El subcampió es reinventa
Voleibol. El CVB Barça ha viscut un èxode brutal de figures i fa una aposta pel planter. L’altre equip català en la superlliga que arrenca dissabte és el Sant Cugat, que vol fer un pas endavant
La superlliga Iberdrola tornarà a tenir dos equips catalans, el CVB Barça i el DSV Sant Cugat, dels dotze que formen la competició. El conjunt blaugrana va fer un curs passat excepcional, el millor de la seva història. Va jugar les semifinals de la copa i va disputar la final de la lliga contra el totpoderós Logronyo, l’etern campió, repetint la gesta de l’Espanyol, el darrer subcampió català en l’exercici 1991/1992. L’històric club blanc-i-blau havia estat campió la temporada anterior. El rendiment de les jugadores blaugrana, amb l’andalusa María Escamilla MVP de la lliga, però, va atreure l’interès d’altres clubs i algunes de les peces bàsiques del grup –gairebé tot l’equip titular que liderava la col·locadora catalana Silvia Araco– van marxar. Tampoc no continua el tècnic argentí Hugo Gotuzzo, una altra víctima de la reducció del pressupost. Ja és trist, però el gran curs blaugrana va tenir conseqüències econòmiques negatives. La disputa de la copa i del play-off pel títol –semifinals i final–va trastocar el pressupost. Sigui com vulgui, el brasiler Gylton Brandão és el substitut de Gotuzzo. De fet, el club, independent però alhora associat a les seccions amateurs del Barça, també es va guanyar el dret a jugar a Europa, però hi ha renunciat per motius econòmics.
El CVB Barça, doncs, fa un projecte marcat per l’austeritat en què ha pogut, encara bo, retenir algunes peces fonamentals, com ara la internacional Mabel Caro, l’única titular que continua a l’equip, o Anna Grima, totes dues centrals, però en què també ha fet una aposta decidida pel planter, de reconegut prestigi. De fet, el portal web Todovoley va fer un estudi que determinava que el planter del CVB Barça és el millor de tot l’Estat. Malgrat tot, el club ha fitxat la central de 19 anys de la Bisbal d’Empordà Lupe Rosell (Sant Cugat), que va disputar l’europeu absolut. El CVB Barça debutarà diumenge a casa (16 h) contra l’Haro Rioja, setè el curs passat.
El DSV Sant Cugat, que també té en la base el seu patrimoni principal, encadenarà la quarta temporada a l’elit d’aquesta etapa. El curs passat va acabar novè gràcies a una gran segona volta. En la primera era el cuer amb 0/11 però es va sobreposar i es va salvar a dues jornades del final. Espera fer un pas endavant i enllestir-ho sense passar angúnies. Continuen en el conjunt que dirigeix Rafa Ruiz –setena temporada– Laura Alcalde, Andrea Silva, Sara Julián, Paula García, Mireia Orozco, Natalia Matamoros, Andrea Bové i Aitana García. Els reforços han estat Camila Maldonado i la juvenil Alba Koehler (Barça) i la punta d’origen nord-americà procedent de l’OK Jedinstvo Uzice serbi Sarah Blomgren. Destaca, però, la baixa de la jove central internacional Aina Berbel (Granollers, 1999), que ha marxat al Logronyo.
El primer èxit del Sant Cugat ha estat guanyar la lliga catalana superant el Barça per 3-0 (28-26, 25-15 i 25-11), l’Esplugues (3-1) i el Vall d’Hebron (3-0). Aquests dos darrers conjunts juguen la superlliga 2 i van començar el cap de setmana passat amb sengles triomfs. El Sant Cugat debutarà dissabte a la pista de l’Avarca Menorca (19 h), que va ser cinquè la temporada passada.
Sense equips masculins a l’elit
El descens del Barça el curs passat, després d’una darrera etapa de tres temporades en la superlliga amb un sisè lloc en el curs 2017/2018 com a millor classificació del període, ha deixat el voleibol català masculí sense cap equip a l’elit, un mal endèmic i que s’ha anat repetint cíclicament al llarg de la història. Tant el Barça com el Sant Pere i Sant Pau de Tarragona i també el Voleibol Mundet, un altre clàssic del voleibol català, disputen la superlliga 2, que va arrencar el cap de setmana passat amb triomf blaugrana en el derbi a la pista del Mundet (0-3). El Sant Pere i Sant Pau, per la seva banda, va vèncer a Xàtiva (0-3).