Entrenadores a l’elit, una minoria en l’esport català
Poliesportiu. Només tres equips catalans han confiat en dones per entrenar els seus conjunts de les màximes categories femenines
Només tres equips catalans han confiat aquesta temporada 2018/19 en una dona per entrenar els seus conjunts en la màxima categoria estatal femenina, segons un estudi del CSD. En l’àmbit estatal, en els deu esports estudiats només hi ha catorze dones al capdavant dels equips d’elit femenins. D’aquestes només una és catalana, Glòria Estopà, que dirigirà l’equip de l’Snatt’s Sant Adrià en la Lliga Femenina de bàsquet. Els altres dos equips catalans que tenen una dona d’entrenadora són el CN Mataró de waterpolo, que disposa de la brasilera Marina Zablith, i l’INEF l’Hospitalet de rugbi, que té l’extremenya María Ribera.
En els deu esports que el CSD ha estudiat –el futbol, el futbol sala, el bàsquet, l’handbol, el waterpolo, el voleibol, el rugbi, l’hoquei sobre herba, l’hoquei sobre gel i l’hoquei sobre patins–, hi ha un total de 122 equips. El percentatge de dones que entrenen aquests conjunts d’elit femenins en l’àmbit estatal és només de l’11,47%, 14 en 122 equips. Si mirem en l’àmbit català, el percentatge se situa en un 2,45% respecte a tots els equips estatals (3 de 122) i és d’un 9,37% –per sota de la mitjana estatal– si només tenim en compte els equips catalans en les màximes categories, que són 32. En el percentatge d’entrenadores catalanes –una–, els números baixen clarament. Una entrenadora en 32 equips catalans femenins a l’elit representa el 3,12%, i en l’àmbit de tot l’Estat, una entrenadora de 122 equips se situa en un minúscul 0,81%.
Dels deu esports de l’estudi del CSD, el rugbi és el que té un percentatge més elevat d’entrenadores en la màxima categoria, amb tres en els vuit equips (37,5%). Després hi ha el bàsquet i l’handbol, amb tres en catorze equips (21,42%). En el waterpolo hi ha dues entrenadores en deu equips (20%); en el futbol, dues en setze equips (12,5%), i en el futbol sala, una en setze equips (6,25 %). En la resta no hi ha cap entrenadora.
Vincles amb els equips
Els tres conjunts catalans que han apostat per una entrenadora ho han fet per una dona que ja estava vinculada a l’equip i que ja coneixien. La sabadellenca Glòria Estopà fa cinc temporades que és a l’Snatt’s Sant Adrià, ha portat equips de base i ha estat l’ajudant en el conjunt sènior, i va ser present en l’ascens a la màxima categoria, i en la primera temporada a l’elit.
L’extremenya María Ribera serà l’entrenadora de l’equip de l’INEF l’Hospitalet, en el qual ha jugat aquesta última temporada. La jugadora internacional va arribar a Barcelona fa deu anys i va militar força campanyes a l’INEF Barcelona. Després va marxar a Nova Zelanda, on es va formar com a entrenadora, i el curs 2017/18 es va incorporar a l’INEF l’Hospitalet. Aquest estiu s’ha retirat i s’ha fet càrrec de la direcció tècnica de l’RC l’Hospitalet i dirigirà l’equip de la màxima categoria estatal que formen els dos clubs, l’INEF Barcelona i l’RC l’Hospitalet.
La relació entre el CN Mataró i la brasilera Marina Zablith va començar la temporada 2016/17 i després de jugar les dues darreres campanyes en el primer equip, ha passat a dirigir les seves excompanyes.
EL MÍNIM
Una seleccionadora estatal catalana
En els deu esports femenins d’equip que el CSD ha inclòs en el seu estudi, només hi ha una dona que sigui la seleccionadora estatal femenina i és una catalana. Es tracta de Clàudia Pons, que des d’aquest mes d’agost s’ha fet càrrec de la selecció femenina absoluta de futbol sala. Clàudia Pons va néixer a Bagà, es va formar com a jugadora al Gironella i després va fitxar pel Còrdova, amb el qual va guanyar diversos títols estatals, i va formar part de la selecció espanyola absoluta. Com a entrenadora va ser seleccionadora catalana de categories de base, també va dirigir algunes seleccions estatals de promoció en els últims anys i ara ha fet el salt a la selecció femenina absoluta.
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024