La federació catalana ven Cornellà i respira
Tennis. La venda per dos milions d’euros de la part privada del Centre Internacional al grup UP, que dirigeix l’extennista Tomàs Carbonell, ajuda a eixugar una part del deute, que puja a sis
La Federació Catalana de Tennis va desencallar ahir una situació molt complicada. La venda de la part privada del Centre Internacional de Tennis (CIT) de Cornellà –suposa uns 9.000 m² i un terç del complex– fa que l’ens que dirigeix Jordi Tamayo eixugui una part del deute de sis milions d’euros que la junta que presideix es va trobar quan va agafar el timó l’any 2017. El grup UP, que dirigeix, entre altres socis, l’extennista Tomàs Carbonell, executarà la compra de la part privada del CIT per uns dos milions d’euros i compartirà la propietat amb l’Ajuntament de Cornellà, que és propietari dels altres dos terços de la instal·lació. “No ens desvinculem del centre però ells són els que saben gestionar instal·lacions esportives. Seguirem ajudant”, va assegurar el màxim responsable del tennis català.
Tamayo va sortir ahir en roda de premsa per anunciar l’acord total i explicar les raons que han dut la Federació Catalana de Tennis a prendre aquesta decisió. “Ens hem tret un pes molt gran de sobre”, assumia el president en acabar l’acte. Tamayo va fer una cronologia dels últims mesos des que va prendre possessió el 2017, en què no es podia pagar el segon trimestre de l’IVA. “No podíem fer front ni als pagaments del subministrament d’aigua i llum”, va comentar. La federació es va declarar insolvent el mes d’abril passat i van presentar un preconcurs públic. En aquell moment, només s’havia negociat per vendre el complex amb l’empresa Ferrovial, però no es va dur a terme la compra perquè l’interès també era per comprar la part pública de l’Ajuntament de Cornellà i això era innegociable. Fins a set grups més s’han interessat en aquests mesos per la concessió del CIT, però tots han volgut comprar també la part pública. Excepte el grup UP, que, finalment, comprarà la part privada. “Són gent de tennis, que coneixen el món i que també gestionen instal·lacions d’esports de raqueta a Argentona, Cabrils i Badalona”, va explicar Tamayo.
Amb els diners de la compra de la part privada del CIT de Cornellà, la Federació Catalana de Tennis no saneja tots els deutes però fa una primera passa per aconseguir-ho en un màxim de set o vuit anys. Els diners d’UP sí que serviran per pagar el 97,4% del deute que tenia l’ens català amb els cinc bancs que havien concedit la hipoteca. A més del que queda per pagar als bancs, la federació deu uns 600.000 euros als seus proveïdors. Tamayo va subratllar que, tot i que la compra d’UP no toca la part pública de la instal·lació, tot ha estat beneït per l’Ajuntament de Cornellà i la secretaria general de l’Esport.
Una altra mesura poc agradable ha estat l’acomiadament de vuit persones. “Dels 110 treballadors passarem a ser 25. La resta els subrogarà UP”, va explicar Tamayo, que va concloure dient que la massa salarial de la federació ha passat d’un milió i 800.000 euros a 700.000.
Mirant el futur
Després d’explicar el que suposa aquesta venda, Tamayo va desxifrar els punts d’un pla de viabilitat que s’ha generat de la federació a partir d’aquesta venda. “Volem fer una gestió humil. Allunyar-nos de la idea de colonialisme antiga. Som aquí per ajudar a promoure el tennis. Sanejarem els comptes tenint una vocació de servei per als clubs”, va comentar Tamayo, que va explicar que ja ni pensa en les subvencions anuals de 400.000 euros. “Hem de fer-nos valer per nosaltres mateixos i no dependre de diners externs”, va dir el president. Tamayo insisteix que el nombre de llicències (unes 24.000) ha baixat molt darrerament i ha de tornar a pujar. Per aquí i per l’ajuda als clubs és per on la federació catalana vol redreçar el rumb.
LES FRASES
Un complex espectacular
El Centre Internacional de Tennis de Cornellà de Llobregat és una instal·lació d’uns 40.000 m². La part privada suposa uns 9.000 m² i engloba l’edifici, la pista central de terra batuda de la instal·lació i sis pistes sintètiques. Aquesta serà la part de la qual UP tindrà la propietat. Pel que fa a la part pública, Tamayo va explicar que englobava totes les pistes cobertes de la instal·lació, les pistes de pàdel, la resta de les pistes de terra batuda i la resta de les de Greenset. Tot plegat, un complex que ha estat un tema capital en l’agenda dels darrers mesos de la federació catalana, que encara disposa de la propietat de l’edifici de la Vall d’Hebron.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024