Persecució olímpica
La Guàrdia Civil deté Gerard Figueras, acusat de planificar un futur desviament de fons públics dels Jocs d’hivern a una fundació que encara no existeix i de concedir subvencions irregulars els dos darrers anys
El secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, és l’últim dirigent sobiranista que la justícia espanyola, amb el suport de la Guàrdia Civil, intenta abatre. Ahir al matí, agents el va anar a buscar a casa seva dins l’anomenada Operació Vohol en què se l’acusaria de desviar diners públics a fundacions vinculades a l’antiga Convergència (CATmon i Igman) i altres ens públics, com el Canal Olímpic través de la societat Equacat. Altres presumptes delictes del quals el magistrat Joaquín Aguirre, del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, l’acusa són els de prevaricació i tràfic d’influències. Pels mateixos motius va ser detingut el subdirector general de la secretaria Lluís Pallisera i l’exregidora d’esports de l’Ajuntament Maite Fandos. Figueras, Pallisera i Fandos van dormir ahir en dependències policials i avui declararan davant del jutge.
Durant el registre a la seu de la Secretaria General de l’Esport, a Esplugues, fonts de la investigació van filtrar a alguns mitjans quin seria el veritable motiu de la investigació, trobar alguna irregularitat en la candidatura olímpica dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030, el projecte més ambiciós del departament. En la interlocutòria el jutge exposa futures i presumptes intencions de Figueras, sense cap més prova que diferents trucades telefòniques. Segons ell, el secretari general tenien la intenció de desviar fons de la futura candidatura olímpica a través d’una fundació que, de fet, encara no existeix.
La “conspiració” sobre la qual treballa el jutge és una operació en què Figueras hauria col·locat Fandos com a assessora de la Diputació perquè des d’allà controlés els futurs fons destinats a la candidatura olímpica. Segons el jutge s’ha acreditat “l’enorme preocupació que mostren els investigats davant d’una eventual pèrdua de la Generalitat, per la qual cosa seria la Diputació de Barcelona la institució que pretendrien utilitzar per col·locar a persones de la seva confiança”. Segons Aguirre, Figueras hauria parlat amb persones amb “influència política notòria” per trobar un lloc a l’exregidora. En concret, el secretari general hauria exercit influència sobre diversos càrrecs públics del PDeCAT, com ara Meritxell Mas, Neus Munté, Elsa Artadi i David Bonvehí. per nomenar Fandos com a assessora d’una Diputació que ara presideix la socialista Núria Marín i que té David Escuder, també del PSC, com a diputat d’esports.
“Tenir-la controlada”
Segons el jutge, de les converses telefòniques intervingudes es desprèn que Fandos necessitava un lloc de treball urgentment per ingressar uns 70.000 euros anuals. El magistrat explicita, de fet, que en una conversa, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, deia que era important tenir l-a “controlada” perquè “no es desboqués i que no expliqués el que no toca”. Això porta el jutge a afirmar que l’interès per trobar feina a Fandos no era només laboral.
L’escorcoll
En les ordres d’escorcoll, el jutge Aguirre també va demanar a la Guàrdia Civil decomissar els expedients complets de subvencions de la Secretaria General de l’Esport i del CCE a la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes (2015-2019), la UFEC (2015-2019), la Federació Catalana de Gimnàstica (2018-2019) i Equacat SA (2014-2019). La tria d’aquestes entitats no és a la babalà sinó fruit de diferents escoltes que el jutge considera sospitoses en què apareixen també els presidents de la Plataforma (Xavi Vinyals), la UFEC (Gerard Esteva) i la federació de gimnàstica (Xavi March) debatent sobre subvencions. La Plataforma, a través del seu vicepresident, Sergi Blázquez, va explicar que no hi ha cap subvenció que pugui ser investigada perquè estan totes absolutament regulades per la intervenció del govern. Esteva i March, per la seva banda, no van voler fer comentar ris sobre la seva situació.
L’inici
La investigació sobre Figueras va començar fa dos anys per una denúncia de l’antic director del Canal Olímpic, Arseni Da Palma, que va considerar que havia estat acomiadat de forma irregular. En marxar, a més, va presentar una denúncia acusant Figueras, com president del consell d’administració d’Equacat, de diferents pagaments irregulars el 2016 i el 2017 que sumaven 10.264 euros.
Respecte la fundació CATmon, el jutge manté que Figueras va “intentar” concedir a la fundació una subvenció directe il·legal per valor de 178.883 euros al setembre del 2017. Finalment aquesta no e va dur a terme, però el jutge considera que el secretari general tenia la intenció de donar-la i que només es va fer enrere quan va veure que no se’n sortiria.
Un alt càrrec de Puigdemont
Gerard Figueras va arribar al càrrec de la Secretaria General de l’Esport després de la victòria de Junts pel Sí a les eleccions del 2015. En la coalició que havien format independents, membres d’ERC i de l’antiga Convergència i Unió, aquests últims van mantenir l’àrea d’esports, que sota Artur Mas havia dirigit Ivan Tibau. En les eleccions del 2017 Junts per Catalunya va ser el partit sobiranista més votat i l’àrea de presidència va mantenir la confiança en Figueras
Notícies relacionades
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024