Més esport

Perfil

Carpetes obertes

Gerard Figueras va ser l’impulsor de la candidatura catalana als Jocs d’Hivern del 2030 quan Barcelona hi va renunciar i proposa al Parlament, juntament amb la UFEC, una nova llei de l’esport i l’activitat física

Abans del referèndum va enviar una carta al COI per demanar l’adhesió de Catalunya si s’assolia la independència

Durant l’aplicació del 155 totes les subvencions de la secretaria havien de passar el sedàs del govern estatal

Quan Ada Colau i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona es van desen­ten­dre el març del 2018 defi­ni­ti­va­ment de la can­di­da­tura per als Jocs d’Hivern del 2030 el tes­ti­moni el va aga­far el govern català, o més aviat Gerard Figue­ras, que va voler fer d’aquest pro­jecte un dels pals de paller del seu depar­ta­ment. No era un plan­te­ja­ment sen­zill perquè en plena con­fron­tació política entre el govern de Madrid i el de Bar­ce­lona i amb l’apli­cació de l’arti­cle 155 uns Jocs a Cata­lu­nya amb el permís d’Espa­nya més que una uto­pia esde­ve­nien tota una fugida enda­vant. Amb tot, Figue­ras va anar sal­tant obs­ta­cles i amb la col·labo­ració d’un dels homes més pode­ro­sos del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI), Pere Miró, manté la flama olímpica ben viva. Aquesta tar­dor s’està enlles­tint un dos­sier obert amb l’objec­tiu que el pres­su­post no superi els 1.300 mili­ons d’euros, 900 dels quals els apor­ta­ria direc­ta­ment el COI i la resta s’hau­rien de finançar a través d’entra­des, màrque­ting i patro­ci­na­dors.

La insistència de Figue­ras ha con­vençut fins i tot el Comitè Olímpic Espa­nyol i també grans empre­sa­ris cata­lans, que dema­nen a les ins­ti­tu­ci­ons que apar­quin les seves diferències polítiques a l’hora d’afron­tar una can­di­da­tura com­plexa sobre­tot si es con­firma Salt Lake City com a rival. En aquest sen­tit, el CAR de Sant Cugat, que ges­ti­ona la secre­ta­ria, també ha fet un nou pro­grama per a la pro­moció dels esports de gel. Ahir Figue­ras havia de par­ti­ci­par en la inau­gu­ració de la tem­po­rada de la Fede­ració Cata­lana d’Esports d’Hivern, mar­cada per les aspi­ra­ci­ons olímpi­ques de Cata­lu­nya i el Piri­neu.

Els Jocs d’Hivern no és l’únic pro­jecte obert que té Figue­ras en la secre­ta­ria. Des de la seva arri­bada al càrrec es va pro­po­sar un canvi en la llei de l’esport –que serà ano­me­nada llei de l’esport i l’acti­vi­tat física–, un procés que ha fet al cos­tat de la UFEC, que també la recla­mava, a través d’una ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar, que jus­ta­ment aquests dies es dis­cu­teix al Par­la­ment. Pre­ci­sa­ment el pre­si­dent de la UFEC, Gerard Esteva, la defen­sarà avui davant dels dipu­tats. L’objec­tiu de la nova llei, segons el mateix Figue­ras, és “dir qui ha de fer què en els pro­pers 15-20 anys i con­so­li­dar un model de fun­ci­o­na­ment de col·labo­ració entre el món públic i el món pri­vat i asso­ci­a­tiu”. El pri­mer objec­tiu és obte­nir més recur­sos per al sec­tor espor­tiu. El text acor­dat va sor­gir del Pacte Naci­o­nal de l’Acti­vi­tat Física i l’Esport sig­nat el 2017, jun­ta­ment amb el mateix avant­pro­jecte que va redac­tar l’equip de Figue­ras i altres apor­ta­ci­ons del sec­tor.

Figue­ras es va tro­bar enmig de la tem­pesta econòmica que va supo­sar l’arti­cle 155 i el seu marge econòmic ha estat limi­tat per les dife­rents pròrro­gues pres­su­postàries del govern català. Amb tot, la Gene­ra­li­tat va sal­var els Jocs del Medi­ter­rani de Tar­ra­gona del 2018 després que el govern espa­nyol es desen­tengués de molts dels com­pro­mi­sos econòmics que havia adqui­rit amb l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat. La secre­ta­ria també s’hi va impli­car.

La seva gestió també va ser clau per garan­tir el futur de la Volta a Cata­lu­nya reduint-ne el finançament públic gràcies a la seva medi­ació entre els orga­nit­za­dors i l’empresa ASO –res­pon­sa­ble del Tour de França– perquè s’impliqués en molts dels aspec­tes de la prova, que el 2020 viurà l’edició número 100.

En un moment en què les selec­ci­ons cata­la­nes estan blo­que­ja­des legal­ment i política­ment a Madrid, Figue­ras va mirar de fer un pas enda­vant en aquest sen­tit ava­lant l’acord per recu­pe­rar el Comitè Olímpic de Cata­lu­nya (COC) sota la pre­sidència de Gerard Esteva (UFEC). Abans del referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017 el mateix Esteva i Figue­ras van sig­nar ple­gats una carta en què el COC inten­tava avançar-se als esde­ve­ni­ments i dema­nava al COI la seva adhesió si el país aca­bava esde­ve­nint inde­pen­dent. “En aquest cas, el COC ja reu­ni­ria totes les con­di­ci­ons per esde­ve­nir un mem­bre de ple dret del COI.”

Tot i les seves acci­ons pun­tu­als, sobre­tot abans de l’1-O, a favor del referèndum, ha man­tin­gut sem­pre una relació cor­dial amb els dos últims pre­si­dents del CSD, José Ramón Lete i María José Rienda, en un sec­tor més cal­mat després que esclatés el 2015 amb el “mani­fest sobre els greu­ges a l’esport català” impul­sat per la UFEC. En aquell moment Figue­ras era el direc­tor del Con­sell Català de l’Esport. Abans d’arri­bar a la secre­ta­ria gene­ral de l’Esport, Figue­ras havia estat dipu­tat de CiU al Par­la­ment, regi­dor a l’Ajun­ta­ment de Vila­nova i la Geltrú i mem­bre de les JNC.

6
anys
fa que Gerard Figueras treballa en la gestió política de l’esport català, primer com a director del Consell Català de l’Esport (2011-2016) i després com a secretari general en substitució d’Ivan Tibau.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)