2011.
Berta Castells, en canvi, no va poder arrodonir la seva quinzena corona en martell amb el bitllet per a la capital alemanya (68,21 m). Entre les campiones, hi ha dos joves valors de la generació del 2000. Sara Gallego encara no ha fet els 18 anys –els farà a l’octubre– i ja pot lluir dos títols absoluts de 400 m tanques. El curs passat, la seva irrupció a l’Estadi Serrahima va ser tota una sorpresa. Aquest cop no va sorprendre ningú. Amb les quatre millors marques de l’any i amb més de 2 segons de diferència respecte a la segona, era la gran favorita i ho va corroborar sobre el tartan. Va prendre la iniciativa des del principi i va arribar a meta amb un bon registre de 57.85. Com Gallego, també és del 2000 Jaël Bestué (FC Barcelona), que continua creixent a marxes forçades. Ahir, en una pista talismà per als velocistes, va assolir el seu primer títol absolut amb una nova plusmarca estatal sub-20 i rècord del campionat (23.31). L’atleta santcugatenca, que en les sèries matinals ja havia rebaixat la seva marca (23.36), va fer la corba com un coet i en la recta d’arribada va resistir la progressió de la castellana Paula Sevilla.
Guerrero, segona
La cinquena campiona catalana va ser la migfondista de l’AA Catalunya Zoya Naumov, que va aprofitar el buit deixat per Esther Guerrero per evidenciar els seus progressos en els 800 m. La banyolina, que va ser una de les primeres a felicitar-la, va demostrar posteriorment la seva ràpida adaptació als 1.500 m amb el subcampionat i el bitllet per a Berlín. Marta Pérez, una consumada especialista, va tibar de valent en els últims mil metres, però Guerrero va resistir fins a la mateixa recta d’arribada.
Pol Retamal (20.83), tot i que a distància, va ser qui més es va aproximar a un dels protagonistes del campionat, Bruno Hortelano, que en la sessió matinal va establir una nova plusmarca espanyola de 200 m (20.04). També van brillar dos prodigis de l’atletisme català: Aleix Porras (FC Barcelona), subcampió de 400 m tanques amb marca personal (50.54), i Maria Vicente (ISS), tercera en triple (13,67). També van obtenir el bronze Carmen Sánchez en 400 m, Paula Raul en 100 m tanques, Laura Redondo en martell, Jesús Castillo en decatló i Tamara del Rio en heptatló. En 3.000 m obstacles, Jonathan Romeo no va poder passar del sisè lloc i podria haver perdut el tren de l’europeu.