Ciclisme

JOAQUÍM ‘PURITO’ RODRÍGUEZ

EXCICLISTA PROFESSIONAL

“L’estil de Marc Soler em recorda el d’Indurain”

“S’ha d’anar a poc a poc, però crec que serà millor que jo”, comenta el llorejat exciclista de Parets, que enguany farà la Titan Desert, en relació a la progressió de Soler dins del World Tour

Sembla que els anys no passin per a Valverde. Ja s’intuïa que podia guanyar un campionat del món perquè és un dels millors

Joaquim Purito Rodríguez ha acceptat el repte de participar en la Garmin Titan Desert d’enguany. Una experiència en bicicleta de muntanya que, més enllà de la classificació, vol disfrutar. El llorejat exciclista de Parets va atendre L’Esportiu durant la presentació del recorregut per repassar el calendari ciclista que comença.

La Titan Desert, més enllà de l’aspecte competitiu, és una aventura personal.
Sí. Totes les proves que faig des que em vaig retirar són una aventura. Començo de zero i és clar que no controlo tant com desitjaria. Aquesta és la meva primera Titan Desert i vull aprendre en un estil a què no estic acostumat.
Quina és la rutina d’entrenament per a la cita?
Sobretot, sortir en BTT per agafar millor la dinàmica. És clar que és difícil treballar el pas per les dunes, perquè ni a Catalunya ni a Andorra n’hi ha, però es tracta de fer recorreguts llargs i buscar per pistes de sorra i no per corriols.
Dunes, navegació i sol. Pel que comenta, això és el que més li preocupa.
Sí, és clar que la calor i la sorra seran el més complicat. De fet, ja m’han dit que el més difícil és traçar la ruta per les dunes.
Ha fet alguna cursa similar?
Potser la que més s’hi assemblaria és la Cape Epic, però no hi havia tanta duna ni tanta sorra.
Més enllà del resultat, es planteja la Titan Desert per disfrutar de l’experiència?
Sí, sobretot això. És possible que anem davant perquè tenim un punt de forma bastant bo, però per a mi el més important és disfrutar d’aquesta experiència.
Després de retirar-se de l’elit, proves així l’ajuden a calmar l’esperit competitiu?
Sí que ens ajuda per treure aquest carbonet i continuar connectats amb la gent de la bicicleta. Quan deixes la carretera, busques nous objectius i experiències diferents, però relacionades amb les dues rodes.
Segueix atent a l’evolució de les grans proves del calendari de l’UCI World Tour?
I tant! Ara, continuo vinculat al ciclisme professional com a ambaixador de l’equip Bahrain-Merida. Seré amb l’equip en la Volta a Catalunya i també en la Volta al País Basc donant consell als corredors joves i col·laborant, en general, amb tot els components de l’equip.
Com veu la nova temporada que s’està iniciant?
Serà entretinguda, perquè veig que els líders han escollit un calendari molt atractiu. Alejandro Valverde farà el Giro i la Vuelta, Vincenzo Nibali, el Giro i el Tour, Chris Froome se centrarà en el Tour... Serà una temporada divertida.
En la Volta Catalunya hi haurà molts dels corredors destacats del pilot. Serà una bon lloc per calibrar forces.
Fins que no comença la temporada és difícil apuntar als favorits. Alejandro Valverde la va guanyar l’any passat, Chris Froome també serà a la Volta i s’esperen més corredors importants.
Amb 38 anys, Valverde llueix enguany el mallot irisat de campió del món. Com valora la gran persistència del murcià?
Crec que no ha estat una sorpresa per a ningú. Sempre ha estat un corredor que ha estat al davant i no sembla que els anys passin per a ell. Ja s’intuïa que podia guanyar un campionat del món perquè és un dels millors corredors del pilot internacional i ho ha demostrat al llarg del temps. S’ho mereix.
Veu Froome capacitat per recuperar els galons del Tour després del tercer lloc de l’any passat?
N’estic segur. Aquest és el seu objectiu. L’any passat, després de guanyar el Giro, va arribar més just, però aquest any, ja no farà el Giro per arribar al 100% al Tour.
Continua veient el britànic com el principal dominador del pilot internacional?
Sí. Per mi, quan està en forma és el corredor a batre.
També és una temporada important per a Marc Soler després d’assolir la París Niça el 2018.
Sí, ell ho sap i està molt centrat per fer una gran temporada. Cada any, fa un pas endavant i crec que enguany el pas serà molt important.
El veu com el seu successor a l’hora de destacar en les gran curses del calendari?
S’ha d’anar a poc a poc, però crec que serà millor que jo. Jo no vaig ser capaç de guanyar un Tour del Porvenir, ni la París-Niça amb la seva edat. Això vol dir que té alguna cosa més que jo. Crec que no només serà el meu successor, sinó el de molts.
Quines grans virtuts li destaca?
Té millor contrarellotge que jo i quan és mentalitza, és molt fort. Potser no és tan ràpid com jo en muntanya, tot i que puja molt bé. És un corredor que em recorda l’estil de Miguel Indurain. El d’aquests corredors piconadors, que, dia a dia, et van esgotant. I, sobretot, és valent.
Pel que fa a altres joves, també s’intueix un gran futur a Remco Evenepoel.
Sí, en la Volta a San Juan (Argentina) ens ha deixat al·lucinats amb una tercera posició en la cronometrada. Amb només 19 anys, debuta en les curses de primer nivell i està responent bé. Tots tenim ganes de veure fins on pot arribar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)