Murray s’acomiada
L’escocès, que té la intenció de retirar-se a Wimbledon, iguala dos sets amb orgull però no frena el castellonenc Bautista en el seu últim partit a Melbourne
Nadal i Federer passen fluix a la segona eliminatòria
El partit “mediàtic” contra Andy Murray, com el va definir el castellonenc Roberto Bautista, va centrar l’interès de la primera jornada de l’obert d’Austràlia i no va decebre. L’expectació generada per la que podia ser la darrera aparició de l’escocès en el torneig va ser plenament justificada en un enfrontament dramàtic en què el públic va vibrar. Sobretot quan Murray, cinc cops finalista i que va accedir al quadre convidat per l’organització perquè la lesió al maleït maluc l’ha fet baixar fins al lloc 229è de l’ATP, va ressuscitar en el tie-break del tercer parcial i va empatar el partit en un altre desempat en el quart. Tot plegat gràcies a la seva gran classe, a la seva bona lectura tàctica i a un orgull inesgotable que va fer creure al món en el miracle. Bautista, però, va sobreposar-se al moment crític mediàtic davant d’un públic entregat al britànic: 4-6, 4.6, 6-7 (5), 6-7 (4) i 6-2 en quatre hores i 9 minuts enmig d’un ambient embogit. El castellonenc, que du 6/6 i un títol conquerit a Doha en un 2019 excepcional en què també va derrotar Novak Djokovic, va recuperar el comandament del partit amb un break –el quart– en el tercer joc del cinquè acte –2-1– reconfirmat en blanc amb el seu servei: 3-1. En plena efervescència, va sentenciar consumant un segon break i segellant un altre cop el servei en blanc.
Col·laborant en la litúrgia, el castellonenc va creuar la pista per abraçar-se amb el seu rival. El públic hi va afegir la passió que Murray s’ha guanyat a pols amb una carrera fabulosa, amb 13 participacions a Melbourne i 48 Grand Slams jugats. Esbufegant i fent mans i mànigues per aguantar les llàgrimes, l’escocès va presenciar un vídeo en què grans jugadors i jugadores dels circuits ATP i WTA li dedicaven elogis i li deien que el trobarien a faltar. La vida continua i Bautista se les haurà amb l’australià John Millman (37è).
Nadal, per la seva banda, va fer un partit prou digne contra l’australià James Duckworth (237è) en el seu primer partit oficial del 2019 –6-4, 6-3, 7-5– i va transmetre bones sensacions. El balear, campió fa deu anys, va trencar el servei del jugador local tot just en el primer joc, tot i que després li va tocar arromangar-se més del que semblava inicialment en un partit sense ritme. Amb un servei prou potent i un revés a dues mans mortífer, Duckworth, amb bon criteri, va sortir disposat a escurçar els punts. Fins i tot es va avançar amb un break amunt a l’inici del segon set, quan va tenir un 40-0 al servei per avançar-se per 3-0. Nadal, obstinat, va reaccionar i va encarrilar el partit. El seu rival serà l’austríac Matthew Ebden (48è).
Tot i que l’uzbek Denis Istomin no entraria en el catàleg de rivals preferits en el debut –perquè compta en el seu palmarès amb un triomf sobre Djokovic en el torneig–, el suís Roger Federer, sis cops campió, va enllestir el partit sense dificultats per 6-3, 6-4 i 6-4 amb un break en cada set com Déu mana. Federer se les haurà amb el britànic Daniel Evans (189è).
ELS PROTAGONISTES
Campiones molt solvents
Les tres campiones que ahir van debutar van passar fluix. Va obrir el torneig a la Rod Laver Arena la russa Maria Xaràpova, campiona el 2008 i tres cops finalista. Va atropellar l’australiana Harriet Dart per un doble 6-0. Tampoc no va tenir problemes la vigent campiona, la danesa Caroline Wozniacki, que es va desfer de la belga Alison Van Uytvanck per 6-3 i 6-4. De la mateixa manera, l’alemanya Angelique Kerber, que es va fer seu el títol el 2016, va guanyar contra l’eslovena Polona Hercog per un doble 6-2. L’anècdota la va protagonitzar la jove britànica Katie Boulter, que va celebrar el triomf amb 7-4 en el desempat del tercer set quan els partits, tant en dones com en homes –el cinquè–, enguany a Melbourne es resolen amb un super ‘tie-break’ a 10 punts.
Badosa perd contra Birrell
La tennista de Begur de 21 anys Paula Badosa (141a de la WTA) va claudicar per 6-4 i 6-2 contra l’australiana de 20 anys Kimberly Birrell (240a) en el seu debut en el quadre d’un Grand Slam. Badosa duia prou bé el duel entre dues jugadores agressives des del fons. De fet, va celebrar amb ràbia el seu primer trencament en la cinquena pilota (4-3) i havia encarrilat perfectament el parcial. Però va perdre el seu servei en el joc posterior i ja no se’n va sortir. Birrell, semifinalista de l’obert d’Austràlia júnior el 2015 –Badosa va ser campiona de Roland Garros el 2016–, va ser superior en el segon set. La catalana va accedir al quadre guanyant tres partits de la prèvia, el tercer, tot un mèrit, contra la ucraïnesa de 16 anys Marta Kostiuk, que el 2018 va arribar a la tercera eliminatòria.