Atletisme

Pol Retamal: “El rècord d’Espanya no és imbatible”

Atletisme. El velocista va rebaixar inesperadament la plusmarca catalana dels 200 m (20.49) i considera que la possibilitat de disputar el mundial de Doha ja no és remota

El velo­cista Pol Reta­mal (1999, Vila­franca) va ser un dels grans pro­ta­go­nis­tes del cap de set­mana. Dis­sabte, en un con­trol de mar­ques ruti­nari dels 200 m a Santa Coloma de Gra­me­net, va volar lite­ral­ment sobre el tartà i va cla­var el cronòmetre en 20.49, nou rècord de Cata­lu­nya abso­lut i la segona millor marca espa­nyola de tots els temps. “Abans del cam­pi­o­nat d’Espa­nya no hi havia gai­res cur­ses per posar-me a prova i l’entre­na­dor –David Ruiz– i jo vam tro­bar que aquests 200 m em podien anar bé.” Les con­di­ci­ons, admet, el bene­fi­ci­a­ven, tot i que a les 16 h la calor i la humi­tat eren sufo­cants. “En aquesta pista el vent gai­rebé sem­pre bufa a favor i la calor, de fet, ens ajuda, als velo­cis­tes, a evi­tar lesi­ons. La idea era fer cap a 20.60, mai de la vida bai­xar de 20.50.”

Abans de dis­sabte, la millor marca de Reta­mal (FC Bar­ce­lona) en els 200 m era de 20.81 –12 de juliol del 2018– i aquesta tem­po­rada no havia bai­xat de 20.92 –22 de juny–. Tot tenia una expli­cació: “Una pubàlgia i una altra petita lesió al març van fer que tota la pre­pa­ració s’endar­rerís i ara és quan començo a estar real­ment bé.” Fa un mes, a l’euro­peu sub-23 de Gävle (Suècia) va estar pro­ba­ble­ment per sota de les seves pos­si­bi­li­tats, cinquè en la final amb 21.19. “Va ser un cam­pi­o­nat –hi afe­geix– en què no es va córrer gaire, per la pista, el vent; a tot­hom li va pas­sar el mateix. Em podia haver anat més bé però tam­poc em puc quei­xar perquè és el meu pri­mer any com a sub-23.”

L’atleta ha començat aquesta tem­po­rada l’etapa uni­ver­sitària, fet que no faci­lita la seva pre­pa­ració: “M’entreno tots els matins menys el dijous i el diu­menge, sobre­tot la velo­ci­tat i la força, i a la tarda vaig a Mataró a estu­diar.”

La gran set­mana

Els entre­na­ments estan bé, però els atle­tes sem­pre pre­fe­rei­xen la com­pe­tició i ara arriba el gran moment per a Reta­mal i molts altres velo­cis­tes. Dis­sabte debu­tarà en una cita de la Dia­mond Lea­gue a París en una de les sèries dels 100 i l’endemà també farà l’hectòmetre en el míting inter­na­ci­o­nal de Madrid, esce­nari favo­ra­ble als velo­cis­tes per l’altura de la capi­tal espa­nyola. I a l’horitzó, el mun­dial de Doha. “La mínima de la IAAF és de 20.40 i la de la fede­ració espa­nyola de 20.36; crec que si m’acosto als 20.40 i gua­nyo el cam­pi­o­nat d’Espa­nya podria ser con­vo­cat. Ho inten­taré”, diu l’atleta, que també ha rebai­xat aquest 2019 la seva marca en els 100 m (de 10.70 a 10.58).

A més llarg ter­mini Reta­mal des­carta fer com Bruno Hor­te­lano –sal­tar dels 100 i 200 als 400 m– i es con­cen­trarà en les pro­ves de velo­ci­tat pura. Hor­te­lano va fer l’any pas­sat el rècord d’Espa­nya dels 200 m (20.04), una marca que vista de fora sem­bla lluny de l’abast de qual­se­vol, però Reta­mal no opina el mateix: “És un rècord que tre­ba­llant bé algun dia puc rebai­xar, però depèn de mol­tes coses, també de les lesi­ons.” El velo­cista admet que el seu entre­na­dor és qui més l’anima a afron­tar nous des­a­fi­a­ments cada any: “Des de l’etapa de cadet que estic amb ell a Vila­franca i ha estat clau en tota la meva pro­gressió.” Reta­mal va començar fent com­bi­na­des i pro­ves de tan­ques i també llar­gada abans de deci­dir-se per la velo­ci­tat.

La gene­ració d’or

El nou recor­dista català admet que l’atle­tisme del país viu un cert renai­xe­ment amb l’esclat de joves com Aleix Por­ras, Ber­nat Erta, Jaël Bestué, María Vicente o Sara Gallego: “Som atle­tes de llocs dife­rents que estem tenint molt bons resul­tats, no pot ser només coin­cidència; s’estan fent les coses bé.”

Reta­mal des­carta, d’entrada, accep­tar una beca d’una uni­ver­si­tat dels EUA –com podria fer Erta–: “Aquí em sento molt bé i millor cada tem­po­rada.”

LA XIFRA

32
centèsimes
són les que va rebaixar Retamal per rebaixar el rècord de Catalunya dels 200 m

RUTINA

“M’entreno cinc dies a la setmana al matí a Vilafranca i a la tarda estudio”

L’ENTRENADOR

“Ell és el principal responsable de la progressió que he fet aquests últims anys”

PRÒXIMS OBJECTIUS

“Dissabte vaig a la Diamond League de París i l’endemà, a Madrid”

Quatre rècords i un que balla

Quan Retamal va millorar de dues centèsimes el rècord de Catalunya de Sergio Ruiz (20.51, 2013) va fer la quarta plusmarca catalana absoluta de la temporada, la primera de la categoria masculina. El 10 de febrer la mataronina Raquel González, també del FC Barcelona, va fer al Vendrell el rècord dels 50 quilòmetres marxa (4h11:01), prova que encara no està en el programa olímpic. A l’estiu va començar el festival de María Vicente. El 26 de maig va arribar fins als 5.900 punts en l’heptatló a Götzis (Àustria) i el 6 de juliol, a Granollers, va saltar fins als 6,47 en el salt de llargada. Mai ningú havia arribat tan lluny. A Boras (Suècia), en l’europeu sub-20, va conquerir el títol amb 6.115 punts, marca que ràpidament va fer el salt al capdamunt de la taula de rècords. Amb tot, la IAAF encara no el reconeix perquè en un dels salts del concurs de llargada no hi ha una mesura oficial del vent (ni a favor ni en contra). La federació espanyola no perd l’esperança que finalment el rècord sigui reconegut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)