Tripleta de marxadors
Europeu de Berlín. Després del buit en el mundial de Londres, la federació catalana tornarà a tenir representació en el sector amb Chuso García Bragado, Raquel González i la debutant Mar Juárez
La marxa catalana tindrà tres representants en l’europeu que comença avui a Berlín: Jesús Ángel García Bragado (1969) i Mar Juárez (1993), en 50 km, i Raquel González (1989), en els 20 km. La dada no tindria res d’especial si no fos que el curs passat i per primer cop en setze edicions del mundial no hi va haver cap representant de la federació catalana a Londres. Aquest cop, l’incombustible García Bragado ha tornat revitalitzat després d’un any sabàtic i ja parla, sense embuts, de la possibilitat de competir tant en el mundial de Doha 2019 com en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, quan ja haurà complert de sobres els 50 anys. La mataronina Raquel González sembla haver vist la llum al final del túnel i a les ordres de Valentí Massana ha deixat enrere un any per oblidar en què es va operar del menisc esquerre, i després va tenir una fractura d’estrès al sacre. La gran novetat a la llista és la molletenca Mar Juárez, que ha fet un salt endavant i es va guanyar la plaça dels 50 km en el mundial per equips de Taicang (Xina).
Per a Valentí Massana, responsable del sector de la marxa catalana i entrenador de González i Juárez, l’objectiu de les dues atletes és aconseguir una plaça de finalista. “Les expectatives és que acabin entre les vuit primeres. A partir d’aquí, tot el que sigui de més serà benvingut, però no veig possibilitats de medalla”, admet. De fet, les circumstàncies de totes dues atletes són ben diferents. González ja té una àmplia experiència internacional –ha competit en un europeu, un mundial i uns jocs olímpics– i el propòsit del curs era aparcar les diferents molèsties físiques i poder entrenar-se amb certa normalitat. “L’objectiu de la temporada era refer-se de tots els problemes que ha arrossegat aquests dos últims anys i buscar l’estabilitat física, i ho hem aconseguit a mitges perquè ara mateix té un virus i fa tres dies que no pot entrenar-se. Estem una mica preocupats, però esperem que li passi i que tornem a la normalitat”, explica Massana. La marxadora mataronina no competeix fins al dissabte 11 d’agost i vola cap a Berlín dimecres. En tot cas, el seu entrenador recorda el bon paper que va fer en el campionat d’Espanya de Getafe, en què va assolir el títol de 10.000 m després d’una exhibició de força i tècnica en la segona meitat de la prova.
Per a Juárez, l’europeu de Berlín serà la segona gran cita internacional en categoria absoluta després del debut en el mundial per equips de Taicang. En aquest sentit, Massana destaca: “Independentment del que faci a Alemanya, la Mar ja ha completat el millor any de la seva carrera, ja que ha millorat totes les seves marques en 5, 10, 20 i 50 km.” El tècnic de Viladecans considera que si les condicions meteorològiques no són molt adverses hauria de rebaixar el seu rècord català de la distància (4h30:30).
Brots verds
Més enllà de l’europeu, Massana considera que no és desgavellat parlar de brots verds en la marxa catalana, especialment en categoria femenina, si es té en compte el nivell de la generació del 2000, amb Mariona Garcia (FC Barcelona) –ja va competir en el mundial per equips–, Gemma Mora (Sant Just) i Mireia Urrutia (Canaletes). En categoria masculina i més enllà de l’etern García Bragado, el panorama no és tan galdós, tot i que destaca el sisè lloc de Paul McGrath (Cornellà Atlètic) en els 10.000 m marxa de l’europeu sub-18 de Gyor.