Candidatura de les dues Corees per als Jocs del 2032
Olimpisme. Seül i Pyongyang acorden treballar conjuntament per organitzar uns Jocs Olímpics d’estiu, un nou pas en la millora de relacions
Corea del Sud i Corea del Nord van acordar dimarts treballar per presentar una candidatura conjunta per organitzar els Jocs Olímpics de l’any 2032. “Sud i Nord participaran en esdeveniments internacionals, incloent-hi els Jocs Olímpics del 2020, i han decidit cooperar per a l’organització comunal dels Jocs d’estiu del 2032”, estipula la declaració signada pel president sud-coreà, Moon Jae-in, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, en la segona de les tres jornades de la cimera intercoreana.
La proposta, plantejada durant la tercera trobada que els líders coreans estan fent a la capital de Corea del Nord, va ser avançada pel ministre sud-coreà d’esports, Do Jong-hwan, durant una visita a Tòquio la setmana passada, i suposaria l’organització dels esdeveniments a Seül i Pyongyang. L’esport ha cobrat especial simbolisme en l’acostament protagonitzat enguany per les dues Corees, una distensió que va arrencar en el discurs de Cap d’Any del mariscal nord-coreà, en què va anunciar que el seu país estava disposat a participar i enviar una delegació als Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang 2018.
Els dos països van protagonitzar en aquest esdeveniment esportiu, que va tenir lloc al febrer, una desfilada conjunta sota una mateixa bandera, la de la unificació, una estampa que no s’havia vist en uns Jocs des de Torí 2006, i que es va repetir en els Jocs d’Àsia disputats a l’agost a Indonèsia, tot un èxit diplomàtic que suposava un primer i significatiu pas en les relacions i que ara es corrobora amb la nova iniciativa conjunta organitzativa. En ambdues cites Corea del Sud i Corea del Nord van participar amb equips conjunts.
El cas del mundial de tennis de taula
L’equip d’hoquei sobre gel que va participar en els Jocs d’hivern de Pyeongchang el febrer passat va estar format per jugadores dels dos països, un primer pas endavant cap a la relativa normalització entre veïns. Un altre cas singular que va promoure encara més la distensió entre els dos governs es va produir el maig passat en el mundial de tennis de taula. Corea del Sud i Corea del Nord s’havien d’enfrontar en els quarts de final del mundial a Halmstad (Suècia) però van decidir no jugar i presentar un equip unificat a les semifinals. La decisió va ser aplaudida i beneïda per la federació internacional i ningú no s’hi va oposar. L’equip unificat de Corea va jugar la semifinal contra el vencedor de l’enfrontament entre Ucraïna i el Japó. Thomas Weikert, el president de la federació internacional, explicava llavors que la notícia havia estat rebuda amb aplaudiments per la resta de delegats. Els dos equips coreans de tennis de taula ja s’havien unit el 1991 en el mundial de Chiba (el Japó), en què van obtenir el títol femení per equips.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024