Esports de muntanya

SHEILA AVILÉS

LÍDER DE LA COPA DEL MÓN DE CURSES DE MUNTANYA I BRONZE EN EL MUNDIAL DE ‘TRAIL’ DE LA IAAF

“La Comapedrosa se’m va fer curta per primer cop”

La corredora de l’Anoia afronta la segona part de la temporada en un moment extraordinari, després d’encadenar tres victòries en la copa del món de curses de muntanya i el bronze en el mundial de ‘trail’ de la IAAF

La nostra cultura de l’esport i l’accés que tenim a zones d’entrenament fa que tinguem tants bons corredors

Sheila Avilés (26 anys, Santa Mar­ga­rida de Mont­bui) ho té tot a favor per con­que­rir la copa del món de cur­ses de mun­ta­nya després del canvi de sis­tema que pro­clama un sol ven­ce­dor en la cate­go­ria mas­cu­lina i en la feme­nina.

Tres victòries segui­des en la copa del món –Livigno, Epic Buff i Coma­pe­drosa– i entre­mig el podi en el mun­dial de Por­tu­gal. Un balanç insu­pe­ra­ble fins ara?
Sí. Estic en el meu millor moment, sobre­tot en les distàncies més llar­gues. A prin­cipi de tem­po­rada vaig aug­men­tar les càrre­gues de tre­ball i ho estic notant. La Coma­pe­drosa, que és una marató de 42 km, sem­pre l’havia tro­bat duríssima, però diu­menge se’m va fer curta. Quan vaig arri­bar al cim m’ho vaig dir a mi mateixa: “Ja està, només queda bai­xar.”
Con­que­rir la copa del món és un objec­tiu molt lla­mi­ner. Quin calen­dari queda ara per fer-ho pos­si­ble?
Amb tres victòries i el quart lloc de prin­cipi de tem­po­rada al Japó, m’ani­ria bé arri­bar a la final, que serà a l’octu­bre a Limone, amb una altra victòria si pot ser. L’objec­tiu és acon­se­guir-la el 15 de setem­bre a Pas­turo, o almenys pujar al podi.
Aquest any ha can­viat el sis­tema i s’ha pas­sat de tres ven­ce­dors de les World Series a només un de con­junt. Ho pre­fe­reix?
Sí. El 2017 vaig ser pri­mera de la moda­li­tat clas­sic, les distàncies més asse­qui­bles, però també hi havia dues ven­ce­do­res més de les cate­go­ries ultra i extrem. Ara només hi haurà una cam­pi­ona. Tot que­darà molt més clar.
Ragna Dabats, que és holan­desa però viu a Cata­lu­nya, és la prin­ci­pal rival?
La sueca Johanna Aström, que va ser segona a Andorra, també està molt forta i aquest cap de set­mana cor­rerà a Noru­ega. Si gua­nya, també la veig amb pos­si­bi­li­tats fins al final.
Car­dona és el líder de la cate­go­ria mas­cu­lina, Mar­ga­rit va gua­nyar a Andorra i no cal ni que par­lem de Jor­net. En les cur­ses de mun­ta­nya els cata­lans som colom­bi­ans del ciclisme. Per què ens hi va tan bé?
Hi ha una cul­tura de l’esport a Cata­lu­nya molt bona, no només en les cur­ses de mun­ta­nya. Només cal mirar tota la gent que des­taca. Nosal­tres, a més, tenim molts llocs acces­si­bles per entre­nar-nos, sobre­tot als Piri­neus, i això fa que quan anem a altres llocs tin­guem certa faci­li­tat en els trams més tècnics.
Qui­nes són les prin­ci­pals diferències entre les cur­ses de mun­ta­nya i els ‘trails’ que pro­mou la IAAF?
Els trails són tren­ca­ca­mes però en gene­ral es pot córrer; les altres són cur­ses molt més tècni­ques i es fan sem­pre en alta mun­ta­nya. Com bé diu el nom, sky­run­ning, són prop del cel
No ha dei­xat mai l’atle­tisme?
Vaig començar amb deu anys i ara veig que és la millor manera de pre­pa­rar-me a l’hivern. Faig cros i cur­ses de ruta amb el meu club de tota la vida, el CA Igua­lada.
A la llarga es veu fent mara­tons o mit­ges mara­tons?
Per com­pe­tir-hi, ho veig difícil. La meva pri­o­ri­tat abso­luta és la mun­ta­nya. És la meva pro­fessió.
En mol­tes cur­ses mul­ti­tu­dinàries, pro­fes­si­o­nals i ama­teurs deuen coin­ci­dir i ho fan amb men­ta­li­tats dife­rents, entenc.
La men­ta­li­tat de l’excur­si­o­nista és d’esbarjo i de des­con­nexió, de gau­dir de la natura i de fer salut. Nosal­tres també inten­tem gau­dir-la, però no tenim més remei que mirar d’anar al més ràpid pos­si­ble. Som atle­tes d’alt ren­di­ment.
Quina és la seva zona d’entre­na­ment?
L’any pas­sat anava molt per Mont­ser­rat. Per pre­pa­rar el mun­dial vaig començar a fer-ho al cos­tat de casa, que tinc un turó de 400 m que em va bé per fer sèries. Aquest any estic viat­jant moltíssim i sem­pre intento des­co­brir noves mun­ta­nyes. Ara estic al CAR de Sierra Nevada, tre­ba­llant en alçada, no ho he fet mai i m’anirà bé.
Són molts viat­ges i grans mun­ta­nyes. Quin lloc l’ha fas­ci­nat més?
M’agra­den molt els Alps ita­li­ans, hi ha zones bru­tals, però córrer a la Xina o al Japó és una experiència incom­pa­ra­ble. L’any pas­sat ens trobàvem al Tibet cor­rent en pis­tes de 4.000 metres que sem­blen car­rils de pista. Podíem córrer sense obs­ta­cles, tota una sor­presa per nosal­tres, és clar.
A banda de la tècnica, hi ha algun secret més per anar a la mun­ta­nya i gua­nyar?
Faig mol­tes hores de ciclisme de car­re­tera, però l’entre­na­ment de força és la clau. Has de ser potent i pre­ve­nir les lesi­ons des del prin­cipi.
El seu entre­na­dor, Andrés Arroyo, com l’ajuda prin­ci­pal­ment?
A banda de con­tro­lar-me totes les càrre­gues, em dona molta tran­quil·litat en altres aspec­tes, com ara el men­tal, en els bons i els mals moments.
És veri­tat que fa tres anys s’estava onze hores al dia tre­ba­llant en un botiga?
Neces­si­tava els diners per fer el màster, però era impos­si­ble fer-ho seguir tot. Viat­jar a Igua­lada, entre­nar-me, anar a les com­pe­ti­ci­ons, etc.
Un gran refe­rent a Igua­lada és Laura Orgué. L’ha acon­se­llat d’alguna manera?
Quan vaig començar ja la tenia com a referència abso­luta. Hem com­par­tit com­pe­ti­ci­ons, ens hem fet ami­gues i ens hem ani­mat molt l’una a l’altra.
Molts grans cor­re­dors de mun­ta­nya també fan esquí de mun­ta­nya. No ho ha pro­vat?
Estic lluny dels Piri­neus, però no des­carto pro­var-ho com a entre­na­ment i per viure l’experiència, perquè l’Oriol Car­dona sem­pre m’està dient que ho faci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.